Connect with us

Draft

Felelőtlen volt a Raiders Maurice Hurst draftolásakor?

Maurice Hurstöt, a Michigan defensive tackle-jét az ötödik körben draftolta a Raiders (elemző cikkünk róla itt). Hurst – ha csak a tehetségét nézzük – egyértelműen az első körben kellett volna, hogy elkeljen, de a Combine-on szívproblémát diagnosztizáltak nála, ami miatt nem engedték, hogy a felmérőkön részt vegyen. Ezt a szívproblémát egyébként már az egyetemen az első évében diagnosztizálták nála, de a Michigan orvosai ennek ellenére mind a négy szezonban játékra alkalmasnak nyilvánították. A Combine után a Michigan és a Harvard orvosai is megvizsgálták, és zöld utat adtak neki ahhoz, hogy a Pro Dayen részt vegyen. Ezután nagyot csúszott a drafton, 10 defensive tackle is kiment előtte, míg végül a 140. pickkel kelt el (még a Raiders is húzott előtte DT-t).

A Raiders sok kritikát kapott Hurst draftolásáért. Matt Miller, a BR draftelemzője több mint 10 NFL játékosmegfigyelővel, edzővel és vezetővel beszélt, akik meglehetősen negatív véleménnyel voltak erről a választásról, felelőtlennek tartják Grudenéket.

 

Csak a Raiders képes arra, hogy olyan játékost draftoljon, aki meghalhat a pályán egy ismert probléma miatt.

 

– ehhez hasonló véleményeket fogalmaztak meg a Miller által megkérdezett edzők, akik előzetesen azt remélték, hogy senki sem fogja elvinni Hurstöt a drafton, mert a tehetséges védőnek szerintük nem szabadna futballoznia többet. Nem értették azt sem, hogy ha az ő csapatuk orvosai és a Combine-on lévő orvosok játékra alkalmatlannak nyilvánították, akkor hogy létezhet olyan csapat, amely ezzel ellentétes álláspontot képvisel.

David Chao, a Chargers korábbi csapatorvosa megadta erre a magyarázatot. Szerinte az, hogy egy vagy akár több csapat is levette a boardjáról Hurstöt, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy szerintük játékra alkalmatlan. Inkább arról lehet szó, hogy olyan kockázatot jelent a draftolása, amelyet az adott csapat nem volt hajlandó vállalni. De jelen esetben a dokik véleménye is eltérő – hiszen a Harvard és a Michigan orvosai engedték, hogy játsszon – így nem meglepő, hogy volt olyan csapat, amelynek a boardján ott volt a tehetséges DT. Nem fekete-fehér ez, inkább szürke.

Chao szerint épp ezért a Raiderst nem lehet felelőtlennek nevezni. Tudja, hogy Jon Gruden egy személyben hoz döntéseket a csapatnál, de olyat még nem hallott, hogy az orvosok véleményét bármelyik csapatnál is felülbírálták volna. (Én azért egyről tudok. Brett Favre elmondása szerint amikor a Packers trade-elt érte, akkor a sajtfejűeknél nem ment át az orvosin, olyan csípősérülést diagnosztizáltak nála, ami a legendás Bo Jackson futballkarrierjének végét jelentette. Azért, hogy a csere ne hiúsuljon meg, az akkori general manager, Ron Wolf közbelépett, és utasította a csapat orvosait, hogy nyilvánítsák Favre-ot játékra alkalmasnak – ezt mint kiderült, jól tette. Tehát ilyen esetre volt példa, de nincs okunk azt feltételezni, hogy most is ez történt volna).

Star Lotuleleinél merült fel a szívprobléma a 2013-as draft előtt, de később egy MR-vizsgálat bebizonyította, hogy mindez téves volt. Nick Fairley-nél azonban nem volt az, és az esetét lehetne Hurstéhöz hasonlítani, bár semmiképpen sem ugyanolyan. Fairley hat szezont játszott az NFL-ben, három különböző csapatban – tavaly végül pont a szívproblémája miatt ért véget a karrierje. A Saints orvosai 2016-ban engedték, hogy Fairley játsszon náluk, majd egy szezonnal később már nem. Chao szerint a Raidersnél ugyanígy döntenének, ha fennállna annak a kockázata, hogy Hurst meghalhat a pályán. Fairley szívproblémája szintén ismert volt a draft előtt, ennek ellenére az első körben kelt el.

A különbség az, hogy vele ellentétben Hurst nem az első, hanem az ötödik körben kelt el. Ez pedig jelentheti azt, hogy a Raidersnél (és a többi csapatnál) is érzik, hogy nagy vele a kockázat, akár nagyobb is, mint Fairley esetében volt, ha nem így lenne, nem vártak volna eddig a draftolásával. A kockázat viszont kimerülhet annyiban, hogy csak rövid távon (egy vagy két szezonra) számolnak vele emiatt. Jelen állás szerint ebben a szezonban játszani fog, most épp a rookie minicampen vesz részt.

Greg Mattison, a Michigan DL edzője (korábbi Ravens DC) szerint Hurst draftolása az 5. körben az egész draft legjobb húzása volt, mert remekül illik Paul Guenther védelmébe, ahol a Geno Atkins-féle szerepet fogja kapni. Csak szuperlatívuszokban tudott beszélni korábbi játékosáról, akinek szerinte nem csak a futballtehetsége első körös, hanem a személyisége is. Robbanékonysága, első lépése olyan, hogy nem lehet tanítani, azzal csak születni lehet. Megemlítette Hurst munkamorálját, azt, hogy mennyit tanulmányozta az ellenfeleket videón, szabadidejében önkénteskedett, és Uber-sofőrként dolgozott, a diplomáját megszerezte. Mattison a draftot alig bírta nézni, állandóan azt mondogatta közben, hogy Mo sokkal jobb annál a játékosnál, aki épp kiment előtte. A játékos egészsége nem volt téma, és Jon Gruden sem hajlandó az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolni többet – reméljük, nem is lesz rá alkalom a továbbiakban, hogy ez felmerüljön.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!