Connect with us

Szabadügynök

Kukázgatunk, kukázgatunk? – Lions FA-értékelő

Hiába érkezett Matt Patricia, nem most akart bankot robbantani a Lions. Többnyire sokoldalú, de eddig középszerűnek számító játékosok érkeztek, ami végül is nem meglepő, a Patriotsnál évek óta hasonló filozófia szerint dolgoznak (bár New Englandbe azért minden évben érkezett egy-két klasszis így is). Nem az érkezők miatt fog maga alá csinálni a Vikings-Packers duó.

 

A Lions az utóbbi évek talán legsemmilyenebb FA-ját hozta össze. Egyedül Eric Ebront vágta ki a csapat, az első körös TE óriási bust volt, nem ért több mint nyolc millió dollárt. Rajta kívül mindenki maradt, mindössze a lejáró szerződésű játékosokból engedett el párat a csapat:

 

[quote color=”#ffffff” bgcolor=”#0069b1″]

Eric Ebron, TE -> Colts, 2 év, 13 millió dollár

Travis Swanson, C -> ???

Tahir Whitehead, LB -> Raiders, 3 év, 18 millió dollár

Haloti Ngata, DT -> Eagles, 1 év, 3 millió dollár

DJ Hayden, CB -> Jaguars, 3 év, 19 millió dollár

[/quote]

 

Swanson egy jó kis center, csak rengeteg sérült, így nem volt értelme megtartani. Whitehead egy átlagosnál talán jobb LB volt, ráadásul sokoldalú, de ő sem hatalmas érvágás, bár 6 millió dollárt évente talán megért volna. Ngata a legnagyobb veszteség, a Lions többet ajánlott neki, de nem tetszett neki Patricia leendő rendszere és a Super Bowl győztes Eagles vonzóbb volt. Haydenért nem kár, a Jaguars az értékéhez képest bőven túlfizette. Komoly vesztesége tehát nem volt a csapatnak, így nézzük az érkezőket.

 

Érkezők

 

A Lions legnagyobb hiányposztjai: a támadófal közepe (center vagy guard, attól függően, Graham Glasgow hol játszik), a védőfal közepe (egy jó futás elleni DT), egy jó pass rusher, egy futó, egy tight end, egy safety és két linebacker (a cornert is beírtam, bár az Slay, Diggs és a tavalyi második körös Teez Tabor miatt nem volt égető).

 

 

A Lions két, tavaly kezdő játékost is hozott a támadófal közepére, de a chargerses Kenny Wiggins és a jetses Wesley Johnson sem volt valami jó tavaly, nem lepne meg, ha a 4-5. kör környékén (vagy akár korábban) érkezne egy belső falember a draftról. TE poszton is a mennyiségre ment rá a csapat: jött az elkapni talán jobban tudó Luke Willson és a blokkoló Levine Toilolo. Ketten együtt kitesznek egy jó felet, de remélhetőleg a tavaly negyedik körös Michael Roberts elkezd életjeleket mutatni.

 

Offense oldalon egyedül a futóposztot sikerült megoldania Bob Quinnéknek, mégpedig érkezett a korábbi két Super Bowlon a győztes csapatban játszó LeGarrette Blount és maradt Zach Zenner is a csapatnál. Ha Blount karmája még működik, akkor idén a Lions Super Bowlt nyer az Eaglest kiütve az NFC döntőben, de ha nem, akkor is lett végre egy jó erőfutója a csapatnak a rövidyardos szituációkra (a Lions az egyik legrosszabb volt 3&1-re tavaly). Zenner lesz a Blount-csere, ők ketten kiegészülve Theo Riddickkel egész korrekt (értsd: nem tök utolsó) futójátékot hozhatnak össze.

 

A védőoldalon a csapat megtartotta egy évre Ziggy Ansaht, de az már most 99,9 százalék, hogy nem fog hosszú távú szerződést kapni és jövőre más csapatnál fog játszani. Egy évre szerintem drága, bár ki tudja, hátha megnyomja ezt az évet a nagy pénzért. Ezzel a pass rusher poszt meg is van oldva, bár nagyon kellene a draftról egy jó edge játékos a korai körökben. Sylvester Williams is jó választás, legalábbis futás elleni DT-nek, de ő is csak egyéves megoldás. Ha most kellene tippelnem, akkor a Lions első három körös pickje DT, DE, DE lesz.

 

 

Hivatalosan a Lionsnak két linebackerre volt szüksége Jarrad Davis mellé. Az egyik OLB posztot meg is oldotta a csapat Devon Kennarddal, aki sokoldalú és pass rushban is jó, mellé jött mélyítésnek a Jones-Bellore duó, bár állítólag Patriciáék a tavalyi negyedik körös, de az év folyamán egyre jobban játszó Jalen Reeves-Maybint szánják kezdőnek.

 

Egyedül a secondaryvel lehet teljesen elégedett a csapat. A corner nem volt égető need, de Lawson (akinek tavaly előtt átlag feletti éve volt) megtartása és a speciális egységben és safetyként is használható DeShawn Shead révén mennyiségileg és minőségileg is megvan az egység. Tavon Wilson pedig a Lionsban úgy játszik, ahogy azt a Patriotsban is szerették volna, miután egy második kört adtak érte, ár-érték arányban hibátlan újraigazolás.

 

Összegzés

 

A Lions támadóoldalon nem nagyon lépett előre, pontosabban csak egy Blounttal lett erősebb az egység, mint tavaly. A mélység megvan, de ennyi, ha bármelyik top játékos kiesik a támadófalból, akkor megint agyonverik Staffordot, hosszú távon pedig ez semmi esetre sem egészséges. A védelem némileg javult tavalyhoz képest, bár nem sokkal, nagyon sok fog múlni Patricia rendszerén, kvázi azon áll vagy bukik a csapat idei szezonja. Lehetett volna jobb is.

 

Értékelés: C+

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!