Connect with us

Szabadügynök

Ha nincs ló, jó a szamár is? – Broncos FA-értékelő

A Denver Broncos offseasonje egy kérdés köré összpontosult. Sikerül-e a csapatnak franchise irányítót szerezni vagy elhalasztják ezt a kérdést. Ezen belül is Kirk Cousins leigazolása izgatta a legjobban a szurkolókat, de arról már megoszlottak a vélemények, hogy ez okos döntés lenne-e a csapat részéről. Végül egy elég szürke és nehezen megítélhető szabadügynökpiacot tudhat maga mögött a csapat, értékeljük.

 

A legfontosabb kérdésre gyorsan választ kaptak a szurkolók. Már a piac nyitása előtt valószínűsíteni lehetett, hogy Elway nem akar belemenni egy hatalmas licitcsatába Kirk Cousins kegyeiért, hanem egy olcsóbb, de vélhetően kevesebb potenciállal kecsegtető opciót fog választani. Végül ez a megoldás Case Keenum lett, aki tavaly nagyszerű idényt zárt a Vikings csapatával, de ezt a periódust megelőzően, világ életében egy középszerű vagy inkább csereszintű irányító volt. A két éves szerződés jól mutatja, hogy a csapat sem bízik benne igazán, egyelőre egy áthidaló megoldásnak képzelik el. Az éves 18 millió dolláros átlag korrektnek mondható, mert ennyiért kezdő irányítót sehol sem talál a csapat, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem lehetett volna ezt az összeget a kasszában hagyni és megerősíteni más posztokat. Az egyetlen indok, ami mindenképp a szerződtetése mellett szól, hogy a csapatmorált rendbe kell szedni pár győzelemmel. Azt nehezen látom, hogy Keenum érkezésével a Broncos playoff esélyes gárda lett, de Siemian és Lynch után legalább egy 6-7-8 győzelmes szezon elérhetőnek mondható. A játékosok lelkének pedig mindenképp kell, hogy ne folyamatos, reménytelen vereségekkel nézzenek farkasszemet.

 

 

Az irányító poszt azonban nem az egyetlen, ahol Elway kompromisszumra volt hajlandó. Sem a lyukas támadófalat, sem a cornerback posztot, sem pedig a védőfalat nem sikerült megerősíteni prémium játékossal, minden helyre inkább egy közepes teljesítményre képes játékos érkezett. Kezdjük azzal, hogy a csapat – ahogy az várható volt-, elengedte Aqib Talibot, aki az elit közeli forma ellenére is kalkulálható áldozat, mert a fizetése és az életkora sem indokolta, hogy mindenáron meg kellene tartani. Érte egy ötödik körös pick érkezett Los Angelesből, ami nem túl sok, de legalább valami a kivágáshoz képest. Talib helyére Tramaine Brock érkezett egy évre, akivel kapcsolatban több kérdés is felmerül, ráadásul nem a piac legjobb szabadügynökei közül érkezik. Brocknak meggyűlt a baja a hatóságokkal is, a tavalyi évet pedig sérülés miatt ülte ki szinte teljes egészében. Nem igazán látom miért ő lett a kiszemelt, de legalább csak 3 millió dollárba fájt. Régebben jobb neve volt, de a Vikings CB-sorába nem tudta bejátszani magát, elsősorban ST munkát végzett. A napokban pedig a csapat nyélbe ütött egy hosszan húzódó, már-már elfeledett cserét. Su’a Cravens érkezett, lényegében egy ötödik körért cserébe. Sok mindent nem kell egyelőre várni tőle, mert kihagyott egy évet, mert az agyrázkodások miatti félelem visszavonulásra késztette, de előtte egy reményteljes fiatal volt, aki linebacker-safety poszton lehetne klasszis.

 

 

A támadófal problémáira egyelőre továbbra sincs egyértelmű megoldás, de a törekvés az még mindig látszik a csapat részéről. Matt Paradis annak rendje és módja szerint megkapta az RFA tendert, így a center poszt be van biztosítva. Ami kérdés az továbbra is a fal két széle. A right tackle poszt a legnagyobb probléma, ide pedig egy csere keretein belül hozta a csapat Jared Veldheert Arizonából, egy hatodik körért cserébe. Az ára teljesen rendben van, szinte semmit nem adott fel a csapat, ellenben Veldheer személye kérdéses. Először is a tavalyi éve pocsék volt, de ezt talán írhatjuk annak a számlájára, hogy nem csak a megszokott helyén játszott, hanem például guardban is, a left és right tackle szerep mellett. Veldheer talán left tackle-ként lehetne a leghasznosabb, de itt a másodéves Bolles szerepel. Egyelőre szerintem még a csapatnál sem tudják, hogy a két tackle milyen felállásban kezdje a következő évet. Veldheer egyébként 7 milliós space hittel érkezik, így ez a tranzakció elfogadhatónak mondható.

 

 

A fentebb említett mozgásokon kívül még kisebb, kevésbé nagy horderejű döntések születtek. Itt is talán érdemes az irányítómozgással kezdeni, Trevor Siemian ugyanis áttette a székhelyét egy csere keretein belül Minnesotába. Azt érte kapott ötödik kör nem sok, de túl sok QB volt a keretben, így legalább valami ellenérték került a csapathoz. A linebacker sorban történt talán a legnagyobb mozgás, Corey Nelson a bajnoknál folytatja, Todd Davis pedig három éves, összesen 15 millió dolláros szerződést kapott, így a jövőben is ő lesz Marshall párja középen. Itt talán lehet hiányolni, hogy nem érkezett senki, mert az inside linebacker poszt nagyon szűk. A passzsiettetők közül Shaquil Barrett RFA tender keretében maradt, Von Miller szerződését pedig átstrukturálták, talán kicsit érthetetlenül, mert pénz maradt dögivel, így meg görög a nagy cap hit a jövőben. Fontos még megemlíteni, hogy bár az a pletyka járta, hogy Thomas vagy Sanders elhagyja az elkapószekciót a nagy fizetése miatt, de végül mindketten maradtak, ami véleményem szerint egy nagyon ésszerű döntés, mert a következő évek irányítójának szüksége van minél több playmakerre. A kiegészítő vagy kevésbé fontos lejárt szerződésű játékosok közül szinte csak Billy Turner maradt, de érkezett még Clinton McDonald a védőfalba, valamint egy kicker és long snapper is a meglévő emberek versenyeztetésére.

 

 

Összességében nekem csalódás a Broncos szabadügynökpiaci tevékenysége, mert minden poszton inkább a hátrébb sorolt elérhető embereket hozta a csapat, a legnagyobb prédákról lemaradtak. Ez egyetlen dolog amit Elway jól csinált, hogy senkit nem fizetett túl és az őrült licitháborút sem vállalta Cousins miatt. Így azonban semmit nem erősödött a gárda, minden Keenum teljesítményén múlik, aminek szerintem legjobb esetben is egy 9-7 a plafonja. Pénz egyébként még mindig lenne, de már senki nincs a piacon. Ez nálam semmiképpen nem jobb egy C osztályzatnál. A drafton ráadásul nem került könnyű helyzetbe a gárda, mert a négy elérhető irányító közül, nagy valószínűséggel csak a más csapatok által leggyengébbnek ítélt marad bent, a draft legjobbjának mondott Barkley pedig szintén kicsi eséllyel csúszik le hozzájuk. Valószínűnek egyelőre egy hátratrade vagy Nelson kiválasztása tűnik.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!