Connect with us

Hír

Töröljék el a kickoffokat!

Végre a Competition Committee, vagyis a szabályokért felelős bizottság is kimondta: javasolni fogja a kickoffok eltörlését. Ugyan ez nem jelenti azt, hogy már jövőre sem lesznek, de a liga és a tulajdonosok is értik, hogy miért butaság fenntartani.

A kirúgások a játék legbutább elemei. A liga orvosai szerint ilyen playeken ötszörös az agyrázkódás veszélye az átlaghoz képest. Nem csoda, hiszen erőből nekifutva próbálja egymást 20 ember tönkreverni. A dühítő az, hogy miért? A hetvenes évek óta lényegében nem változott az átlagos visszahordás, és a visszahordások töredékéből születik TD. Az elmúlt tíz évben 306 visszahordásonként született egy hatpontos átlagban, és csupán a visszahordások 2.6%-a jutott ki a saját 40 yardosáról. A liga nem véletlenül tolta kijjebb a touchback vonalát, egyre kevésbé éri meg kihozni a labdát, és látni is, hogy a legtöbb csapat nem is teszi ezt meg.

Ha egy visszahordó eljut 40 yardon túl (tehát ha egy meccsen van nyolc kickoffod, akkor öt meccsenként egyszer), akkor az onnan indított támadássorozat (drive) várható pontértéke 2.1 pont. Ha viszont touchbacket kap a csapat, akkor 1.94. Bizony, a két pont közötti különbség azt jelenti, hogy 11 játékosod folyamatos életveszélybe helyezésével körülbelül hat szezononként egyszer tudsz rúgni plusz egy mezőnygólt. És a visszahordott TD-k nem különösebben izgalmasak. A visszahordó lát egy lyukat, átszalad, és a pálya szélén elfut. Az elmúlt tíz év visszahordásainak 80%-a a pálya szélén ment végbe. Ennél még az onside kick is messze jobb megoldás lenne.

 

 

De nem most merült fel ez először. Miután Greg Schiano a Rutgers vezetőedzőjeként végignézte, ahogy egy kickoffon egy játékosa nyaktól lefelé lebénult, felvetette az alternatívát: az a csapat, amelyik a kirúgást végezné, kapja meg a labdát a saját 30 yardosán, és a szituáció legyen 4&15. Innen két dolgot is csinálhatna: (1) puntolhat, ami nem veszélyesebben az átlag playeknél, hiszen nem fejjel előre mennek egymásnak a játékosok, hanem scrimmage-ről indulnak, (2) nekimehet, amivel 21.9% esélye van első kísérletet szerezni. Persze rúghatna mezőnygólt vagy onside kicket is, de ez azért meredek lenne. Ez, vagy hasonló javaslatok valóban biztonságosabbá tennék a játékot, ugyanis egy értéktelen elemét cserélnék le. És akkor lehet, hogy 20 év múlva nem úgy kell leülnünk a tévé elé, hogy 20 csapat van a ligában, mert fiatalok egyszerűen már nem mennek focizni.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!