Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings – Week 1

Lement a HFL 2018-as szezonjának első játékhete, és bár nem minden csapatnak sikerült pályára lépnie, azért a Hungarian Football nem tett le arról, hogy újra erősorrendet állítson. Ahogy arra számítani lehetett, merőben megváltozott minden, de jobb, ha ehhez hozzászokunk, mert a jövőben sem lesz ez másképp!

1. Budapest Cowbells (-)

A Cowbells esetében az első forduló után sokkal okosabbak nem lettünk: az Eagles elleni kötelező győzelmet tisztességgel lehozták, nem született kellemetlen meglepetés. Váry jól mozgatta a támadókat, a védelem 7 pontot engedett, és bár az eredmény sokáig szoros volt, és az első félidőben nem nagyon akart beindulni a gépezet, de végül magabiztos győzelem lett a vége. Viszont most jöhet az igazi próbatétel, a kolomposok ellátogatnak Miskolcra a Hungarian Bowl visszavágóján bizonyítani, hogy idén a Cowbells a HFL legjobbja. Persze alapszakaszban megvédeni a döntőn szerzett aranyat az csak egy – kétségkívül fontos – lépés csupán, viszont lelkileg hatalmas szerepe lesz mind a győztes, mind a vesztes életében ennek a meccsnek, főleg úgy, hogy a Steelersnek idén is ez az összecsapás lesz az idénynyitó.

2. Budapest Wolves (+1)

Tavaly ha lehet, minden a lehető legrosszabbul alakult a Wolves idénynyitóján, idén viszont minden sikerült. A farkasok a játék minden elemében uralták a párharcot, és mint kiderült, 10 játékperc alatt megnyerték a meccset, ha nem is a megszerzett 14 pontnyi előnnyel, de mentálisan mindenképp; még a vitatható játékvezetői döntések sem tudták kizökkenteni őket a ritmusból. A következő fordulóban pedig immáron nem a szituáción, hanem konkrétan a Dunaújváros Gorillaz csapatán vehetnek revánsot, hazai pályán. A Wolves szempontjából – ahogy már a szezon előtt is volt erről szó – a legfontosabb a konzisztencia fenntartása lenne: például tavaly és tavalyelőtt is odacsaptak a Heroes-nak, aztán utána jöttek a kellemetlen vereségek, és nagyjából el is úszott a szezon. Ezt kell legyőznie a farkasoknak, ha idén újra komoly terveket szövögetnének; és erre a fehérvári meccs alapján minden reményük meg is van. A Gorillaz legyőzése ha nem is egyszerű, de tulajdonképpen kötelező feladat, hogy utána lendülettel fordulhassanak rá a Cowbells elleni fővárosi rangadóra.

Fotó: Lehmann Vision

3. Miskolc Steelers (+1)

Az acélvárosban elmaradt a nyitómeccs a Tigers ellen, így igazán fontos információhoz nem sikerült jutni a Steelers erejével kapcsolatban. Annyi legalább kiderült, hogy ki is a titokban tartott 3 amerikai játékos: Mauricio Uribe WR az Ottawa Universitytől érkezik, a veterán safety Deante Battle 6 év után hagyja el a Wrocław Panthers korábbi BL-győztes csapatát, míg az Európa számos csapatát megjárt Andre Whyte RB/DB a Koç Rams csapatából érkezett Demetrius Eaton hívó szavára. Elsőre izgalmasan fest a felállás, hisz elkapó poszton elképzelhető némi visszaesés tavalyhoz képest, a futójátékra a tavalyinál több opció is kínálkozik; emellett viszont a védelemben Eaton mellé Rice helyére érkezett Battle, illetve védőként is bevethető Whyte (akik közül ugyebár egyszerre csak ketten lehetnek pályán). A szomszédvári rangadó helyett az elmúlt két Hungarian Bowl miatt már-már klasszikus ragadóval, a  Cowbells elleni csörtével kezdenek. Kis érdekesség, bár következtetések levonására limitáltan alkalmas: tavaly mindkét Cowbells-meccsen 14 pontot kaptak, csak az alapszakaszban 36, a döntőben 10 miskolci pont jött rá válaszul. Hacsak ezen múlik, akkor a támadókon a világ szeme.

4. Nyíregyháza Tigers (+2)

Ugyan az időjárásnak köszönhetően nem mutatkozott be a pályán a Tigers sem, viszont a múlt hét óta sajtótájékoztatón bemutatkozott a keret. Brian Gesselt ismerjük, Clifford Stokes és Greg Williams új arcok hazánkban és a Tigers védelemben, de a legfőbb igazolás mégis Coach Thomas Smythe volt. Ráadásul az új érkezőknek ez a 2 hét építkezési lehetőség sokat jelenthet, akkor is, ha így kissé besűrűsödik majd a pótlás miatt a naptár. A két Divízió I-ből feljutott újonc csapat vereséggel esett át a tűzkeresztségen, ez fontos intő jel, még akkor is, ha ugyan a nyíregyháziak tavaly a Divízió II-ben vitézkedtek, de már van HFL-rutinjuk. Hazai bemutatkozásuk így a megtépázott Enthroners ellen lesz, mely komoly erőfelmérőnek ígérkezik, ráadásul a rájátszásba jutás szempontjából igen értékes pontszerzési lehetőség mindkét csapat számára.

5. Fehérvár Enthroners (-3)

Az Enthroners számára finoman szólva sem indult fényesen a HFL. Tulajdonképpen amitől félni lehetett, hogy elromolhat, az el is romlott. Az új játékosok nem álltak össze közösséggé, számok kommunikációs hibát láthattunk, egyénileg rengeteg rookie mistake jött ki, többek között a HFL-újonc QB Erős Márk révén; 0-0-nál az edzők féltek belemenni egy negyedik és rövid játékba; a csapat nem tudott semmit reagálni az erősebb ellenfél, vagy a hátrány okozta jelenségen, és a csapaton egy pillanatig nem látszódott, hogy meg tudná fordítani a meccset, pedig volt 1-2 momentum, amire felülhettek volna. A fejekben rendet kell tenni, és ehhez ha valamikor, hát most jókor jött ez a méretes pofon. A csapatban van potenciál, fizikailag rendben van (bár a sok sérülés felveti a kérdést, hogy a játékosok erőnléte optimális-e, illetve a sérülések befolyásolhatják a csapat teljesítményét is), és ahogy eddig is, ezután főleg az lesz a kérdés, hogy mentálisan mekkora a koronázók ereje. A következő forduló vízválasztó lehet a fehérváriaknak: ha Nyíregyházán is kikap a csapat, a rájátszás is veszélybe kerülhet, hisz győzelem egy közvetlen rivális otthonában viszont mind a tabellán, mind a fejekben óriási plusz adhat, egy vereség viszont mindkét tekintetben nagy mínusz lenne.

6. Budapest Eagles (+1)

Noha minden csapat minden meccsre úgy megy fel, hogy győzni akar, de reálisan nézve a sasoknak nem a Cowbells elleni meccse volt az, ahol feltétlenül a legnagyobb esélyük volt a győzelemre. A címvédő ellen tisztességesen helytálltak, így komoly reményekkel állhatnak az igazán nyerhető meccsek elébe. Ilyenből rögtön jön is egy a következő fordulóban, a Sharks otthonában elválhat, hogy a csapat ténylegesen érett a HFL-re, vagy még bele kell nőni ebbe a kabátba. A cápák védelmét nem lesz könnyű feltörni, a kérdés az, hogy sikerül-e a korábbi testvércsapat védelmét lemásolni, és kapott TD nélkül lehozni a meccset. Nagyon meglepő lenne egy sokpontos találkozó, így egy-egy hiba akár a játékosok, akár a stáb részéről végzetes lehet, de egy-egy jól sikerült trükk meccset is nyerhet.

7. Győr Sharks (+1)

Vannak sportágak, ahol 3 szerzett ponttal nyerni nem nagy kunszt, de az amerikai fociban a Győr Sharks mutatványa igazi művészet – legalábbis az eredmény, mert a mutatott játék élvezhetősége elég limitált volt, még a defense szerelmeseinek is. Persze a győzelmet sosem kell magyarázni, a 0 kapott pontot minden védelem büszkén teheti ki az ablakba, elégedetlenségre tehát sok ok nincs, de munka még akad bőven, elsősorban persze a támadó oldalon. A sorsolás szeszélyéből adódóan két nyerhető meccsel indul számukra a szezon, az újonc Eagles ellen egy győzelemmel pedig egész komoly reményekkel indulhatnának akár a rájátszásért is. Az Eagles 7 szerzett pontja alapján lehet reménykedni, hogy a defense újra helyzetbe tudja hozni a csapatot, de a támadóktól mindenképp több kell, főleg, ha újra az ölükbe pottyanna egy red zone-ból indított drive.

Fotó: Becs László

8. Dunaújváros Gorillaz (-3)

A Gorillaz nyitómeccse egy mondatban talán úgy summázható, hogy szerencsére a védelem pont ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta, viszont sajnos a támadóalakulat is. 47 percet lehozni kapott pont nélkül, és összesen 3 kapott ponttal lehozni egy meccset, ennél többet védőkoordinátor nem kívánhat, viszont mindezzel nem élni hatalmas elszalasztott lehetőség. Jól ismert tény, hogy a védelem összerakása gyorsabb, mint a támadóké, és a Gorillaz sok sebből vérző offense-ét számos helyen kicserélték, de az új QB, új vakoldali falemberek, új elkapók felállás egyelőre nincs összehangolódva. A Gorilaz idei szezonja könnyen lehet, hogy itt dőlhet el, hogy ez az egység mikorra lesz képes nyomás alá helyezni az ellenfelet, márpedig ez nem megy egyik napról a másikra. Az ezüsthátúak így nem haszonélvezői, hanem kárvallottjai lettek annak, hogy rögtön az első fordulóban a szezon talán legkönnyebb meccsével indítottak; most erre jöhet a szezon egyik legnehezebb meccse, idegenben, a magabiztosan kezdő, és bosszúra szomjazó Wolves ellen. A Gorillaz szempontjából álomsztori lenne, ha épp ellenük szakadna ki újra a pontzsák, de ehhez sokkal többet kell nyújtani, olyat, amit utoljára épp a farkasok ellen produkáltak.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!