Connect with us

Szabadügynök

Top 10 szabadügynök tight end

Ahogy a legtöbb poszton, úgy a tight endek közt sem lesz hatalmas felhozatal a szabadügynökök között. Igazán tuti bizniszt nem találunk, mindenki jön valamiféle problémával. Kor, sérülések, kevés eddigi játékidő, pályán kívüli problémák vagy a lista vége felé érve a képességek. Ettől függetlenül van 4-5 olyan játékos, akiért érdemes lehet kicsit kockáztatni, mert nagyot lehet velük kaszálni.

 

 

1. Jimmy Graham, Seattle Seahawks

Jimmy Graham a Seahawksba nem illett igazán. A red zone-ban nagyon hasznos volt (10 elkapott TD 2017-ben), de a 20 yardosok között már nem ment annyira a játék. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Grahamnek egy olyan irányító kell, aki ritmusban passzol, nem pedig egy olyan, aki folyton menekül és Grahamnek is improvizálnia kell. Neki az a jó, ha futja az útvonalát, az irányító pedig eközben találja meg. Erre Wilson és a Seahawks nem volt igazán alkalmas, úgyhogy én nem írnám le Grahamet még az utóbbi pár év visszaesése ellenére sem. Ettől függetlenül 31 éves, szóval a legszebb évei már mögötte vannak, de még bőven hasznos tagja lehet egy csapatnak. Nálam a favorit a 49ers lenne, ahová tökéletesen illeszkedhetne Graham és a tight endnek is jó célállomás lehet Garoppolo.

2. Trey Burton, Philadelphia Eagles

Burton egy szuper atletikus tight end, aki nem teljesedhetett ki Ertz mögött az Eaglesben. Burton gimiben még irányító volt (láttuk a Super Bowlon is), majd draftolatlanként érkezett csak a ligába, ennek ellenére vált fontos részévé a bajnokcsapatnak. A 26 éves játékos jól futja az útvonalakat, jó méretei is vannak és a sebessége is rendben van. Ha valaki első számú tight enddé teszi – ráadásul ki is használja -, szerintem sokat nyerhet majd vele. Én személy szerint sajnálom, hogy valószínűleg távozik az Eaglesből, mert jó kis játékos, úgyhogy ha valakinek szüksége van egy tight endre, akkor itt a lehetőség megfizetni.

 

 

3. Tyler Eifert, Cincinnati Bengals

Ha nem lenne folyamatosan sérült, akkor simán az első helyen lenne a listán, azonban a nyavalyái miatt még akár hátrébb is sorolhattam volna, hiszen nagyot kockáztat az, aki sokat fizet érte. Elképesztően tehetséges játékos, de ha csak 10 meccsen tudsz pályára lépni két szezon alatt, akkor problémákat jelentesz a csapatodnak, főleg hogy hátsérülése van, ami az esetek döntő többségében visszatérő probléma. Feltehetőleg ezért is kerül majd ki a piacra, hiszen jó eséllyel nem tartja meg őt a Bengals. Okos ötlet lehet sok ösztönzőt tenni a szerződésébe és nagyon kevés garantált tartalmat sérülés esetére.

4. Austin Seferian-Jenkins, New York Jets

A korábbi második körös tight end alkoholproblémái miatt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, azonban tavaly letette az üveget, teljesen megváltozott emberként és miután a játékra koncentrált, fontos építőeleme volt a Jetsnek. Ha a jövendőbeli csapata biztos abban, hogy nem lesznek vele problémák a pályán kívül, akkor nagyon szakíthatnak, hiszen ASJ még csak 26 éves lesz a szezon kezdetén, nagyon atletikus játékos és magas az upside-ja.

5. Cameron Brate, Tampa Bay Buccaneers (RFA)

Brate az egyetlen restricted free agent a listán, ami azt jelenti, hogy a Bucs majd rárak egy tendert, és aztán ha valaki el akarja vinni, akkor ajánlhat Brate-nak egy szerződést, amit a Buccaneers matchelhet, vagy elengedheti a tight endet és akkor kap kompenzációt a tender függvényében (hosszabban erről ITT írtunk). Brate nagyon fiatal még (27 lesz a nyáron), de jó kérdés, mit akar vele kezdeni a Bucs. Első körben draftolták ugyanis OJ Howardot tavaly, de Brate így is nagy szerepet kapott a támadósorban, a vörös zónában kifejezetten hasznos játékosnak számít. A tippem az, hogy a 2018-as szezonra még megtartják, főleg RFA státusza miatt.

6. Antonio Gates, Los Angeles Chargers

A jó öreg megbízható Gates. A 37 éves, jövőbeli Hall of Famert nehéz elképzelni más mezben, de egyre kevesebb szerep jut neki a Chargersben Hunter Henry előrelépésével. Gates nem szeretne még visszavonulni, ellenben egy gyűrűt biztosan nem vetne meg, úgyhogy ha nem marad a Chargersnél, akkor könnyen el tudom képzelni, hogy a Patriotsban köt ki. Gates elég lassú már, úgyhogy hosszú útvonalakat nem várhatunk tőle, ellenben még mindig kiváló kezei vannak, szóval a red zone-ban kiváló célpont lehet jövőbeli csapatának – minden bizonnyal egy egyéves szerződés keretein belül.

7. Ben Watson, Baltimore Ravens

Meglepő módon, 37 évesen, egy teljes szezon kihagyása után elég jó kis szezonja volt Watsonnak a Ravens közepes támadósorában, hiszen 61 elkapásból 522 yardot és 4 TD-t rakott be a közösbe. Könnyen opció lehet a visszavonulás is esetében, de legfeljebb egy egyéves szerződést kaphat ő is Gateshez hasonlóan.

8. Virgil Green, Denver Broncos

Ha elkapásokra vágysz egy tight endtől, akkor nem Green az embered, ugyanis sosem lépte át a 22 elkapásos határt egy évben. Ellenben kiváló második számú, blokkoló tight end, amiben hasznos lehet jövőbeli csapatának. A következő szezonra 30 éves lesz, évi $1,5 millió környékén már megszerezhető, de ez nyilván nem egy közönségcsalogató igazolás, viszont kvázi a támadófal kiegészítéseként használható játékos.

9. Ed Dickson, Carolina Panthers

Dickson is letett az asztalra egy vállalható szezont, leginkább Greg Olsen sérülése után, amikor elkapnia is volt lehetősége (30 elkapás, 437 yard, TD). Ettől függetlenül ő alapvetően nem ebben jeleskedik, ellenben a PFF-nél a legjobb passzblokkoló tight endnek értékelték őt a 2017-es szezonban, úgyhogy ha valakinek erre van szüksége, akkor hajrá, itt a lehetőség. Dickson 31 éves lesz a szezon kezdetén és körülbelül $2 milliós szerződésre számíthat.

10. Luke Willson, Seattle Seahawks

Valakit választanom kellett a tizedik helyre is, pedig nem volt könnyű. Anthony Fasano, Troy Niklas, Crockett Gilmore, Niles Paul, Richard Rodgers vagy a horrorsérülést szenvedő Zach Miller neve említhető még, de végül Willsont tettem a lista végére, habár mindenki saját szája íze szerint választhat a nem túl impresszív listából. Igazi második számú, blokkoló tight end (futásblokkolásban teljesít jobban), aki elkapásokban nem használható túl megbízhatóan.

+ Akiket kivághatnak

Ugyan egyelőre nem szabadügynökök, de könnyen azok lehetnek: Martellus Bennett, Dwayne Allen, Julius Thomas.

A Patriots a két tight endje kivágásával 11,2 millió dollárt szabadíthat fel és Allen konkrétan semmit nem csinált idén, Bennett pedig csak a pénzre gondolva elment a Packershöz, majd megsérült és a visszavonulását is pedzegette, és akkor ott volt a “sérült vagyok – nem vagyok sérült” saga is, ami elég rossz fényben tüntette fel őt. Julius Thomas sérülékeny és közel sem termel annyit, hogy megérje megtartani a 6,6 millió dolláros fizetése mellett.

Jó eséllyel Brent Celek is a piacra kerül majd, illetve potenciálisan Vance McDonald és Dion Sims is a kivágás sorsára juthat.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!