Connect with us

Szabadügynök

Csak a B terv! – Jets FA-értékelő

Tengernyi cap space-szel várta a Jets az idei szabadügynök időszakot, amivel a legjobb játékosokat környékezték meg a piacon. Ám az erőlködésnek az lett a vége, hogy sok esetben a “tartalék tervhez” kellett nyúlniuk, de így sem feltétlen jártak rosszul.

 

 

$92 millióból tevékenykedhetett a Jets, ami a saját szabadügynökeik mellett igazolásokra is biztosított elegendő keretet. Nem is féltek ezt bedobni a jelölteknek, de nem mindenkinek volt előnyös a Jets és New York. Panaszra így sem lehet okuk, sok hiányposztot foltoztak be így is.

 

Fontosabb újraigazolások

[quote]

Josh McCown, QB – 1 év, $10 millió, $5 millió garantált

Quincy Enunwa, WR – 2. körös tender

Mike Pennel, DT – 3 év, $10,5 millió, $3,5 millió garantált

Xavier Cooper, DE – 1 év, $780 ezer

Morris Claiborne, CB – 1 év, $7 millió, $6,85 millió garantált[/quote]

 

 

Nem vitte túlzásba a Jets, de így sem tudott minden játékost visszaigazolni akit akart. McCown és Claiborne újraigazolása elég fontos a roster szempontjából, előbbi élete legjobb szezonján van túl, és mentorként még mindig fontos szerepe lehet a csapatban, utóbbi pedig komoly sérülések nélkül lehozott egy jobb szezont a CB sorban. Enunwa tendere is papírforma volt, már csak az a kérdés, hogy vissza tud-e térni sérüléséből, de ennyit megér rá kockáztatni, ha már tele vannak pénzzel. Cooper és Pennel pedig ideális rotációs játékosok, olcsók és limitált snap számon jó teljesítményre képesek. A névsor a megannyi tenderelt játékossal lesz teljes, illetve Ijalana (akit nem rég cutoltak) is visszatért egy olcsóbb szerződéssel cserének.

 

További újraigazolások: Lawrence Thomas (FB, ERFA tender), Tre McBride (WR, reserve/future), Neal Sterling (TE, RFA tender), Eric Tomlinson (TE, ERFA tender), Ben Ijalana (OT, 1 év), Brent Qvale (OT, RFA tender), Claude Pelon (DE, reserve/future), Rontez Miles (S, RFA tender), Doug Middleton (S, ERFA tender), Terrence Brooks (S, 2 év)

 

Fontosabb távozók

[quote]

Matt Forté, RB, visszavonult

Austin Seferian-Jenkins, TE, Jacksonville Jaguars

Wesley Johnson, C, szabadügynök

Muhammad Wilkerson, DE, Green Bay Packers

Demario Davis, LB, New Orleans Saints[/quote]

 

 

ASJ és Davis a hírek szerint prioritás volt a Jets számára, de végül más csapathoz írtak alá, mert mindkettejüket túl drágának találták Maccagnanék. Wilkerson lustaságát is megelégelték New Yorkban, ő azóta Green Bayben lelt új otthonra, Matt Forté távozása sem meglepetés, bár az, hogy visszavonult, az igen. Johnson tavaly végigjátszotta élete első szezonját kezdőként, de nem találták elég jónak a jelek szerint. Sok távozójuk volt, de egyikükre sem mondanám azt, hogy pótolhatatlanok, ami már a következő szekcióban is kiderül.

 

További távozók: Chris King (WR, FA), Chris Gragg (TE, FA), Dakota Dozier (OG, FA), Jonotthan Harrison (C, FA),  Kony Ealy (DE, FA), Ed Stinson (DE, FA), David Bass (OLB, FA), Freddie Bishop (OLB, FA), Julian Stanford (LB, Buffalo Bills), Bruce Carter (LB, FA), Robert Nelson (CB, FA), Chandler Catanzaro (K, Tampa Bay Buccaneers)

Fontosabb igazolások

[quote]

Teddy Bridgewater, QB, Minnesota Vikings – 1 év, $6 millió

Isaiah Crowell, RB, Cleveland Browns – 3 év, $12 millió, $4 millió garantált

Terrell Pryor, WR, Washington Redskins – ?

Spencer Long, C, Washington Redskins – 4 év, $27,5 millió, $6 millió garantált

Avery Williamson, LB, Tennessee Titans – 3 év, $22,5 millió, $16 millió garantált

Trumaine Johnson, CB, Los Angeles Rams – 5 év, $72,5 millió, $34 millió garantált[/quote]

 

 

Az érkezők szerződését látva kinyílt a pénzcsap, de vélhetően nem az első számú kiszemeltekre költöttek. QB poszton Cousins volt a prioritás, Bridgewater lett belőle, Bell-lel is kacérkodtak félig-meddig komolytalanul, végül Crowell lett az övék. Elkapók közül is elfért volna azért egy Pryornál jobb játékos, és Williamson is azért érkezett, mert Davisszel nem tudtak megállapodni – mondjuk ez nem feltétlen probléma. Trumaine Johnson az egyetlen prémium igazolás, de a pletykák szerint Butlert szívesebben igazolták volna le, szóval ő is csak a B terv volt. Long sérülésből érkezik, ráadásul sosem játszotta végig még az alapszakaszt karrierje során, ennek függvényében talán túl sokat kapott, de erről később.

 

További érkezők: Thomas Rawls (RB, Seahawks), Andre Roberts (WR, Atlanta Falcons), Kevin Pierre-Louis (LB, Kansas City Chiefs), Cairo Santos (K, Chicago Bears)

 

Értékelés: C+

 

A Jets új alapokra akarja helyezni a franchise-t, amire ha az igazolások nem egyértelmű jelek, az 1/3-ért való felcserélés már az lehet. A 2017-es év egyik meglepetéscsapata volt Bowles legénysége, hiszen sokan 1/1-re várták őket, ennek ellenére a remek szezonkezdésnek hála a közelében sem voltak ennek a mélységnek. Gyorsan tegyük hozzá, hogy fejlődés sem történt, ha csak azt vesszük, hogy back-to-back 1/6-osként zárták az aktuális idényt, de látják a fényt az alagút végén. Az összes idén megkötött szerződésükön látszik, hogy ezek jobbára 1, néhol 2, maximum 3 éves szerződések a garantált tartalmakat tekintve, de utóbbira is csak Trumaine Johnson kontraktusa a példa. Ezzel biztosítottak maguknak egy mankót arra az esetre, ha nem válnának be ezek az igazolások, ez mindenképp plusz pont. Ráadásul jövőre rengeteg szabadügynökük lesz, akik közül egyikért sem kell feltétlen kapkodni új szerződésért, amivel alsó hangon $100 milliós cap space-ük lehet jövőre is.

 

 

A fejlődés kevés helyen látható, a secondary a Claiborne – Maye – Adams – Skrine – Johnson ötössel elég jó erőt képvisel ligaszinten, Williamson is pótolhatja Davist, így a back sevennel nem lesz gond. Pass rush viszont továbbra sincs, ahogy az offense-ben is elfért volna néhány jobb játékos, de ha senki nem akar hozzájuk igazolni a próbálkozásaik ellenére, vagy a pass rusherek esetében kevés az értékes név a piacon, akkor nem tudnak mit csinálni. Megtehették volna, hogy a Browns módjára feleslegesnek tűnő játékosokért adnak nagy lóvét, vagy a Solder szerződés is járható lehetett volna ennyi költőpénzzel, de nem érzem baklövésnek, hogy nem lapátolták ki a pénzt a kasszából feleslegesen.

 

Tight end és OLB a legnagyobb hiánycikk most a csapatnál, ezeket lehetett volna akár a két második körös pickkel pótolni, de azokat odaadták az új franchise irányító reményében a Coltsnak, és én nem tudom emiatt hibáztatni őket. A Bears, a 49ers és a Texans esetében is megfigyelhető volt tavaly, hogy mekkora pluszt jelentett a franchise irányítónak szánt játékos pályára lépése, ebben bízhatnak a Jetsnél is. Bowles és Maccagnan valószínűleg pontosan tudták már a szezon vége előtt, hogy egy ideig el kell felejteniük a rájátszás álmokat, és a mostani és jövő évi offseasonben kell az új Jetset felépíteniük. A szerződéshosszabbításuk arra enged következtetni, hogy ez a forgatókönyv Woody Johnson tulajdonosnak is megfelelő, így nem akarom rosszabbra értékelni őket.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!