Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Roquan Smith

Mit kíván meg a modern kori NFL egy linbeckertől? Legyen gyors, erős, atletikus, fogja meg a futást és védekezze le az ellenfél legjobbjait passzjátékoknál. Ha ezen a vonalon mozgunk, akkor nem találunk jobb prospectet Roquan Smithnél. Ő a modern linebacker definíciója.

Erősségei

Nem egyszerű dolog egy top10-es tehetség erősségeit felsorolni, de mindenképp érdemesnek tartom kiemelni azokat a dolgokat, amik miatt ő sokkal jobb lesz, mint egy átlag NFL linebacker. Smith lehetne egy kicsit magasabb, de a 6’1-es magassága nem róható fel negatívumként, a ~235 fontja is rendben van, legalábbis egy modern kori LB felépítéséhez.

Első dolog, ami szembe ötlik a játékával kapcsolatban az, hogy milyen elképesztő sebességgel mozog a pályán, már-már nem is fut, hanem inkább repül. 235 fontot nincs olyan egyetemi játékos, aki könnyebben tud mozgatni, még Barkley sem. Egy olyan villámsebességű all around linebackerről beszélünk, aki szempillantás alatt tud kiérni az oldalvonalhoz, nem okoz számára semmilyen nehézséget egy-egy irányváltás, a sebességét pedig jól tudja konvertálni, hatalmas erővel és pontosan tudja végrehajtani a szerelést.

Elképesztőek az érzékei, mintha minden egyes játéknál tudná, hogy mi a hívás, melyik oldalra megy a játék, ki fogja megjátszani a labdát. Nem csak futásnál, hanem passzjátéknál is óriási range-e van, kevés olyan játékos van akár csak az NFL-ben is, aki olyen gyorsan tud bejátszani olyan nagy területet, mint Smith teszi rendszeresen.

A fenti képsorokból látható, hogy Smith milyen egyszerűen, könnyedén mozgatja testét, abszolút átlag feletti atlétának tekinthető, ami a jelenkori NFL-ben egy óriási előny. Linebacker poszton egy ilyen sebességgel, atletizmussal és érzékekkel megáldott játékos aranyat ér, főleg akkor, ha nem csak futásban tud elit teljesítményt hozni. Mert ugye nem minden a futásvédekezés, főleg nem a passzjátékok felé eltolódó NFL-ben.

Olyan linebackerekre van szükség, mint Myles Jack vagy Deion Jones, akik fiatalok, gyorsak, atletikusak, jó érzékkel vannak megáldva, amit a passzjátékban is tökéletesen tudnak kamatoztatni. Ha az ilyen játékosokat tekintjük a jövő sztárjainak, akkor Roquan Smithszel nem fogunk mellé, hiszen coveage-ban az egyetemen párját ritkította. Amikor a profi liga tele van matchup nightmare-ekkel, akkor kell egy játékos a védelembe, aki választ ad a védelem problémáira.

Smith az a játékos, akinek nem okoz gondot, ha hátra kell lépni coverage-be, olyan laza a csípője, olyan jó a mozgáskoordinációja, hogy könnyedén fel tudja venni a versenyt az elkapójával. Igaz ez egy mélységi útvonal levédekezésére vagy akár egy gyors screen játék megállítására.

Gyakorlatilag alig lehet hibát találni abban, amit coveage-ban csinál, lényegtelen, hogy egy tight end ellen vagy egy backfieldről kimozgó running back ellen kell megcsinálni a stopot.

Sok nagy játékot, passzleütést, ütközést láttunk tőle, de voltak olyan, kisebbnek látszó, de valójában óriási játékai is, amikről ordít, hogy milyen magas szinten űzi a focit. Intelligenciája, játékfelismerése egyedülálló, nem csoda, hogy bárhova be merték tenni, bármilyen feladatot rá mertek bízni. Pillanatok alatt tudja, mi fog következni, amihez könnyedén igazítja mozgását, mozdulatsorát.

Tovább emeli a fényét, hogy blitzelni is elképesztően jól tud, meg tudja zavarni mind a támadófalat, mind pedig az irányítót. Az ütést pedig akkora erővel tudja bevenni az irányítónak, hogy az már-már gyilkos.

Nagyon komplett, érett játékosról beszélünk tehát, aki minden fontos képességet birtokol, hogy rajongjunk érte és kívánjuk, hogy csapatunk őt válassza ki a drafton.

Gyengeségei

De ahogy lenni szokott, Smithnél sem minden tökéletes, hiszen vannak apróbb hiányosságai, bár azt meg kell hagyni, hogy amilyen nehéz végigmenni az erősségein, olyan nehét felkutatni a gyengeségeit. A hagyományos értelemben vett linebacker pozícióhoz mérten nem tökéletes az alakata, nem elég magas, nincs elég tömege. Ezt azonban én fenntartásokkal kezelem, mert ma már nem kell egy off ball linebackernek 6’5 magasnak és 250 fontosnak lennie. Ez a hagyományos felfogás, amitől már évek óta kezd elszakadni a profi liga – legalább is egy-egy modernebb felfogású főedző. Tehát nem abból kell kiindulni, ki mekkora, hanem kiben milyen potenciál rejlik, mi az a képesség/skill, amire a jövőben építeni lehet.

Ami viszont tényleg hiányosság nála, az ablokkokról való lejövetel. Persze, óriásit tud ütni, nagyon nagy erővel áll bele a szerelésekbe, de ha játékok közben valaki blokkolja, akkor arról nagyon nehezen tud lejönni. Ha felteszi rá egy offense játékos a kezét, akkor azt nehezen tudja leütni, nem tud olyan tisztán leszakadni a blokkról, amivel pont annyi időt veszít, hogy ne tudja megcsinálni a játékot. Ez a college-ban is probléma, nem hogy az NFL-ben, ahol egy második szinten blokkoló falemberrel nagyon nehéz elbánni, elkerülni azt, hogy teljesen elásson egy kisebb termetű védőt.

Hol kelhet el?

Smith top tehetség, bőven helye lenne az első tíz kiválasztott játékosban, csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Csúszni fog egy kicsit, amit a top5-ben várható kavarodás fog okozni, de ahogy Vea, úgy ő is komoly dilemma lehet a Ninersnél és a Raidersnél is. Nekem az Oakland tetszene a legjobban, de ki tudja, Gruden milyen felfogást fog valójában képviselni, esélyes, hogy neki túl modern lesz Smith, hogy be tudja építeni a rendszerébe. 1/10 után viszont már mindenhol jól jöhet, kvázi BPA pick lenne, védhető lenne egy felcserélés is érte. Ha viszont csúszna, akkor sem látom, hogy esne ki a 15-ből, nincs olyan red flagje, ami ennél nagyobb mélyrepülést eredményezhetne.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!