Connect with us

Szabadügynök

Fiatalok, tehetségesek és még pénzük is van – Rams FA-kitekintő

Meglepetésre megnyerted az NFC Nyugatot? Igen. Sokkoltad az egész ligát? Igen. Nálad van a legjobb védőjátékos? Igen. És még az egyik legjobb cornert is sikerült megszerezned? IGEN! Na, így áll a Rams a 2018-as szezon előtt, de bőven van tennivaló, komoly free agent triójuk/kvartettjük van, valamint lyukakból sincs hiány. Pénzügyileg nem állnak rosszul, de érdemes hosszútávon gondolkozni, ha az igazolásaikat nézzük.

Amiből gazdálkodhat a Rams

Nem mondható, hogy rossz helyzetben lenne a Los Angeles Rams, ami a cap helyzetet illeti, hiszen a Vikings után nekik van a második legkedvezőbb anyagi hátterük a Super Bowl esélyes csapatok közül. A liga egészét tekintve is a tizenkettedik helyen állnak a jelenlegi ~39 millió dolláros szabad kapacitásukkal. Ez a majdnem 39 millió dollár pedig elég nagy teret nyújt, hogy visszaigazolják, akiket akarnak, minőségi embereket hozzanak főleg a védelembe, és az offense-be is találjanak legalább egy új célpontot. A számokat vizsgálva érdemes szem előtt tartani, hogy a free agency tevékenységüket egy dolog nagyban befolyásolja: Aaron Donald jövőbeni agyonfizetése sok játékos távozására/maradására hatással lesz majd.

A fentebb említett összeg elméletben növelhető még, hiszen kivágásokkal, cserékkel lehet még kozmetikázni a számon, de elnézve, hogy kivel spórolhatnak komolyabb összegeket, elég irreális elképzelésekbe ütközhetünk. Az egyetlen elfogadható opció Tavon Austin kivágása lehet, aki után 5 millió dead cap maradna, de 3 millió szabadulna fel. És ha már Austin, ha sikerülne valahogy elcserélni, akkor összesen 8 millió dollár maradna meg, ami szép összeg, de nehéz elképzelni, hogy lesz olyan csapat, aki – mondjuk ki – az első körös bustért trade-elne.

A legfontosabb szabadügynökök

Lássuk, kik azok, akiknek a szerződése a 2017-es szezon végével lejár.

Az teljesen világos, hogy a lista első felében vannak a nagyobb nevek, azok, akiknek a helyzetével kiemeltebben kell foglalkozni. Kezdve Trumaine Johnsonnal, akinek a helyzete a pénteki nap óta egészen érdekes, ugyanis Marcus Peters Los Angelesben landolt, ezzel pedig Johnson megtartása nem is tűnik olyan fontosnak, habár nem ilyen egyszerű a történet. Az mindenesetre biztos, hogy a tavaly mindössze egy TD-t engedő cornerback nem fogja ezt a szezonját tag alatt tölteni, mert az egészen borsos árú lenne, hiszen QB-tagnek felelne meg. Így marad a hosszútávú opció vagy a szétválás. Tekintve, hogy az elmúlt két évben nem született egyesség, arra lehet számítani, hogy a Johnson által elvárt összeget a Rams nem fogja kifizetni, mert más irányba akarják majd a pénzeiket terelni (Donald), így viszont tényleg a távozás opciója a legreálisabb, főleg úgy, hogy több csapat is (Jets, Saints) szívesen látná a nagyszerű CB-t.

Ahogy Johnson, úgy Sammy Watkins helyzete is érdekes, hiszen a receiver újonc szerződése lejár, a Rams pedig dönthet, hogy engedi a játékost, hogy tesztelje a piacot, taget tesz rá vagy inkább megállapodik vele egy új kontraktusban. Talán ez a sorrend, ami a bekövetkezés valószínűségét takarja, hiszen Watkins annyira nem villogott tavaly, mint azt sokan elvárták tőle, bár a rendszer maga is olyan volt, amiben erre nem volt akkora szükség. Ezen a vonalon elindulva, nem kell egy szupersztár #1 elkapó, aki egy Julio Jones szerepkörben tetszeleg, mert olyan jó a séma, hogy ezt meg tudják oldani más, nem annyira kiemelkedően extra kvalitású játékosokkal is. Így franchise tag is érdekes vállalás, mert 16 milliót kifizetni egy olyan játékosért, akiben nem vagyunk biztosak, nem feltétlenül a legjobb ötlet, de ezzel még mindig lehet nyerni legalább egy évet, hogy kiderüljön Watkinsról a nagy igazság. Az mindenesetre rá is igaz, hogy ha az elvárt lóvét akarja hosszútávon megkapni, akkor nem a Rams a legjobb alkupozícióban.

A fentebb ábrázolt táblázathoz képest most ugrunk egyet (aztán majd vissza is az eredetihez), mert fontossági sorrendben Lamarcus Joynernek kell következnie. Ő a harmadik tagja annak a triónak, akik körül a legnagyobb megy/marad vita van, viszont nála egészen sima opcióak tűnik a tagelés. A safetyk 2018-ra 11,34 millió dollárral gazdagodnak, ha aláírják a tagjüket, ez pedig Joyner esetében egészen baráti opciónak néz ki, ha nem tudnak hosszútávú megállapodást kötni. Ugyanakkor, a legfontosabb az lenne, hogy a csapat vezetése és Joyner egy korrekt szerződést kössön, mert így több szezonra is biztosított lenne a free safety pozíció, strongban meg elkaristolna mellette a tavalyi újonc Josh Johnson. Ehhez viszont virítania kell a zsetont Sneadéknek, mert Joyner 2017-es szezonja jobbra sikerült, mint azt sokan várták, jogosan kérhet majd nagy lóvét, amivel újra a Joyner-Watkins problémába ütközünk…ha Donaldot is szem előtt tartjuk. A Peters-csere viszont a safety malmára hajthatja a vizet, mert így nem kell Johnsont megfizetni, lehet úgy okoskodni a pénzekkel, hogy Joyner is maradhasson.

Connor Barwin is free agentté válik a piac nyitásakor, nála viszont nem jöhet szóba a tag, mert ő messze nem éri meg azt a pénzt, hiszen 2017-ben a posztja egyik leggyatrább játékosa volt, gyakorlatilag bárki jobb opciót jelenthetne nála. Nagy kérdés, hogy más csapat lát-e még benne valamit, nagy az esély rá, hogy nem, ezért nagyon megalkuvónak kell lennie, ha a csapatnál akar maradni. Persze ez a Rams oldaláról is kérdéses lehet, de olcsó pénzért még meg lehet tartani a rotációba. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy kerüljön mellé/elé valaki, aki jobb opciót nyújt nála, mert vele nem lesznek sokkal előrébb, ha Super Bowlba vágynak.

Követve a táblázatban a sorrendet, azzal a Dominique Easleyvel találkozhatunk, aki felé óriási elvárásokat támasztott a csapat és a szurkolói is, de a szerencsétlen ACL-szakadásának köszönhetően csak egy csalódás maradt a 2017-es szezon. Donaldot leszámítva nem mondható túl acélosnak a Kosok belső védőfala, ezért mindenképp kell egy olyan opció a liga legjobb védőjének másik oldalára, akire nem jut double team és élvezheti, hogy egy ilyen klasszissal játszhat egy védelemben. Erre tökéletes is Easley, kérdés csupán az egészsége és az ár, amiért hajlandó az ötödik szezonjában a Rams mezét magára ölteni. Minden bizonnyal, nem kell túl sokat ajánlania a Los Angelesnek, hogy Easley mellettük döntsön.

Ugorjunk a listában megint egy kisebbet egy újabb fontos szabadügynökhöz, John Sullivanhez. A 33 éves center egészen jó szezont futott 2017-ben, mindösszesen egy sacket és három hitet engedett az ellenfeleknek és futásban is egészen jól dolgozott. A tavalyi egymillió dolláros szerződése nagyon baráti volt, ennyit 2018-ban is meg kell, hogy érjen a Ramsnek, habár azt is figyelembe kell venni, hogy fiatalodni már nem fog. Egy kétéves szerződés még kinézhet neki, biztosan segítségére lesz a csapatnak, de a pótlását mindenképp meg kell majd oldani.

Ha van még egy játékos, akinek a visszaigazolása fontos pont az LA Rams közeljövőjében, akkor az Nickell Robey-Coleman. A 2017-ben szintén egy évre érkező defensive back parádés szezon zárt, messze túlteljesített az elvárásokon, ráadásul apró pénzért (<1 milllió) sikerült leigazolni, ami még inkább emeli a tavalyi fényét. Ha Johnson megy, akkor neki maradnia kell, hiába jött Peters, őt nem a slotban akarják majd játszatni. Ha a Ramsnek sikerült egy 3-4 millió dollár per éves, összesen 2-3 szezonra szóló kontraktust az orra alá dugnia, akkor nehéz elképzelni, hogy bármelyik fél elégedetlen legyen.

 

Akikkel erősíthetnek

Először is, vegyük a posztokat, ahová elférne – minimum – egy-egy minőségi ember. Leginkább négyet kell kiemelni: a pass rushert, a cornerbacket, a belső linebackert és az elkapót. 2017-ben az offense messze lenyomta a defense-t, ha lehet ilyenről beszélni, hiszen nem a védelemről maradt emlékezetes a Rams tavalyi szezonja. Pont ezért, olyan helyekre kell embereket hozni, amelyek abban segíthetnek, hogy a csapatot még közelebb lökjék a hőn áhított Super Bowlhoz. Először is, kelleni fog valaki, aki pass rushban segíteni tud, hogy ne csak Donaldtól érkezzen konstans nyomás. Sok pénz ugye nem lesz már, de Los Angeles másik végéről el lehet hozni Jerry Attaochut vagy éppen Aaron Lynchet San Franciscóból. Az világos, hogy velük sem lesz megváltva a világ, de mélységet jelenthetnek, jó pótlói/helyettesei lehetnek Barwinnak és a többieknek.

Tegyük fel, hogy Peters megszerzése mellett maradni fog Robey-Coleman, és Websterrel ők hárman lesznek a kezdő cornerek. Ez azt jelentené, hogy Johnson lelép, tehát nem nagyon marad depth a CB poszton, amire az egyik legjobb megoldás Bashaud Breeland elcsábítása lehetne, akit már több helyen is összeboronáltak Phillipsékkel. De ha nem Breeland, akkor még a szintén nyugati parti TJ Carrie neve is felmerülhet, aki szintúgy mélyítési opció lehet.

Ott van középen Barron és Ogletree, de mögöttük nagyjából senki nincs, aki komoly játékerőt képviselne, ez pedig szintén aggasztó lehet. Mögéjük is kell mélység, főleg azt figyelembe véve, mennyire pocsék szezont zártak mindketten. Reális opció lehet Jon Bostic megszerzése, de akár a csoportrivális Josh Bynes átcsábítása sem földtől elrugaszkodott gondolat.

A végére maradt az a poszt, amit akár ki is lehetne pipálni Watkins visszaigazolásával, de most ettől tekintsünk el és nézzük meg, ki az, akire kivetheti hálóját a front office. Trending név lehet Donte Moncrief, de érte elég valószínű, hogy komolyabb kérők fognak érkezni, ha viszont Marquise Lee-ben gondolkodunk, akkor egy ideális opcióról beszélgethetünk. Ő egyébként Woods csapattársa volt a USC-n, a Ramsbe igazolásával tehát haza is költözhetne, Watkins pótlásának megoldása mellett.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!