Connect with us

Szabadügynök

A rendszer mindenek felett – Patriots FA-értékelő

Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy a Patriots minden évben a piac nagy nyertesei közé kerül. Idén azonban minden megváltozott, úgy tűnik New Englandben az elvesztett Super Bowlok után távozik a csapat jelentős része, nem a győztesek után. De a rendszer működik és amíg Belichick irányít, addig ez nem is fog változni. Nem meglepő, hogy minden piaci tevékenység a Belichick-waynek lett alárendelve ezúttal is.

 

 

Rég távozott ennyi kulcsjátékos egyszerre a Patriotsból, mint a mostani piac idején. A nagy jövés-menést leginkább a támadósort érintette. A kezdő bal oldali tackle Nate Solder és a szezon végére a kezdő jobb oldali tackle-lé fellépő Cameron Fleming, a kezdő running back Dion Lewis, valamint Brady legbiztosabb kezű elkapója, Danny Amendola is új csapatnál kezdi meg a 2018-as szezont. Ehhez még hozzá jön Brandin Cooks elcserélése Los Angelesbe és Martellus Bennett kivágása.

Sikerült azonban maradásra bírni több fontos játékost is, akik ugyan a tavalyi év során nem voltak különösebben fontos láncszemei a csapatnak, de a rendszer hasznos tagjaivá váltak. LaAdrian Waddle megtartása egyértelműen prioritás volt azt követően, hogy két tackle-t is elvesztett a csapat a piacon, így legitim opciónak csak ő maradt. A tavalyi szezonban Marcus Cannon helyett szerepelt a fal jobb szélén, azonban az új összetételű falban nem lehet előre tudni, hogy mi is lesz a sorsa. A csapatnak összesen négy LT-je van jelenleg: Waddle-ön kívül Cole Croston, Anthony Garcia és egy idei szerzemény, Matt Tobin. Választék tehát van. Ha pedig idevesszük még azt a lehetőséget is, hogy Marcus Cannon kerül át a baloldalra, akkor ez még inkább bonyolítja az amúgy sem egyszerű helyzetet. A játékosoktól látott teljesítmény alapján viszont egyértelmű, hogy Waddle személyében a kezdő posztot fixálta a vezetőség, a többiek pedig a backup posztokért versenghetnek majd egymással.

A Patriots minden évben rengeteg running backkel vág neki a szezonnak, ez idén sem lesz másként. Rex Burkheadet sikerült újraigazolni, továbbá megszerezték Jeremy Hillt, aki a csapat legfizikálisabb futója lesz és a kegyvesztett Mike Gillislee-vel küzdhet meg az első számú power back posztért. Hill-lel kapcsolatban az egyetlen komoly rizikó a rengeteg fumble, amit jól tudunk, hogy mennyire nem tolerálnak New Englandben. Ha ezen nem változtat, hamar a pad legszélére kerülhet.

Elkapó posztra hivatalosan két játékos érkezett. Cordarrelle Pattersonért egy hátsó körös picket adott a csapat, de őt szinte csak a visszahordásoknál láthatjuk majd pályán. Jordan Matthewsszal már többször találkozhatunk majd a támadósor tagjaként harmadik számú elkapóként. Továbbá a csapat újraigazolta a special teamer Matt Slatert.

 

 

Összességében azt kell mondani, hogy a New England Patriots védelme tavaly borzalmas volt. Fellángolások ugyan voltak, de összességében csalódás volt, különösen a futás elleni védekezés miatt. Ráadásul biztosan kijelenthető, hogy a passz elleni védekezés sem lesz rosszabb a hitvány szezont futó Malcolm Butler nélkül, akit alaposan túláraztak az idei piacon. Az ő helyére érkezett Jason McCourty, aki tavaly elég decens évet zárt, a testvére által vezetett Patriots secondarybe pedig nem lesz nehéz beilleszkednie.

Ennek megfelelően az idei piacon a front seven erősítésére ment rá a csapat. Előtte azonban még felszabadítottak egy kevés pénzt Shea McClellin kivágásával, hogy aztán újraigazolhassák Marquis Flowerst, aki folyamatosan kapott egyre több szerepet a tavalyi szezon előre haladtával a csapatnál – ebben persze a sérülések is közrejátszottak, de alapvetően helyt állt. Flowers ráadásul hasznos tagja a special teamnek is, a Patriotsnál pedig ragaszkodnak a több helyen is bevethető játékoskhoz.

A futás elleni védekezést Danny Sheltonnal szeretné stabilizálni a csapat, akit a Brownstól szereztek meg csere útján, a pass rusht pedig az Atlantából szabadon igazolhatóként érkező Adrian Claybornnal erősítették. Vele kapcsolatban az átállás a legnagyobb kérdés. Ugyan a Falcons is 4-3-as base defense-szel áll fel, teljesen más az ő rendszerünk, mint a Patriotsé. Emlékeztetésképp pont ugyanez volt a probléma tavaly Kony Ealyvel, neki nem is sikerült az átállás.

A sztárok és a nagy igazolások ezúttal elmaradtak, így a nagy durranást a draftról kell várnia a csapat szimpatizánsainak. A Patriotsnak idén rengeteg draftpickje van a cserékből, az elmúlt évekhez képest ráadásul még magasak is. Az első két körben négy választásuk is van, ezeket mind fel lehet használni a csapat építésére. Az is biztos, hogy a tavalyi évben látott pick-rutinosabb játékos cserét idén elfelejthetjük, ugyanis 2017-ben nagyon befürdött a csapat ezekkel, még egyszer nem fogja így elkótyavetyélni Belichick a cetliket.

A linebacker poszt jelenleg a legégetőbb, hiszen ki tudja, hogy Hightower éppen a szezon harmadik vagy negyedik meccsén mondja be egész évre az unalmast. Hosszú távú csereirányítóra is szüksége lehet a csapatnak, de egy kezdő szintű offensive tackle-nek jelenleg több hasznát venné a csapat. A védelem a piaci igazolásokat követően nem lett rosszabb, mint tavaly volt sőt, nekem kifejezetten tetszik az itteni tevékenység és az a rendszerszintű gondolkodás, amivel a tavalyi borzalmat igyekeznek feledtetni. A támadóknál viszont rengeteg kulcsember távozott, miközben Dwayne Allen 5 millióért még itt rohad a csapatnál – ez pedig megbocsáthatatlan. C+.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!