Connect with us

Szabadügynök

Legjobb szabadügynök passzsiettetők

Szabadügynök cikksorozatunkban most a legjobb elérhető passzsiettetők kerülnek górcső alá. Fontos, hogy elérhető, hiszen nem csak a szabadügynök játékosokat soroltam fel itt, hanem olyanokat is, akiktől egy csere vagy cut útján megválhatnak jelenlegi csapataik. Annyi biztos, hogy nem feltétlen az FA-ról fognak borutális védelmek épülni…

 

 

A legjobb szabadügynök edge rusherek

 

[quote]Ahogy a címből is adódik, ők lehetnek a legkapósabb nevek a piacon, már ha a csapatuk nem igazolja őket újra.[/quote]

 

Demarcus Lawrence, Dallas Cowboys

 

A legjobb név az idei kínálatból egyértelműen a Cowboys üdvöskéje, aki remek szezon tudott magáénak, éppen a szerződésének utolsó évében. 26 éves lesz áprilisban, tökéletes korban van, ráadásul az eltiltásai és sérülései miatt a teste sincs agyonhasználva, cserébe ezek jelentik számára az intő jeleket. Ő helyezte a második legtöbb nyomást a passzsiettetők közül az irányítókra a 2017-es alapszakaszban (79), amiből 14,5 sacket is begyűjtött. A Cowboys nagyon sokáig kereste DeMarcus Ware utódját, és most úgy tűnik végre megtalálta, így nem valószínű, hogy kiengedik a piacra.

 

Ezekiel Ansah, Detroit Lions

 

A ghánai származású szörnyeteg ázsiója évről évre kezdett csökkenni, irónikus módon ennek köszönhetően ő lehet a legnagyobb nevű szabadügynök a piacon, hiszen közel sem biztos, hogy megtartja őt a Lions. Matt Patricia érkezése még átírhatja a forgatókönyveket, ráadásul Ansah-nak az egészségével, és nem a játékával van nagyobb probléma. Hiába csak most jár le az újonc szerződése, már 29 éves lesz a szezon kezdetén, vagyis utolsó esélye lehet nagyot szakítani. Azonban én inkább egy “prove it” szerződést jósolok nála valószínűbbnek, de hogy ezt kitől kapja, az lesz itt az érdekes kérdés.

 

Alex Okafor, New Orleans Saints

 

Okaforra jó hatással volt a környezetváltozás, hiszen az utolsó két arizoniai szezonja nem úgy sikerült, ahogy arra ő számított a 2014-es 8 sackes idénye után. A Saints védelmében viszont ismét megtalálta számításait, és végre Cam Jordan túloldalán is volt egy olyan játékos, aki képes nyomás alá helyezni az irányítót. Sajnos egy Achilles sérülés idő előtt véget vetett a szezonjának, de bizakodhat egy új szerződés reményében. Okafor is remek korban van, így nem reménytelen számára egy hosszú távú szerződés sem, kérdés, hogy a Saints fizetési keretébe bele tudja-e szuszakolni Mickey Loomis.

 

Jó játékosok, akikben lehet némi kockázat

 

[quote]Képességeik alapján az előző blokkban lehetne a helyük, de mindannyiukban akad egy kritérium, amivel elhsalhatnak a fenti társaikhoz képest.[/quote]

 

Connor Barwin, Los Angeles Rams

 

Barwin amit megszenvedett az Eaglesnél, az jelenette számára a hasznot a Ramsben: a sémaváltás. Barwin 3-4-es OLB-ként érzi igazán jól magát, így az érdeklődői száma is szűkült emiatt. Három éven belül a harmadik csapatánál játszhat, ha a Rams nem hosszabbít vele, márpedig ott most akadnak nála fontosabb szerződésre váró játékosok. Ha kezdőnek már nem is, de rotációs játékosnak tökéletes lehet még 31 évesen, lásd a Chris Long adta plusszt az Eaglesben.

 

Trent Murphy, Washington Redskins

 

 

Murphynek ha nem csúszott volna be ilyen formában a 2017-es szezon, akkor az előző blokkba került volna a neve. Így viszont az eltiltással + sérüléssel tarkított év bizony alaposan lejjebb vitte az értékét. Amikor játszott, akkor viszont nem volt rossz, ráadásul 2016-ban egy sorral előrébb került, és 3-4-es OLB helyett DE poszton játszott, és szerzett 9 sacket. Vélhetően a Redskins adna neki egy “prove it” szerződést, hiszen elég komoly problémát jelent nekik a védőfal, amibe Murphy Jonathan Allennel a fedélzeten komoly fegyvertény lehetne, de OLB poszton is elfér az erősítés vele.

 

Adrian Clayborn, Atlanta Falcons

 

Clayborn nevét valószínűleg mindenki megjegyezte idén az emlékezetes 6 sackes meccse óta, de vajon ez elég indok arra, hogy a lassan 30 éves játékos hosszú távú szerződést kapjon? A méretei kiválóak, ráadásul a fal szélén és belsejében is képes játszani, így sok csapat láthat benne még fantáziát, ha netán a Falcons keretébe már nem férne bele az ő bére. Ő is inkább a rotációban kaphat nagy szerepet, vélhetően továbbra is Atlantában.

Veteránok, akik mélyítésre alkalmasak

 

[quote]Nagyon sok fiatal(abb) egységet képes feldobni egy-gy 30+ éves játékos, akiről már azt hinnénk, hogy túl van a zeniten. Idén talán belőlük van a legjobb kínálat a piacon.[/quote]

 

James Harrison, New England Patriots

 

Az örökifjú gyúrógép megmutatta, hogy hiba volt róla olyan könnyen lemondania a Steelersnek, és a gyenge Patriots falat egymaga felhúzta egy jobb szintre. Ez a tény pedig sok csapat számára szemet szúrhat, kérdés, hogy az öreg róka mit választana 39 évesen: a játéklehetőséget, vagy egy SB contender csapatban kisebb szerepet.

 

Ahmad Brooks, Green Bay Packers

 

 

Brooks szeptember elején került Green Baybe, és az egyik legjobb igazolásnak bizonyult. Noha csak rotációs játékos volt, nem igazán lehetett rá panasz, és mintha újra a 4-5 évvel ezelőtti lelkesedését láthatták volna a szurkolók a pályán. Vajon ezt fenn tudná tartani egy másik csapatban is?

 

Julius Peppers, Carolina Panthers

 

Bár szabadügynök lesz, nem vagyok benne biztos, hogy foytatja profi pályafutását, hiszen már a Panthersbe is levezetni jött tavaly.

 

William Hayes, Miami Dolphins

 

A sellőkkel suttogó passzsiettetőnek nem úgy alakult a dolphinsos kalandja, ahogy azt vélhetően eltervezte. Csere útján került Miamiba, ahol egyértelműen csak szituációs játékosként gondoltak rá, de végül csak negyedik számú DE volt a csapatban, kevesebb, mint 300 snapet a pályán töltve. Ez a kis tüske lehet adhat neki egy plusz motivációt ha új csapatba kerül.

 

“Long shotok”, akik kivirágozhatnak

 

[quote]Minden szabadügynök időszakban vannak WTF-nak tűnő játékosok, akiknél nem értik, hogy miért és hogyan gondolták a leigazolásukat. Néha azonban belőlük lehet a nyerő ember…[/quote]

 

 

Kony Ealy, New York Jets

 

Ealy egy hatalmas kérdőjel. A Panthers az emlékezetes 50. Super Bowlon nyújtott teljesítménye ellenére is lemondott róla idő előtt, a Patriotsban pedig még pályára sem léphetett tétmeccsen, hiszen alig fél évvel a megszerzését követően kivágták. A Jets azonban felvette a waiverről, berakta a korábbi 4-3-as passzsiettetőt 3-4-es endnek, és bagóért volt egy korrekt játékosuk. Minden bizonnyal nem marad majd klub nélkül, de szemmel láthatóan óvatosan kezelik őt a csapatok, és a Jetsen kívül nem hiszem, hogy más hosszabb távú szerződéssel kínálja meg.

 

Jeremiah Attaochu, Los Angeles Chargers

 

 

Joey Bosa és Melvin Ingram mögött nem egyszerű érvényesülni, ráadásul midnketten a snapek több, mint 80%-án a pályán voltak. Ez Attaochu malmára is hajthatja a vizet, hiszen nincs benne annyi ütés, ráadásul még mindig csak 25 éves a korábbi második körös játékos. Cserébe viszont nagyon sokszor sérült, ahogy idén is, ez pedig sokakat elrettenthet, köztük a Chargerst is a folytatást illetően. Én azonban nem írnám őt le, a bérigénye biztos nem lenne nagy, ha pedig egészséges tudna maradni, akkor nagy segítség lehetne egy 3-4-es sémát használó csapatnak OLB poszton.

 

Aaron Lynch, San Francisco 49ers

 

Ő sem a jó karakteréről híresült el, hiszen az első két ígéretes szezonját követően lejtőre került a karrierje, ahonnét valószínűleg nincs kiút. Cassius Marsh újraszerződtetésével valószínűleg az is eldőlt, hogy neki nincs már maradása az öbölben, így szinte biztos új csapat után nézhet. Ő is rendkívül fiatal még, én nagyon kedveltem a játékát, de tartok tőle, hogy az NFL hajója elment számára. Pedig a tehetsége megvan ahhoz, hogy egy korrekt pass rusherré váljon, talán egy környezetváltozás kihozná belőle ezt ismét.

 

Formális szabadügynökök

 

[quote]Nem csak UFA-kból áll a free agency, sok RFA illetve ERFA játékos is van, akik bár hivatalosan szabadügynökök, egy tenderrel megtarthatják őket csapataik, így az esetek többségében ritkán tesztelik a piacot. De az esély persze megvan a távozásukra.[/quote]

 

Dion Jordan, Seattle Seahawks, RFA

 

Jordan megjárta a poklok poklát, de Pete Carroll megadta neki vélhetően az utolsó esélyt – és Jordan élt vele! Nem lehetett tőle 10 sackes szezont várni, de a szerződéséhez és a tényhez, miszerint 3 évet kihagyott képest teljesen jól teljesített. Ezzel pedig vélhetően kiharcolt magának egy újabb évet a Seahawks rosterén a korábbi 1/3-as játékos.

 

Kerry Hyder, Detroit Lions, ERFA

 

Óriási sajnálattal töltötte el a szurkolókat a hír, hogy sérülés miatt a teljes 2017-es szezont kihagyja az a Hyder, aki 2016-ban 8 sacket is szerzett szituációs játékosként. A pass rush amúgy sem a legjobb Detroitban, így mindenképp lesz lehetősége bizonyítania ismét.

 

Shaq Barrett, Denver Broncos, RFA

 

 

Denverben sincs kolbászból a kerítés a salary capet illetően, így mindenképp szükségük van az olcsó és jó játékosokra. Barrett ez lehet a csapat számára a 2018-as szezonra.

 

Matt Longacre, Los Angeles Rams, RFA

 

Longacre előtt végre megnyílt a kapu a bizonyítás előtt, ráadásul Wade Phillips személyében kiváló trénert kapott, és élni is tudott a bizalommal. Minden jel szerint egy magas tendert fog majd kapni a Ramstől.

 

Akiket elcserélhetnek/kivághatnak

 

[quote]Jöhet a fun fiction része a dolgoknak, ugyanis olyan játékosokat kellett keresni, akik szerződéssel bírnak, de mégis van sansz arra, hogy kivágják őket. Három “nevesebb” játékosra látok esélyt ebben a kategóriában.[/quote]

 

Michael Bennett, Seattle Seahawks

 

A Seahawks belebegtette már, hogy lehet újjáépítik a korábbi sikerekere vezető védelmet, amire már a tavalyi draftjuk is komoly utalás volt. Ráadásul pénz sem áll a házhoz, így muszáj drasztikus lépéseketeszközölniük. Ilyen lehet a legjobb pass rusherük kivágása is, aki bár remek játékos, borzasztó karakter is egyben, de láthatóan ő sem látja a közös jövő lehetőségét. 3 évre szól még a szerződése, így aki csere útján szeretné megszerezni, az elég jól járhat, ráadásul az idei évre még 3 millió dollárba sem kerülne új klubjának. Nem vele szabadítaná fel a legnagyobb összeget a Seahawks, de valószínűleg ez nem akadályozza meg az elküldését.

 

Robert Quinn, Los Angeles Rams

 

Egyik nagy kedvencem a Rams klasszisa, aki a sérülések miatt alaposan megszívta karrierjét, pedig nem hiába kapott anno majdnem 60 millió dolláros szerződést. Ám az NFL-ben a pénz nagy úr, és ha plusz tőkét akar szerezni Les Snead general manager, azt Quinn kivágásával teheti meg a legkönnyebben, hiszen majdnem 11,5 millió dollár szabadulna így fel. Ha egészséges, a liga szűk elitjébe tartozik, tapasztalt, hiszen 2011 óta űzi az ipart profiként, de mégis csak 28 éves lesz. Ugyanakkor a Ramsnek nincs nagyon más OLB-je a rosterén, így meg kell gondolnia ezt a lépést Sneadnek.

 

Tamba Hali, Kansas City Chiefs

 

Halinak nagyon nem tetszett az a szerep, amit idén szánt neki a Chiefs, hiszen a PUP listáról való visszatérését követően mindössze 116 snapet kapott a rájátszást is beleértve. Az utóbbi két szezonban egyértelműen kiszorult a kezdőből, 34 éves, szóval az a több, mint 9 milliós cap hit elég nagy gond a pénzhiánnyal küzdő Chiefsnek. Kivágásával 7,6 millió dollár is felszabadulna, ami véleményem szerint meg is fog történni előbb-utóbb.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!