Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Josh Jackson

Adott egy elképesztő méretekkel megáldott cornerback, aki meglepő módon nem a méretének megfelelő játékstílussal rendelkezik. Adott egy elkapó, aki inkább a védőoldalon keresi kenyerét. Ezt a kettőt összeadva kapjuk meg Josh Jacksont, az idei class második legjobb cornerbackjét, aki zsákszámra termelheti az interceptionöket a nagyok között. 

 

Erősségek

Az Iowa cornerének tökéletes, prototípus felépítése van, nagyon magas, nagyon hosszúak a karjai és összességében nagyon jó atléta is – még ha a 40 yardos ideje aggasztónak is mondható. Testi adottságait nagyon jól használja ki, az 50/50 labdáknál folyamatosan előnyben van, a vörös zónában egy szörnyeteg, egy elképesztő fegyver, aki ellen nagyon nehéz lesz elkapásokat csinálni.

Jackson elkapó volt korábban és most is úgy játszik, minden pozitív és negatív tulajdonságával együtt. A már említett 50/50 labdáknál nem védőként funkcionál, hanem ő támadja a labdát, ő lesz az elkapó. A WR-múltja a számaiban is visszaköszön: 91-szer dobtak felé a 2017-es szezonban és 8 interceptionje, illetve 18 leütött labdája volt, ami egész egyszerűen fenomenális. Nézzük meg ezt a csodálatos játékot, ahol beckhamesen, hátrafelé esve, egy kézzel húzza le a labdát.

 

 

Jackson ez igazi PLAYMAKER, nagy betűkkel. Voltak szerencsésnek tűnő interceptionjei, de ő egy olyan játékos, aki mindig a labda körül van és ha ez sokszor előfordul, akkor már nem csak szerencséről beszélünk. Ilyen volt kicsit Charles Woodson is, egyszerűen mindig megtalálta a labda, vagy leginkább ő a labdát és valahogy a kezei közt kötött ki a játékszer. Josh Jackson is ilyen.

Amellett, hogy figyel a saját emberére, illetve zónájára, mindig tudja, hogy a második- és harmadik számú elkapók mit csinálnak a pályán és milyen útvonalakat futnak. Sokszor kicsit Marcus Peters-i módon játszik, ami azt jelenti, hogy akár elhagyja a saját emberét vagy zónáját, ha tudja, hová megy a labda. Erre remek példa az alábbi játék, amikor még a passz elengedésének pillanata előtt látja, hogy JT Barrett hová dobja majd a labdát, az emberét elengedi (átadja a safetynek?), fellép és megszerzi a labdát, még ha ez nem is az ő felelőssége lett volna.

 

Gyengeségek

Jacksonnak mindössze 14 kezdő meccs van a háta mögött, tehát elég tapasztalatlan még a poszton, ami nyilván annak tudható be, hogy pár éve még elkapó volt. Alapvetően egy jó atléta, de a 40 yardja nem sikerült valami jól, ezért a hosszú távú sebessége megkérdőjelezhető, tehát jó eséllyel a gyors elkapók ellen fly útvonalaknál nem lesz előnyben.

Érdekes, hogy méretei ellenére nem egy jó press corner, tehát jammelni nem igazán tud, nem használja jól a kezeit a line of scrimmage-nél. Elég nyers még a technikája emberezésben, a backpedalja kicsit magas és az útvonalak “tetején”, tehát az irányváltási ponton nem fordul igazán lazán. Főleg a befelé irányuló, “In” útvonalak okoznak problémát neki.

Legnagyobb hiányossága egyértelműen a futás ellen keresendő, hiszen borzasztó jelenleg a játék ezen részében. Itt nagyon kijön, hogy korábban elkapó volt, hiszen szörnyű a technikája és sokszor mintha kerülni szeretné a kontaktot és csak odaugrik a támadók elé, hogy majd kvázi átesnek rajta. Persze sok esetet láttunk, hogy az akarata megvolt és próbált nagyot ütni, viszont a technikája miatt hibázott. A technika természetesen javítható és minél többet játszik cornerként, az ösztönei is javulni fognak ezen a téren, de jelenleg sok foglalkozást igényel még futás ellen.

Összességében

A holnap érkező Top50 rangsoromban Josh Jackson a 13. helyet foglalja el az idei classban. Vannak egyértelmű és jól látható gyengeségei – leginkább a futás elleni problémáit, illetve a hosszú távú sebességének hiányát -, és az is biztos, hogy csak egy elsősorban zónavédekezést játszó csapatban képzelhetjük el. Itt el lehet fedni press man hiányosságait és maximalizálni lehet az erősségeit. Ha a meccsek nagy részében az irányítót tudja figyelni és nem az emberére kell koncentrálnia, akkor kijön a hatalmas playmaker stílusa és zsákszámra jöhetnek az interceptionök tőle. Én imádom a játékát és úgy gondolom, hatalmas sztár lehet az NFL-ben.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!