Connect with us

Érdekességek

Nem csak főedzőt vált a Colts

Óriási most a fejetlenség Indianapolisban, miután a hivatalos beiktatása előtti nap Josh McDaniels úgy döntött, hogy mégsem fogadja el a Colts főedzői állását. Ez önmagában is kellemetlen szituáció, főleg úgy, hogy néhány edzőt már le is szerződtettek Ballardék, kifejezetten McDaniels jövőbeli stábjába. Így esett meg, hogy a Colts védelmének alapfelállása változni fog.

 

 

Akárki lesz az új főedző a Csikóknál, három állásra már nem kell felvennie senkit: támadófaledző, védőfaledző, illetve védőkoordinátor. Ezekre a posztokra hoztak ugyanis McDaniels stábjába embereket, akiket ezek után nem akarnak kivágni, így kissé faramuci helyzet alakult ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Cowboystól elcsaklizott korábbi linebackeredző, Matt Eberflus kezében marad a védelem, ami ezáltal sémaváltozáson fog átesni.

 

[quote]Az alap védelmi sémának a mai modern futballban kevesebb jelentősége van, hiszen egyre több elkapó van a pályán. Ennél fogva egyre több az olyan felállás, ahol extra defensive backek kerülnek fel a pályára, de emiatt le is kell venni valakit a pályáról. 4-3-as alapfelállásnál ez a linebacker sorban lesz érvényben, 3-4-esben pedig a nose tackle (ami által egy 4 fős védőfal alakul ki itt is), illetve szintén a linebacker kerülhet partvonalon kívülre. Ezek a NICKEL és a DIME felállások (többek között), amikkel külön cikkben foglalkoztunk, érdemes rájuk vetni egy pillantást a folytatás előtt.[/quote]

 

Miben fog változni a Colts védelme?

 

A két alapfelállás közötti lényegi különbség egyrészt az egyes pozíciók jelentősége, másrészt így megváltozik a lyukak figyelése a falban. Playbook rovatunkban már ezt is ismertettük, így nem mennék bele ebbe részletesen, viszont a Colts akár jól is jöhet ki ebből. A tavalyi évben nagyon sok csapat váltott védelmi sémát, idén a Colts volt az első ilyen csapat, amelyik a Chuck Pagano által behozott 3-4-es felállásról tér vissza a 4-3-as védelemre. Hogy erre miért Eberflust választották, arra egyszerű a magyarázat.

 

Monte Kiffin legendás Tampa 2 védelme Indianapolisban is hódított Tony Dungy, korábbi kollégája rezsimje idején, amivel 2007-ben a liga egyik legjobb egysége közé repítette a D#-t. Rod Marinelli, a Cowboys védőkoordinátora is a Kiffin-tanok képviselői közé tartozik, nem mellesleg kiváló viszonya van a general manager Chris Ballarddal még a chicagói közös munkájukból fakadóan. Eberflus pedig egyik legjobb tanítványa a rutinos védőkoordinátornak, aki potenciális utódja lehetett volna Dallasban, nem mellesleg Marinelli ajánlására választották ki őt védőkoordinátornak. #IlluminatiConfirmed

 

Matt Eberflus (jobbra) hozhatja meg az áttörést

 

A váltás másik okaként azt emlegetik, hogy a 4-3 alapvetően könnyebben tanulható és alkalmazható séma, ami jobban illene a fiatal, de elképesztő agilis játékosokból álló Colts védelemnek. Amikor a Colts alkalmazta ezt a felfogást, akkor a futójáték megállítása volt a legnagyobb gyengepontjuk, cserébe olyan passzisettetést biztosított a Dwight Freeney – Robert Mathis páros, amit manapság is csak kevés csapat tudhat magáénak. A Tampa 2 a coverage-ben nyújt látványos változtatásokat, de ez a Colts defense egyelőre alkalmatlan bármilyen normális védelem összerakására. Csakhogy…

 

Emberanyag

 

…a Colts a világ minden pénzével rendelkezik a közelgő szabadügynök piac előtt, szám szerint nagyjából 77 millió dollárral (via Over The Cap), amivel azért le lehet akasztani pár nevet az elérhető játékosok közül, ráaádul a draft minden körében elől választhatnak. Ballard nagyon okosan elkezdte lerakni az alapokat a tavalyi offseasonben, aminek hála néhány posztra akadnak biztos pontok.

 

A védőfalban Jonathan Hankins emelkedhet ki. A Giantstől igazolt defensive tackle így ismét egy olyan sémában játszhat, ami már New Yorkban is ízlett neki, ráadásul az Al Woods – Henry Anderson kettőssel (már ha utóbbi egészséges tud maradni) egy fantáziadús fal közepét lehetne építeni. A szélekre is vannak katonák, de nem ártana ide egy vezéralakot hozni, mert a passzsiettetés sem nem a Colts sajátossága volt tavaly. Erre remek lehetőségeik lehetnek, amit majd a közelgő szabadügynök cikksorozatunkból is olvashattok majd. Ugorva egy nagyot, a secondarybe is kezd alakulni egy alap. A safetyk tekintetében a Malik Hooker – Matthias Fairley – Darius Butler hármas ha nem is a liga legjobb egysége, de sokan a kezüket összetennék három ilyen játékosért. Cornerback poszton már akadnak problémák, de egy rendkívül fiatal egységről beszélünk, akik még bőven fejlődhetnek, ráadásul ha Rashaan Melvint visszaigazolják, akkor egy gonddal kevesebb lesz nekik.

 

 

A gond a linebacker sorban kezdődik, ahol jóformán nincs értékelhető játékosuk. Fiatalok itt is vannak szép számmal, de nem látni bennük, hogy megütnek egy átlagos szinet is, ráadásul, isten nyugasztalja, Edwin Jacksonnal kevesebbek lettek. A szabadügynök piacról és a draftról is várok ide minőségi erősítést, Anthony Hitchens neve azonnal adná magát a Cowboys linebacker sorából.

 

Ebből még akár jó is elsülhet

 

Engem Ballard meggyőzött arról tavaly, hogy ért ahhoz, amit csinál, ennek okán nem kérdőjelezem meg sem Eberflus kinevezését, sem azt, hogy visszaállnak 4-3-ra. Ebbe a védelembe sémaváltástól független kellett volna némi boost, de így egy jobb irányba terelhetik az eseményeket. Nem lesz jövőre a Colts defense top 5-ös egység ettől, de nem is egy nyár alatt kell ekkora szintet lépni. Én bizakodnék a Colts szurkolók helyében, már csak a puzzle hiányzó darabjait kell a rendszerbe illeszteni, és végre összeállhat egy olyan védelem, ami kellő terhet tud levenni a támadók válláról.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!