Connect with us

Érdekességek

Mennyire is fontosak a sackek?

Mindig arról beszélünk, hogy egy passzsiettető játékos teljesítményét nem a sackek, hanem a nyomásgyakorlások alapján kell mérni. Ez mutat ugyanis nagyobb korrelációt évről évre, ez alapján sokkal jobban jósolható a jövőbeli teljesítmény. Ha valaki sok sacket szerez, de arányaiban kevesebb nyomást gyakorol, az jó eséllyel a következő évben vissza fog esni sackek számában. Viszont összességében a védelem számára hatalmas jelentősége van a sackeknek a meccsek közben. A sackek hátrább szorítják a támadósorokat, drive-okat állítanak meg és fumble-öket eredményezhetnek. A sackek a turnoverek után a leginkább meccset befolyásoló események a védelem részéről.

 

Ugyan a sackek az egyéni teljesítménymérésre nem olyan alkalmasak, a mérkőzések alakulásának szempontjából döntő jelentőségűek. Hatalmas értéket adnak ugyanis a védelemnek és az adott csapat nyerési esélyeinek. A “Várható Hozzáadott Pontok” (Expexted Points Added, EPA) modellje mutatja meg, hogy számszerűen mennyire is fontosak. A pozitív EPA a támadósor számára jelent hozzáadott értéket, míg a negatív a védelem számára.

 

 

Látható a fenti grafikonról (via PFF), hogy minden passzjátékot figyelembe véve a támadósornak van előnye (0.025 pontnyi), ami még fejlebb megy, ha nem tud nyomást generálni a védelem (0,233). Még akkor is a támadóknak van előnye, ha a defense csak sietteti az irányítót (0,019), viszont ha már sikerül megütni, átfordul a mérleg (-0,161). Ha minden nyomásgyakorlást figyelembe veszünk, akkor már elég nagy a védelem előnye (-0,397), viszont hatalmasat ugrik meg a védelem sikeressége, ha sacket tudnak elérni (-1,856).

 

Persze nem lepődünk meg, hogy a sackek nagyon is fontosak és meccset eldöntő szerepük lehet, de érdekes látni, hogy pontosan mennyire is fontosak egy mérkőzés alakulását tekintve.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!