Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Marcus Davenport

Az edge defender class mezőnye két részre szakadt idén. Van Bradley Chubb, aki kiemelkedik a mezőnyből és vannak a többiek. Az üldözők között akad olyan játékos, aki még nyers, de hatalmas potenciállal bír és van olyan, aki félig már kész játékos, de alacsonyabb a plafonja. Marcus Davenport az első csoportba tartozik és véleményem szerint ezért éri meg az első kört, akár az első kör első felét is.

 

Davenport fizikai adottságait tekintve egy prototípus edge rusher. Magas, izmos, hosszú kezekkel és lábakkal rendelkezik, valamint elég masszív is, hogy felvegye a fizikai küzdelmet a támadófalemberekkel. Majdnem két méter magas és megközelíti a 120 kilogrammot, így első látásra is félelmet kelt az O-line tagjaiban. A hosszú kezek és lábak pedig segítenek neki, hogy a posztján elvártakat megfelelően tudja végrehajtani. Fizikai adottságai és tehetsége egyébként már korán megmutatkozott, mert atlétikában, kosárlabdában és amerikai futballban is tehetséges volt, melyek közül ő az utóbbit választotta.

 

Számomra a legszimpatikusabb és legnagyobb pozitívum a játékában, hogy a bull rusht úgy tudja végrehajtani, hogy az speed rushként indul, azaz a gyorsaságot konvertálja erővé. Szerintem ez az egyik leghasznosabb pass rusher erény. A sebességgel ugyanis el tudja érni, hogy a támadófalembere ne tudjon stabilan megállni a helyén, ugyanis lábával kénytelen követni a védő mozgását, aki ha kellően a falember mellé ért, hirtelen átalakítja a támadását és hatalmas erővel ront az ellenfelére. Ilyenkor a sokkal nehezebb fogást is találni a védőn és nagyobb energiával is találkozik az offensive lineman.

 

 

Davenport esetében ez azért működik jól, mert 120 kilogrammja ellenére könnyedén mozog horizontálisan is, így tud élni a speed rush egyes elemeivel is. Emellé még a kezeit is jól használja, nem engedi a támadófalembereknek, hogy megfelelő szögben ragadják meg, így soha nem adja át az irányítást. Első lépése nem szenzációs, de posztja élmezőnyéhez tartozik, így a mozdulatsor elejétől kezdve előnyben érezheti magát.

 

 

A jó oldalirányú mozgás azonban nem csak a pass rush közben, de a futójáték ellen is segíti. Le tud jönni a blokkokról és átküzdi magát akár a fal másik végébe is, ha a játék megköveteli. Nagyon erős karjai és szorítása van, így ha egyszer megfogja a futót, akkor nem ereszti. Ez elsősorban a nagy tömegben működik az esetében, nyílt terepen már akadnak gondjai. Teherbírása jónak mondható, nem fullad ki playek közben és a mérkőzések vége felé is tud újat mutatni. Ha nem fér az irányítóhoz, akkor a hosszú kezeit tudja használni a labda leütésére is, valamint távol tudja tartani magától a falembereket, messze fogja meg őket és ő uralja a kontaktot.

 

Minden szép szó ellenére Davenport egy félig-meddig projekt játékos. Technikája nagyon nyers és a pass rush repertoárja sem teljes. Néha próbálkozik spin vagy dip move-okkal is, de látszik rajta, hogy ez nem a sajátja. A profik között sokkal szélesebb skillset szükséges számára, hogy sikeres lehessen. Ezt a problémát csak tovább súlyosbítja, hogy kisebb egyetemek ellen játszott, így nincs igazán tapasztalata jó támadófalemberek ellen és nem tették megfelelően próbára.

 

Ennél is figyelmeztetőbb jel lehet, hogy az ösztönei átlagon aluliak. Gyakran nagyon lassan reagál és sok esetben könnyű beetetni. Ha érzékel egy játékot, túl gyorsan veti bele magát és a lendület elviszi, gyakran a rossz irányba. Általában agresszívan játszik, de pont ez a veszte néhány esetben. Meg kell tanulni türelmesebbnek lenni és jobban olvasni a játékokat. Sok a felesleges mozdulat is a játékában, főleg nem kikényszerített birkózásokba megy bele, ahol simán lecsúszhatna a blokkról, de ő erőből akarja kiküzdeni magát.

 

 

Nyílt terepen borzasztó megoldásokra képes. Könnyű kibillenteni az egyensúlyából, nem tudja jól szűkíteni a területet maga előtt és itt már könnyebben ront szerelést is, mint a line of scrimmage közelében. Szintén bajban van coverage feladatok esetében, ami szerencsére nem nagy hányadát teszi ki a feladatainak, de ha véletlenül úgy jön ki a lépés, akkor hatalmas mismatch alakul ki. Tight endek ellen rémálom, ha blokkolniuk kell, de ha route-ot futnak, akkor visszanyal a fagyi.

 

Sokan mondják, hogy még mindig kell súlyt pakolnia magára, ami egyfelől igaz, de félő, hogy ezzel veszítene az atletikusságából és a gyorsaságából. Legtöbb vélemény szerint egyébként képes lenne még tömeget növelni, ha ezt követelné meg a szerepköre.

 

Az NFL-ben valószínűleg 4-3-as defensive end lehet, de 3-4-es outside linebackerként sem elképzelhetetlen. Olyan helyen teljesedhet ki, ahol első évében tud tanulni és rotációs játékosként lehetőséget is kap. Ideális prospect lehet a Packersnek, a Titansnek, de akár a Falconsnak is. Én valahol az első kör második felében látom kimenni, de az első körből semmiképpen nem fog kicsúszni, mert a posztja top2-3 játékosa közé tartozik, a pass rusherek pedig sokat érnek.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!