Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Maurice Hurst

A szegény ember Aaron Donaldja. Így aposztrofálhatjuk Maurice Hurstöt, aki amellett, hogy szétzúzta az ellenfelek támadófalát és rémálmokat okozott az irányítóknak, az egyetem mellett Uber-sofőrként kereste meg a kenyerét. 

 

Erősségek

Hurstnek egyszerűen fenomenális első lépése van, szinte minden egyes játéknál ő indul el először a line of scrimmage-ről.  Valószínűleg nem tudom elég magasztaló jelzővel illetni ezt a képességét, de Aaron Donaldon kívül tényleg nem nagyon látni ilyet.

 

 

Ez a kiváló első lépés és elképesztő robbanékonyság pedig természetesen oda vezet, hogy Hurst egy rendkívül jó pass rusher. A kisebb termetét nagyon jól használja arra, hogy egyből berakja kezeit a támadófalember vállvédőjébe, hogy azonnal övé legyen a fölény és ő irányíthassa a történéseket. A sebességét nagyon jól alakítja erővé, így ha nem megy el azonnal a támadófalemberek között, akkor be tudja nyomni egyiküket az irányító torkába.

 

Rendkívül jól és agresszívan használja a kezeit, több pass rush move-ot ismer, nem csak egyféleképpen tud nyerni – bár az kétségtelen, hogy legtöbbször sebességből és erőből megoldja. Ha beér a lyukba, akkor vékonyra veszi magát és átpréseli magát. Hurst igazából túl gyors ahhoz, hogy reach blokkokat hajtsanak vágre rajta, de a trap játékok is hatástalanok ellene, hiszen mire odaérne a támadófalember, ő már rég mögötte van és le is vitte a futót a földre. Ha pedig simán egy-az-egyben szituációba kerül, akkor az szinte automatikus győzelem a védelemnek.

 

 

Gyengeségek

Ide venném az alulméretezettségét, habár ez előny is lehet, ahogy fentebb is írtam. “Mindössze” 187 centi magas és 132 kiló, amivel a hagyományos DT prototípus alsó határánál helyezkedik el, vagy még inkább az alatt, de ezen azért például Aaron Donald talán tudott változtatni az utóbbi években. Az biztos, hogy nem minden sémában használható, hiszen Hurst egyértelműen egy 3-tech DT, one gap, tehát egy lyukat támadó rendszerben tud csak hatékonyan játszani. Azok a 3-4-es rendszert használó csapatok, ahol hagyományos two-gapper szisztémát alkalmaznak, jó eséllyel leveszik a boardjukról.

 

Az egyetemi játékában és teljesítményében nagyon kevés kivetnivalót találunk, viszont az NFL más kávéház, így kicsit jósolnunk is kell vele kapcsolatban. Nagydarab, igazi “mauler”, tehát védőket mozgató falemberrel szemben akadhatnak problémái, hiszen testi hátrányban lesz, illetve egy igazán erős punch is kitérítheti útjából. Így nagy ritkán már az egyetemen is voltak kifejezetten csúnya játékai futás ellen, az NFL-ben feltehetőleg több ilyen lesz. Méretéből adódóan a double teamekkel is meggyűlhet a baja.

 

Azt még meg kell említeni Hurstnél, hogy nem tökéletes az úgynevezett “awareness”-e, tehát nem mindig van tisztában azzal, mi történik körülötte. Ezt úgy kell elképzelni, hogy előfordul, hogy túlfut a játékon, vagy elveszti a szeme elől a labdás játékost. Előbbi főleg draw futásoknál volt feltűnő, utóbbinak pedig az lehet az oka, hogy miután alacsonyról indul, lent tartja a fejét is, így nem látja mindig a labdás játékost. A felsőteste nem kifejezetten erős, így alsótesttel kompenzál, ami miatt jobban behajol, ezért korlátozódik a látótere. Negatívum még, hogy rövid karjai miatt a bull rusha nem lesz igazán hatékony a nagyok között, de alapvetően nem is az az erőssége, hogy átmegy valakiken át, hanem inkább elmegy melletük.

 

 

Nyilvánvalóan nem mehetünk el a szívproblémája mellett sem, ami miatt a Combine-ról haza kellett utaznia. Ez hátrébb lökheti a boardokon és feltehetőleg lesznek csapatok, akik teljesen ki is zárják a draftolását. Mindenkinek a saját orvosi stábjára kell bíznia a döntést, hogy bevállalhatják-e Hurst kihúzását.

 

Összességében

Ne tévesszen meg senkit, hogy rövidebb lett az erősségek rész a gyengeségeknél, hiszen előbbinél igazán domináns dolgokat látunk, utóbbinál pedig leginkább keressük a kisebb hiányosságait. Amiből persze van pár, de tényleg párját ritkítja, ahogy az irányítókat sietteti, ez igazán különleges tulajdonsága. A mai NFL-ben pedig – ahol egyre kevesebb a futójáték – olyan játékosokat kell keresni, akik belülről nagyon gyorsan oda tudnak érni az irányítóhoz és ezt kell sokkal jobban súlyozni, mint azt, hogy futójátéknál lehetnek problémái egy játékosnak.

Nagyon nehéz megjósolni, hol fog elkelni Hurst. Sok csapatnál teljesen kizárt a draftolása, egyrészt szívproblémája, másrészt sémalimitáltsága miatt, így nehezebb lesz otthonra találnia. Értéke alapján szerintem valahol a 14-18. hely között lesz majd a big boardomon, de egyáltalán nem garantált, hogy el is kel majd ott.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!