Connect with us

Szabadügynök

Egy helyre elég lesz! – Cardinals FA-értékelő

Az Arizona Cardinals elkezdte az építkezést az új edzőkkel, és hogy mennyire sikerült ez nekik, azt mindenki döntse el magának. Mindenesetre nem tétlenkedtek és 8 játékos kapott szerződést, 6 pedig elkerült a csapattól. Annyira nem tűnik jó aránynak, de figyelembe véve a körülményeket, nem is olyan vészes.

Offense:

Az első és talán legfontosabb az volt a Cardinals számára, hogy szerezzenek egy irányítót Carson Palmer helyére. Azt hinné az ember, hogy a második számú irányítót megtartják legalább cserének, hiszen négy éve már a csapatnál van és már a pályán is volt lehetősége bizonyítani (kevésbé jó eredménnyel), de a vezetőség nem így látta a dolgot, és inkább elengedte Drew Stanton. A Cleveland Brownshoz került, és egy két évre szóló szerződést kapott. A várva várt változást az hozta meg, hogy leszerződtette a csapat Sam Bradfordot, ami megosztotta a szurkolókat és szakértőket egyaránt. A 30 éves irányítónak volt egy (újabb) komoly térdsérülése, így állapota elég kérdéses lehet, ráadásul utoljára 2012-ben játszott végig egy teljes szezont. Ennek ellenére egy két éves, $40 milliós papírt kapott, amiből $15 millió garantált. Mellé pedig elhozták cserének Mike Glennont a Chicago Bearsből, aki egy két éves, $8 milllióról szóló szerződést kapott a Cardstól, így hacsak nem érkezik egy újonc irányító, akkor ez a páros áll majd Mike McCoy támadókoordinátor rendelkezésére.

 

Több dolog történt a támadófalban, mint az egész defense-ben, ami indokolt volt. Az, hogy a csapat elcserélte Jared Veldheert, a veterán offensive linemant a Denver Broncoshoz, az egyik legjobb döntés volt, amit meghozhattak. Egy év volt még hátra a szerződéséből, de így, hogy már nem tartozik Arizonába, $6,9 millió szabadult fel a sapkában, ráadásul egy hatodik körös picket is kaptak érte a Broncostól. Bradford kórlapjára, illetve a tavalyi év szenvedésére gondolva adva volt a feladat: egy jó falat kell építeni. Ez arra ösztönözte a vezetőket, hogy elhozzák a New York Giants 27 éves guardját, Justin Pugh-t. Ő kapta a legnagyobb szerződést, amely $45 milliót tartalmaz öt évre, egyes pletykák szerint akár ő is lehet a következő RT a csapatban, de a guard poszt jobban áll neki. A támadófalba hozták még az egykori Cincinatti Bengals tackle-t, Andre Smitht két évre, $8 millióért. 31 éves és volt egy elég komoly térdsérülése a tavalyi szezon végén, de úgy tűnik ennek ellenére képes folytatni a pályafutását a Cards nagy szerencséjére. A játéka alapján viszont ő sem több egy backupnál, de legalább guard és tackle poszton is használható. Továbbra is erősíti a falat Mike Iupati, aki belement a $3 milliós fizetéscsökkentésbe, hogy a csapatnál maradjon. Ő is küszködött sérüléssel (tricepsz) az elmúlt szezonban, de a kora ellenére az egészséges Iupati ligaelit támadónak számít a falban, ami pedig ismét egy nagy áldás az arizonaiaknak. Továbbá hosszabbítottak Vinston Painterrel, aki az előző évben hat meccsen játszott és úgy tűnik, a Cardinals mesterei láttak fantáziát az – egyébként meglehetősen atletikus – támadóban, hogy megtartsák még egy évre. A vérfrissítés megtörtént, de hogy ez mennyire lesz eredményesebb a tavalyi falnál, az felvet néhány kérdést.

Defense:

Nézzük mi történt a védelemben. Linebacker poszton Josh Bynes kapott egy hároméves szerződéshosszabbítást, amit tavalyi teljesítményével érdemelt ki, bár mindössze egy mérkőzésen volt kezdő. Az, hogy a csapat körülbelül $10 millióért megtartja, rendkívül okos döntés, hiszen olcsó, remek munkát végez és még csak 28 éves. Cornerback posztra pedig elhozták a Dallas Cowboysból Bené Benwikerét, aki sosem játszott még végig egyetlen teljes szezont sem négy éves NFL pályafutása alatt. Egy évre írt alá vele a Cardinals és valószínűleg itt is egy olyan pados játékos lesz, aki bármikor bevethető, már ha benne lesz a végső keretszűkítésben.

A távozókra pillantva Josh Mauro sokaknak nem tetszett a döntés, de utólag talán senki sem bánja. A New York Giants szerezte meg a 27 éves játékost, akit ezek után az első négy meccsről el is tiltott a liga tiltott szerek használata miatt. Tramon Williams pedig a Green Bay Packershöz írt alá két évre, így eggyel kevesebb kiválóan teljesítő cornerback van a csapatnál. Nem tűnik valami jó döntésnek, hiszen ez a nagy hiányposzt a védelembe, de talán a draftról terveznek hozni egy friss játékost, akivel talán végre meglehet Patrick Peterson mellé várt defensive back. És csak hogy teljes legyen a sor, még egy védőjátékos, Tyrann Mathieu is repült a Cardinalstól, mivel kivágták. Öt évet játszott Arizonában, de mivel nem akart belemenni fizetéscsökentésbe, távoznia kellett. Tavaly játszott életében először végig egy teljes szezont, és bár a 2015-ös teljesítményét nem érte el, így is kissé érthetetlen ez a döntés a részükről, de a pénz beszél.

Az építkezés tehát elkezdődött és egy teljesen új csapatot láthatunk majd 2018-ban. Rá kell erősítenipár posztra azért a drafton, ha mindenképpen egy jól működő franchise-t akarnak kiépíteni. Szerintem túl sok energiát és pénzt fordítottak az offense falra, holott lett volna még más helyre rakni való is a csapatnál (és még van is), ezért adnék nekik egy C osztályzatot. Tény, hogy nem könnyű teljesen új edzői gárdával és ennyi idő alatt a liga legeslegjobb csapatát összehozni, de azért ez elég kevés, még ehhez viszonyítva is. Olyan emberek kerültek el, akik fontosak lehettek volna legalább még egy szezonra, és nem jött oda annyi erősítés, ahova nagyon is kellett volna. Vagy éppen jött, de csak kevés időre. Az irányító fronton sikerült megoldaniuk a helyzetet, bár szerintem hatalmas hülyeség volt Stanton elengedése, hiszen tökéletes backupja lett volna Sam Bradforfnak, akire pedig lehet építeni ezt-azt. Kérdés, hogy egészséges tud-e maradni, ennyi idősen és ennyi sérüléssel a háta mögött mennyire tudja felvenni a tempót, és be tud-e épülni egy új rendszerbe. Persze még villanthatnak a drafton, ahonnan mindenképpen szerezniük kell egy jó cornerbacket, mert nem maradhat minden felelősség Petersonon, és a gyenge offensbe is jól jönne pár újonc.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!