Connect with us

Prémium cikkek

Mikor, ha nem most? – Super Bowl XIV Steelers vs Rams

Minden Idők Legjobb Super Bowlja játékunk “G” csoportjának versenyzője az a döntő lesz, ahol az egyik legjobb playoff csapat nézett szembe a legrosszabb playoff csapattal. Egyszerűnek tűnt a győzelem, végül azonban nem várt akadályok kerültek az útba. Fogadjátok szeretettel a Steelers és a Rams összecsapását.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Steelers útja a döntőbe

A Pittsburgh Steelers bajnokként kezdte meg az 1979-es szezont, és feltett szándékuk volt megvédeni a címüket. Ezt a céljukat elég érdekes módon sikerült végül kivitelezni, ugyanis abban az évben a Steelers volt az a csapat, ami a legtöbbször adta el a labdát. Terry Bradshaw konkrétan majdnem annyi INT-t dobott, mint TD-t. A „Steel Curtain” azonban továbbra is tartotta magát, és a védelem képes volt ellensúlyozni az offense szenvedéseit. Ennek köszönhetően végül 12-4-gyel nyerték a csoportjukat, és a playoffban végre a támadósor is magára talált. Előbb a Dolphinst küldték haza 34-14-es eredménnyel, majd az AFC döntőn az Oilerst is megverték 27-13-ra. Minden készen állt a címvédésre.

A Rams útja a döntőbe

A Ramsnek jóval nehezebb és rögösebb volt az útja, amit tragédiák kísértek. A szezon előtt a csapat tulajdonosa, Carroll Roosenbloom egy baleset következtében életét vesztette, és az özvegye, Georgia Frontiere vette át a helyét. A csapatot sújtó szerencsétlenségek itt nem álltak meg, november a kezdő irányító, Pat Haden eltörte a kezét, és kiesett az egész szezonra. A csere Vince Ferragano pedig nem ugyanaz a szint volt. Mindezek ellenére a csapat képes volt 9 győzelmet összeszedni, ami elég volt a csoportgyőzelemhez, de mindenki azt gondolta, gyorsan ki fognak esni. A Rams azonban nem volt hajlandó kikapni. Előbb Dallasban arattak 21-19-es győzelmet, majd az NFC döntőn a Buccaneerst is legyőzték 9-0-ra. Egy akadály maradt már csak hátra attól, hogy egy Super Bowl győzelemmel emlékezzenek meg elhunyt tulajdonosukra.

Super Bowl XIV

A Pasadenaban megrendezett nagydöntőn a Steelers volt a favorit, és nem is kicsit. Sok szakértő úgy gondolta, kár is lejátszani ezt a meccset, mert a Rams képtelen lesz bármit is tenni a Pittsburgh ellen. A „Steel Curtain” védelmet még a legjobb csapatok sem tudták áttörni, akkor majd pont egy csereirányítóval felálló gárda fogja? Ugyan már.

A Ramst azonban nem zavarta ez a fajta hozzáállás. Már megszokták, hiszen az egész playoffban underdogok voltak. Úgy voltak vele, kimennek, és játszák a játékukat, ahogyan eddig is tették, és nem érdekli őket, ki mit mond róluk. Ez volt a helyes hozzáállás és sokáig úgy nézett ki, működni is fog.

A Rams ugyanis méltó ellenfele volt a Steelersnek. Nagyon gyorsan TD-t szereztek, ami sokként hatott az ellenfélre, és ennek köszönhetően félidőben még vezettek is 13-10-re. Sőt, a negyedik negyed elején újra vezetést szereztek, ezúttal 19-17-re.

Volt pánik a Steelers oldalán. Egy vesztesnek kikiálltott csapat ellen vereségre álltak, és úgy nézett ki, semmi nem működik. A „Steel Curtain” nem tudja tartani a csereirányítóval felálló Ramst. A csapat másik erősségét, a futást rendre megfogja az ellenfél. Ráadásul az első számú elkapó Lynn Swann meg is sérült, ami miatt a passzjáték is leszűkült. Ki kellett találniuk valamit. És végül ki is találtak.

A csapat edzője, Chuck Noll időt kért, magához hívta Bradshawt, és elmondta neki melyik playt szeretné behívni a következő játékra. A play egy hosszú passz volt, ami kifejezetten a másik elkapóra, John Stallworthre volt kihegyezve. Ezt a playt egész héten gyakorolták az edzéseken, de soha nem sikerült jól végrehajtani. Vagy túl hosszú vagy túl rövid volt Bradshaw passza. Vagy a védő szedte le. Vagy Stallworth ejtette el. Soha nem sikerült. Gyűlölték is a játékosok ezt a playt. Noll azonban úgy döntött, itt az ideje újra megpróbálni ezt. Volt egy érzése, hogy bár eddig soha nem működött, de most működni fog.

Bradshaw ugyan kételkedett benne, de nem vitatkozott az edzővel. Visszament a huddle-be, behívta a playt, és reménykedett benne, hogy ezúttal működni fog. És ezúttal működött. Bradshaw passza tökéletes volt, a védők nem tudták leütni, és Stallworth sem ejtette el. Az eredmény egy 73 yardos TD lett, aminek köszönhetően megfordult a mérkőzés menete.

Az addig hibátlanul játszó Ferragano a TD után eladta a labdát, és ezt a lehetőség a Steelers nem hagyta kihasználatlanul. Újabb TD-t szereztek, és ezzel eldőlt a mérkőzés. Bár jóval nehezebben indult, de egy jó edzői döntésnek köszönhetően sikerült visszajönniük, és 31-19-es győzelmet aratniuk. Ezzel a győzelemmel pedig végleg eldőlt, a Steelers a 70-es évek legjobb csapata, hiszen ez a 4. Super Bowl győzelmük volt abban az évtizedben.

A Ramsnek ezúttal nem jött össze a győzelem, de mégis félig győztesnek érezhették magukat. Azok után, hogy mindenki egy nagy Steelers mészárlást várt, sokáig meccsben voltak velük, és egy ideig úgy tűnt, sikerülhet is legyőzni őket.

[/ppp_patron_only]Igazából egyetlen egy alkalommal hibázott csak a csapat, de a Steelers ellen bizony egy hiba is elég volt.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!