Connect with us

Szabadügynök

Most akkor rebuild, vagy win now? – Giants FA-Értékelő

Az offseason egyik legizgalmasabb csapataként tartottuk számon a New York Giants csapatát. Új szakmai stábbal várták a 2018-as szezont az Óriások, ami sok esetben hoz nagy változásokat egy franchise életében, ez alól Gettlemanék sem voltak kivételek. Na de most mindent egy lapra tettek fel egy újabb Manning gyűrűért, vagy a jövőt építik?

 

Dave Gettleman és Pat Shurmur – egy új korszak

 

Ez történt a free agency előtt

 

El sem kezdődött a szabadügynök piac, de az új seprű máris munkához látott. Az előző rezsim két szekcióval nem törődött az elmúlt években: a linebacker sorral, és a támadófallal. Előbbit nem is hagyta szabadügynök igazolásokra Gettleman, és csere útján elhozta Alec Ogletreet a második vonal vezérének. A Ramstől érkező csapatkapitány játéka nem feltétlen ér annyit, amennyit a Rams, vagy most a Giants fizetett érte, de köré akarják építeni az új LB sort. Ráadásul átstrukturálták az előnytelenül megkötött szerződését, amivel jelentősen, $7 millióval levitték az idei cap hitjét. Szorosan a piac nyitását megelőzte Dominique Rodgers-Cromartie kivágása, ami a szezon előtt várható volt, de a dolgok előrehaladtával úgy tűnt folytatás lesz a vége, ám a fizetéscsökkentésbe nem volt hajlandó belemenni. Bobby Hart pedig szinte abban a pillanatban került lapátra, amint Gettleman aláírta szerződését, azóta pedig a Bengals játékosa lett a távozó OT.

 

Fontosabb igazolások

[quote]

John Greco, OG – 1 év, 1,015 millió

Kerry Wynn, DE – 1 év, $1,25 millió

Mark Herzlig, LB – 1 év, $880 ezer

Brett Jones, C – 2. körös tender, $2,914 millió[/quote]

 

Nagyon sok szabadügynöke volt a csapatnak, akik közül kevés számíthatott új kontraktusra – és így is történt. A legfontosabb ezek közül Brett Jones volt, de korlátozott szabadügynökként a Giants helyzeti előnybe került a megtartását illetően, egy második körös picket senki nem fog érte beáldozni. Bár a listára nem került fel, de jegyezzük meg, hogy John Jerry szerződését is átstrukturálták.

 

Tenderelt játékosok: Travis Rudolph (WR), John Halapio (OG), Robert Thomas (DT)

 

Fontosabb távozók

[quote]

Orleans Darwka, RB, szabadügynök

Justin Pugh, OG, Arizona Cardinals

D.J. Fluker, OG, Seattle Seahawks

Weston Richburg, C, San Francisco 49ers

Jason Pierre-Paul, DE, Tampa Bay Buccaneers

Devon Kennard, LB, Detroit Lions

Jonathan Casillas, LB, szabadügynök

Keenan Robinson, LB, szabadügynök

Ross Cockrell, CB, Carolina Panthers[/quote]

 

Mielőtt rátérnénk az érkezőkre, tisztább képet kapunk, ha először a távozókra vetünk egy pillantást, hogy pontosan hol gyengült meg a csapat. Látható, hogy a támadófalát és a linebacker sorát majdnem teljesen elengedték az építkezés részeként. Előbbiért kár, mert Richburg és Pugh egészségesen a jobb játékosok közé tartoznak, de annyi pénzért nem érte volna meg a Giantsnek a rizikófaktoruk. Fluker távozása emiatt a legmeglepőbb számomra, nem voltak arra utaló jelek, hogy elengednék, de végül mégis megtették. A távozó linebackerek közül egyedül Kennardért kár, benne láttam volna fantáziát James Bettcher rendszerében, de inkább Ogletree-re esett a választásuk.

 

Justin Pugh (67) és Weston Richburg (70) már nem felel Manning épségéért

 

A legfrisseb tranzakció azonban a semmiből jött. JPP immáron Floridában játszik, mivel a Giants elcserélte őt gyakorlatilag egy idei harmadik körért cserébe a Bucshoz. A salary capet figyelembe véve indokolt lépés volt, hiszen OBJ és Landon Collins szerződése is lejár jövőre, az ő megtartásukhoz pedig kelleni fog az ammo. Azonban így egy újabb betömendő lyukat csináltak maguknak, amit a draftról kénytelenek orvosolni.

 

További távozók: Geno Smith (QB, FA), Shane Vereen (RB, FA), Tavarres King (WR, FA), Ryan O’Malley (TE, FA), Jay Bromley (DT, FA), Ishaq Williams (DE, FA), Deonte Skinner (LB, FA), Akeem Ayers (LB, FA), Curtis Grant (LB, FA), Kelvin Sheppard (LB, FA), Darryl Morris (CB, FA), Nat Berhe (S, FA), Brad Wing (P, FA)

 

Fontosabb érkezők

[quote]

Jonathan Stewart, RB, Carolina Panthers – 2 év, $6,9 millió, $2,95 millió garantált

Nate Solder, OT, New England Patriots – 4 év, $62 millió, $34,8 millió garantált

Patrick Omameh, OG, Jacksonville Jaguars – 3 év, $15 millió, $5,5 millió garantált[/quote]

 

A kevés cap space, illetve az Ogletree csere miatt csak ennyi kezdőre futotta, de ne felejtsük el, hogy az 1/2 ellenére ez a Giants nem rossz csapat. Stewart Darkwa helyét veheti át, nem mellesleg a friss OC, Mike Shula kérésére érkezett korábbi csapatától a mostanihoz, a szerződése pedig inkább egy 1+1 éves megállapodás. Nate Solder a liga legjobban fizetett OT-je lett, de egy csapat, aminek ez a legnagyobb hiányposztja, kénytelen belemenni egy ilyen szerződésbe. Omameh szintén az újjáéplő fal egyik tagja lehet, a Jaguarsban elég inkonzisztens teljesítményt nyújtott, és nem feltétlen gondolnám upgrade-nek Flukerhez képest.

 

További érkezők: Cody Latimer (WR, Denver Broncos), Josh Mauro (DE, Arizona Cardinals), Kareem Martin (LB, Arizona Cardinals), Teddy Williams (CB, Carolina Panthers), Curtis Riley (CB, Tennessee Titans), B.W. Webb (DB, Cleveland Browns), Michael Thomas (S, Miami Dolphins)

 

Értékelés: B-

 

Tisztán látszódott Gettleman szándéka már az első offseasonjében, és szerette volna a Reese által elhanyagolt posztokat megerősíteni. Az új támadófal nagy valószínűséggel a Solder (LT) – Omameh (LG) – Jones (C) – Jerry (RG) – Flowers (RT) ötösből fog állni, ami első ránézésre nem biztos, hogy jobb lesz a tavalyi borzadálynál, de ne legyünk borúlátóak, ráadásul a draftról is érkezhet még ide minőségi játékos. Hogy nem érkezett egy Stewartnál jobb futó, az talán negatívum, de egyrészt még mindig ott van a Barkley-faktor (bleh), másrészt erőfutásokhoz még mindig használható lehet, míg Gallman lenne az első számú running back. Latimer jelenléte nem nagyon jelent pluszt a mostani felhozatalhoz képest, de mélyítésre tökéletes.

 

Átcammogva a védőoldalra, itt a linebacker poszt volt a prioritás. Base felállásban most a Goodson – Ogletree – Martin hármas lenne a kezdő, ami viszont a tavalyi össze-visszasághoz képest erősebb lehet. Ha nem lesz megint brutális sérüléshullám, illetve Bettcher itt is hozza az LB-ivel azt, mint a Cardinalsban, akkor baj nem lehet. Nem csak Martin érkezett a DC korábbi csapatától, hanem Maura is, aki sikeresen eltiltotta magát az első négy meccsre, szóval egy darabig nem lesz tényező. JPP távozásával kell egy kezdő szintű pass rusher majd a draftról, a többi posztra viszont létszámban legalább megvannak. A napokban kirobbanó OBJ-botrány viszont úgy hiányzott a csapatnak, mint az ágybasz*rás.

 

Gettlemannek voltak jó és rossz húzásai az idei piacon, viszont a nagy jövés-menés közepette összességében mintha nem erősödött volna a csapat, de nem is mondanám rá, hogy gyengült, kivéve JPP. Hogy ez most jó vagy rossz, azt ki-ki döntse el maga, de úgy gondolom jó úton halad a Giants a szebb jövő irányába úgy, hogy a jelenre is összpontosít. A draft sok kérdésre választ fog majd adni.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!