Connect with us

Prémium cikkek

A meccs, ahol 13-szor adták el a labdát a csapatok – Super Bowl XXVII

Az 1992-es szezon sok szempontból különleges volt. Egyrészt ez volt az az év, amikor a Bills sorozatban harmadszor is Super Bowlba jutott, beállítva az 1971-73-as Dolphins rekordját, másrészt 15 év után jutott ismét Super Bowlba Amerika Csapata, a Dallas Cowboys. Illetve ekkor történt meg a Billsszel az a csúfság, hogy majdnem annyi labdát hagytak el, mint amennyi pontot sikerült szerezniük.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Út a döntőbe

 

A Bills a NFL egyik legjobb csapata volt ekkor, olyan Hall of Famerek játszottak itt, mint Jim Kelly (QB, a 12-es mezszámát visszavonultatta a Bills), James Lofton (WR, 14 004 elkapott yard, 8 Pro Bowl), Andre Reed (WR, 13 198 elkapott yard, 7 Pro Bowl), Bruce Smith (DE, 200 sack, kétszeres év védője, 11 Pro Bowl, 10 All-Pro cím) vagy Thurman Thomas (RB, 12 074 futott yard, MVP cím). Nem is csoda, hogy 11-5-ös alaszakaszt produkált (ekkor a Patriots például még csak 2-14-re volt képes), bár a csoportelsőséghez nem volt elég, hiszen a konferencián belüli jobb mérleg miatt a Dolphins lett az első.

 

A rájátszásban viszont már nem volt megállás, pedig Jim Kelly lesérült az utolsó héten. Először egy zseniális meccsen, a hosszabbításban sikerült legyőzni a Houston Oilerst 41-38-ra, pedig 35-3-ra vezetett a Houston a harmadik negyed elején. A Bills azonban nem adta fel, Frank Reich vezetésével (4 TD passzt osztott ki a meccsen) 28 pontot szerzett a csapat csak a harmadik negyedben, végül pedig sikerült döntetlenre kihozni a találkozót, majd lendületből megnyerni azt a hosszabbításban. Ezután már könnyen ment minden, 53-13-as összesítéssel hozta le a Steelers és a Dolphins elleni meccset a Bills, majd készülhetett a harmadik döntőjére.

 

 

A Cowboysnak viszonylag könnyű éve volt, ekkor robbant be ugyanis úgy igazán a Troy Aikman (QB, háromszoros SB-győztes), Michael Irvin (WR, 11 904 yard, három Super Bowl), Emmitt Smith (RB, minden idők legtöbb futott yardja (18 355) és TD-je (164), MVP, Super Bowl MVP) fémjelezte Hall of Famer támadósor, illetve ekkor érkezett a legendás Charles Haley (OLB, 2-szeres év védője, ötszörös SB-győztes) is a csapathoz. Utóbbit egyébként külön is érdemes kiemelni, hisz ebben az évben nem került be a Pro Bowlba, ahogy egyetlen dallasi védő sem, pedig a Cowboys defense engedte a legkevesebb yardot az ellenfél támadóinak. Sőt, olyannyira elit volt az egység, hogy kevesebb mint 4000 yardot nyeltek be egész évben, amire 1980 óta csak a legendás Bears védelem és az 1991-es Eagles volt képes.

 

Aikmenék és a Doomsday Defense beárazták a ligát, 13-3-mal nagyon simán, első kiemeltként jutottak a rájátszásba. A Divisional körben nem is volt kérdés, 34-10-re simán lelépte a Cowboys a csoportrivális Eaglest, majd az NFC-döntőben jöhetett az a 49ers, amit 1980 óta nem tudott megverni a texasi csapat. Azonban a védelem itt is odatette magát, négy tornovert harcolt ki, Aikmanék pedig 30-20-ra legyőzték Steve Youngot és csapatát.

 

Brutális kivégzés

 

Már ezek alapján is láthatjuk, hogy nem voltak egyenlőek az erőviszonyok a Super Bowlon. A Billsnek elsősorban az offense-e volt remek, top3-as volt alsó hangon, de a Cowboys is azonos szintet képviselt, a texasi védelem viszont a legjobb volt a ligában, míg a Buffalóé legjobb esetben is közepes.

 

Ennek ellenére jól kezdett a Bills, a Cowboys védelmének két támadását is megfogta, blokkolt egy puntot és szerzet hét pontot. Ezek után azonban valami eltört: Kelly egy blitz után rosszul döntött és eladta a labdát, amiből Aikmenék egyenlíteni tudtak, majd Charles Haley erőszakolt ki egy fumble-t, amit a csapattársa, Jimmie Jones szedett össze a 2 yardoson és vetődött be vele a célterületre.

 

[quote]A Cowboysnak mindössze 15 másodperc alatt két TD-t is szerzett, ami máig rekordnak számít![/quote]

 

A Bills hiába kapta össze magát a következő drive-ra, a liga legjobb futógépezetének nem sikerült 4 yardról TD-t szereznie három nekifutásból, majd pedig Kelly negyedik kísérletre eladta a labdát. Ez volt a vég kezdete, nem elég, hogy nem sikerült pontokat feltenni a táblára, de pár perccel később az irányító meg is sérült, a Cowboys pedig 28-10-re elhúzott az első félidő végén.

 

 

A Bills teljesen összeomlott, a Kelly helyére beálló Frank Reich borzalmas volt, az egész csapat szenvedett. Összesen nyolc fumble-t harcolt ki a Cowboys, amiből ötöt össze is gyűjtött, emellett Kelly és Reich is kiosztott két-két interceptiont, valamint kétszer negyedik kísérletnél is elhasaltak, bár abból az egyik ugye interceptionnel ért véget. Ha az egy negyedik kísérletes kudarcot nem számítjuk, akkor összesen 9-szer adta el a labdát a Bills (Frank Reich egymaga ötször, a három fumble-je pedig rekord), ami máig NFL rekord, de ha számoljuk a turnover on downst és a 3 fumble-t, amit sikerült megmenteni, akkor összesen 13-szor veszítették el a labdát hosszabb-rövidebb ideig. Ez azért elég problémás úgy, hogy a csapat összesen 17 pontra volt képes az egész meccsen.

 

Igaz, a Cowboys sem volt hibátlan, de két elveszített fumble (kettőt sikerült megmenteni) és egy turnover on downs még belefért, már csak azért is, mert a védelem két megszerzett labdát is TD-re váltott. Ráadásul Aikmanék is hozták a formájukat, az irányító 273 yarddal, négy TD-vel és 140,7-es passer ratinggel MVP lett, Michael Irvin 114 yardot és két TD-t szerzett hat elkapásból, Emmitt Smith pedig 108 yardot és egy futott TD-t tett be a közösbe.

 

Buffalo Bills – Dallas Cowboys 17-52

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!