Connect with us

Szabadügynök

Újjáépíteni a Seahawkst – FA-kitekintő

A Seattle Seahawksnak nem sikerült tavaly rájátszásba jutnia, pedig Sheldon Richardson és Duane Brown szintű játékosokkal erősítettek. Azonban ilyen-olyan okokból (például Blair Walsh) nem jöttek a győzelmek, az öltözői hangulat is megromlott, Pete Carroll mester pedig egy csendesebb, békésebb csapatot szeretne maga köré. Ennek meg is lettek már most az áldozatai, de biztosak lehetünk abban, hogy lesz még folytatása.

 

 

A Seahawks nem áll jól a cappel, mindössze 13 millió dollárnyi költőpénzük van. Persze ezen könnyen lehet javítani, hisz például Bobby Wagner és KJ Wright elküldésével rögtön 15 millió dollár szabadulna fel. Ők azonban biztonságban vannak, legalábbis az eddigi hangok alapján, rajtuk kívül viszont senki, de tényleg senki nem lehet nyugodt a védelemből.

 

 

 

A takarítás meg is kezdődött. Shermant kivágták, Bennettet pedig az Eagleshöz cserélte a Seahawks, és mivel ebben az esetben senkit sem hívnak Josh McDanielsnek, így ezt is vehetjük készpénznek. Kettőjük távozása 13,2 millió extra költőpénzt jelent a csapatnak, bár azt azért érdekességképp tegyük hozzá, hogy Bennett után 5,5 millió dollárnyi halott pénz marad, tehát tőle nagyon meg akart szabadulni a Seahawks.

 

Valószínűleg Cliff Avril sem fog maradni a súlyos sérülései után, ráadásul nélküle is elég jól működött a Seahawks pass rush. Hozzá hasonlóan Jeremy Lannek is mennie kell, ezt is több forrás megerősítette/előrejelezte, itt igazából egyedül Earl Thomas helyzete a kérdéses. Hiába ugyanis ő a liga egyik legjobb safetyje, hiába nem az a nagypofájú, unszimpatikus játékos, mint mondjuk Sherman, valaminek mégsem biztos a jövője. Ő legszívesebben a Cowboyshoz menne, a Seahawks pedig minden ajánlatot meghallgat érte, bár jó eséllyel ez olyan lesz, mint a tavalyi Sherman-ügy és végül még egy évet marad Seattle-ben (a szerződése egyébként jövőre lejár, pont úgy, ahogy Shermannek is).

 

Reálisan nézve 25 millió dollárt fog felszabadítani a csapat, vagyis 38 millióval vághatnak neki a szabadügynökpiacnak. UPDATE: Lane és Sherman is hivatalosan ki lettek vágva!

 

Szabadügynökök

 

A Seahawksnak rengeteg FA-ja van, csak a legjobbakból szemezve összejött 14:

 

 

Jimmy Grahamnak volt egy jó, TD-kben gazdag éve most, de soha nem tudott igazán szerves részévé válni az offense-nek, kizárt, hogy maradjon. Luke Joeckel pont olyan rossz volt, mint a Jaguarsban, és bár a Seahawks falában elférne, még véletlenül sem annyiért, amennyit kaphatna (már a tavalyi 8 millió is nagyon sok volt és ez idén sem lenne kevesebb). Hasonló sors vár Eddie Lacyre és Blair Walshra is: előbbi Seattle-ben is megbukott, utóbbin pedig pont úgy elment a Seahawks szezonja, mint ahogy előtte évben a Vikingsé (a 20 yardról kihagyott meccsdöntő mezőnygól). Paul Richardson pedig egy sokadik WR, aki egyrészt nem hiányozna, másrészt pedig nem titkolt szándéka a csapatnak, hogy kapjon utána egy 5-6. körös picket majd jövőre.

 

A Seahawksos források szerint DeShawn Shead sem marad a csapatnál, ellenben a safetytársa, Bradley McDougald igen. Utóbbi remekül játszott mindkét safety poszton, hosszabb távon akár kezdő is lehet Earl Thomas helyén és még mindig viszonylag olcsón megtartható lenne. A legfrissebb hírek szerint pedig Sheldon Richardsonnal is hosszabbítanának Carrollék, ami valahol azért furcsa, hisz ő pont a nagyszájú kategóriába esik, de ezek szerint ennyi karakter belefér. Ő viszont nem lenne olcsó: ha nem is ütné meg az elitnek járó 14-17 milliót, 10-12-be azért beleférne (én azért írtam neki az alsóbb határt, mert a karakterproblémái, illetve a továbbra sem annyira kiemelkedő teljesítménye miatt nem valószínű, hogy nagy piaca lenne).

 

Én a Seahawks helyében megtartanám Luke Willsont is, mert alapvetően jól meg tudja magát érteni Russell Wilsonnal, de nem hiszem, hogy pont rá áldoznának extra összegeket. Helyette inkább az újra remekül játszó Byron Maxwellre fogjak fordítani a megmaradt keretüket, aki mentorálhatja a keretben lévő fiatal cornereket (mint például az RFA Justin Coleman), akiknek majd be kell tömni a Shermanék után keletkezett űrt. Illetve Austin Davis kap majd egy új szerződést, mert olcsó és megbízható csere, ennél több pedig nem is kell tőle.

 

Szerintem Dion Jordant is megtartja a Seahawks, a korábbi bust első körös öt meccsen négy sacket jegyzett, egy top5-ös pickhez méltóan játszott, bagóért lehet kezdő a csapatban. Thomas Rawls pedig még mindig a legtehetségesebb futó Seattle-ben, egy évre egy millió dollár környékét még mindig megér, hátha összekapja magát.

 

Érkezők

 

A védelmet jó eséllyel a saját FA-kból és a draftról fogja újjáépíteni a Seahawks, a piacon elsősorban a támadófalra mehetnek rá:

 

 

Brain Cushingot nagyon mondják a Seahawkshoz, harmadik LB-nek és mentális vezérnek még akár jó is lehetne. Az igazán nagy fogást azonban Josh Sitton jelenthetné (TJ Langgel is bepróbálkoztak tavaly), illetve egy potens RT, ami jelen körülmények között Cameron Fleming lenne. Sitton elit a posztján, Fleming annyira nem, de még mindig jobb, mind Ifedi, aki így bemehetne guardnak, a Brown-Sitton-Britt-Ifedi-Fleming ötös pedig nem is nézne már ki olyan rosszul.

 

Így igazából nem maradna komoly lyuk a drafta, csak a védelem mélyítése, egy kicker találása, illetve esetleg egy futó kiválasztása (állítólag Jonathan Stewart tetszik a Seahawks vezetésének, de Eddie Lacy után nem biztos, hogy megint meg kellene rázni ugyanazt a pofonfát).

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!