Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Rashaan Evans

A nagyon mély linebacker class egyik legérdekesebb figurája Rashaan Evans. Minden megvan benne, amit egy új generációs linebackernek tudnia kell, de Alabama játékosként egy nagyon erős védelem vette körbe, így nagyságrendekkel könnyebb dolga volt, mint több vetélytársának. Ha megfelelő mentalitással áll hozzá a profik mezőnyéhez, akkor kimagasló tehetség is lehet, ellenben ha nem tesz meg mindent a sikerért, akkor könnyen beszürkülhet a mezőnybe.

 

 

Evans egy tökéletes atléta és ennek megfelelően a méretei is tökéletesek a linebacker, főleg a modern linebacker pozícióhoz. 1,91 méter magas, kicsit több, mint száz kilogramm és mindezek mellé robbanékony és gyors is. Nem feltétlenül a vertikális sebessége a kiemelkedő, de a pálya egyik szélétől a másik széléig való bejátszásában is elsőrangú egy középső LB-hez képest. Irányváltása hasonlóan könnyed, így elmondható róla, hogy a védelem középső harmadát teljes egészében képes bejátszani. Ezt elsősorban hajlékony csípőjének köszönheti, de az egész testét képes az ideális szögekben forgatni.

 

Atletikussága segíti, hogy ugyanolyan természetességgel robbanjon be a lyukakba, mint ahogy szabad területen üldözi a futókat. Ez a tulajdonság teszi számára elérhetővé azt is, hogy az egyik legjobb pass rusher inside linebacker legyen, nem csak az egyetem, de akár a profik között is. Szintén nem okoznak gondot neki a man coverage feladatok, a running backekeket, de fizikumának köszönhetően akár a tight endeket is képes követni. Természetesen nem olyan gyors, mint egy defensive back, azért a 100 kilogramm mégiscsak meglátszik az ember mozgásán, de posztjához mérten mondható gyorsnak.

 

 

Magabiztosasan hajtja végre a szereléseket, nehéz elnyomni vagy kicsúszni a kezei közül. Megfelelő ideig pörgeti magát, így csak akkor áll meg, ha a játéknak biztosan vége. Képes fokozatot váltani a futás közben, így az utolsó pár méteren meglepi a támadót azzal, hogy milyen hirtelen ér oda a játékhoz. Az ütközést megfelelően hajtja végre, általában be is fejezi a szerelést, amit elkezdett. Elég nagyot üt, bár nem az a kifejezett hard hitter, de képes kiosztani olyan ütést, amiből nehéz felkelni. Előszeretettel támadja a támadók lábát, mert tudja, ha azt kiüti vagy megfogja, akkor meg is ölte a támadást.

 

Látszólag tökéletes inside linebacker, de a fizikum és az atletikusság sajnos nem minden. Evans ugyanis sokáig az Alabama depth chart hátsó felében tanyázott, így viszonylag kevés snappel a háta mögött érkezik meg a profik közé. Így nem alakultak ki benne azok az ösztönök sem teljesen, amik a pálya közepén szükségesek. Ezeknek a tapasztalatoknak a hiányában sokszor szenvedni fog és még tanulnia kell. Sokszor veti be magát a lyukakba anélkül, hogy felismerné a play irányát, így néha túlfut a running backen vagy csak a tömegben találja magát. Ekkor nehezen válik le a blokkokról és teljesen kiveszik a játékból. Szintén nincsenek meg az ösztönei zone coverage-hez sem, így bajban lehet, ha ilyen feladatokat rónak rá. Többször lehet látni, hogy észleli, hogy passzjáték következik, de hirtelen nem tudja, merre mozogjon a térben.

 

A kevés játéklehetőség mellé további probléma, hogy több sérülése is volt az egyetemen és bár nem kellett komoly időt kihagynia, az figyelmeztető jel lehet minden csapatnak, hogy több testrészével is volt kisebb-nagyobb gondja. Ezek mellett néha fegyelmezetlen is. Viszonylag sok büntetést hoz össze, ezek nagy része pedig elkerülhető lenne.

 

 

Kicsit kizökkenve a negatívumokból, érdemes megjegyezni, hogy Evans a hagyományos inside linebacker feladatokon kívül képes playekre pass rusher funkciókat is ellátni. Agilitásának hála jól blitzel, könnyen tör be a lyukakba, de széleken is képes megverni az emberét. Éppen ezért, akár rotációs edge rusherként is lehetne használni, bár megfelelő játéktapasztalat nélkül nem biztos, hogy a profik között eredményes lenne. Ettől függetlenül nem lehet kizárni, hogy leendő csapatában kamatoztassa ezt a képességét is.

 

 

Ideálisan a 3-4-es defense egyik inside linebacker posztja az övé, de 4-3-as rendszerben is meg lehetne találni a helyét, akár Samként, akár Mike-ként. Szerepe attól is függhet, hogy hova kerül, mert ha egy olyan csapatba, akiknek hatalmas hiány a minőségi inside linebacker, akkor valószínűleg az első évben már középen játszhat. Ha viszont egy 4-3-as védelembe kerül, ahol van egy meghatározó Mike, akkor ő esetleg az egyik fennmaradó oldalon rusher feladatokat is elláthat.

 

Kitűnő match lenne számára a Steelers, a Chargers, de akár Dolphins vagy a Redskins is. A legtöbb pletykát a Steelers oldaláról hallani, akik Shazier kiesésével keresik a vezért a pálya közepén. Várhatóan az első kör vége felé kellhet el, harmadik vagy negyedik linebackerként a classból.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!