Connect with us

Draft

Megérte Barkley 1/2-n? – Giants draftértékelő

A Giants kétségkívül sokat erősödött az idei drafton, azonban az első választásuk ellentmondásosnak nevezhető. Leginkább az a kérdés, hogy mennyire hiszünk a “positional value”, tehát pozíciós érték koncepciójában. Ezek alapján imádhatjuk és utálhatjuk is ezt a draftot. 

 

 1/2 Saquon Barkley
 RB
 Penn State

 

“Love the player, don’t love the pick”– ezzel a mondattal tudnám leginkább jellemezni a Giants első választását. Saquon Barkley egy különleges tehetség, “generációs” játékos, bárki bármit mond. Hatalmas sztár lesz, könnyen lehet Pro Bowler már akár első évében is, nagyon jó eséllyel megtöri a Giants 1000 yardos futó átkát és a liga legjobbjai közt lesz nagyon hamar. Lehetne ezt még fokozni, de a lényeg, hogy egy kiváló játékos, nem mellesleg a legjobb prospect volt a boardomon. Azt nem lehet tagadni, hogy egy hatalmas tehetséget választott a Giants az első pickjével.

Viszont nem mehetünk el amellett, amit “positional value”-nak, azaz pozíciós értéknek neveznek. Biztos megéri Barkley-t éves átlag alapján ($7,8 millió) a negyedik legjobb futóvá tenni (miközben például Baker Mayfield a 25. legjobban kereső irányító 1/1-esként)? Biztos megéri Barkley-nak adni a valaha volt második legnagyobb futószerződést garantált tartalmakat tekintve ($31 millió, ennél csak Adrian Peterson kapott többet 2011-ben)?

Természetesen Gettlemant is megkérdezték erről és rengeteg kérdést vetett fel bennem a reakciója és válasza. Szerinte ez az egész pozíciós érték hülyeség és abban sem hisz, hogy a futók élete rövidebb, mint másoké. Az “analyticsszel” foglalkozó embereket pedig így figurázta ki, miközben erről beszélt.

Ez persze nem változtat a pick értékelésén, inkább csak egy kis háttértörténet arról, hogyan is látja a dolgokat a Giants general managere. Ráadásul állítólag pontosan ugyanolyan grade-et adtak Barkley-nak és Bradley Chubbnak is, így még egyértelműbb, hogy Gettleman nem tartja fontosnak a pozíciók értékét.

Én alapvetően úgy gondolom, hogy ha egy Super Bowl contender vagy, nagyon kevés hiányposztod van és azonnali impact játékost akarsz húzni rövidtávra, akkor oké, válassz futót az első körben, akár az elején is, ha annyira kiemelkedő tehetség. De ha reálisan nem tudsz Super Bowlért versenyezni és egy 37 éves irányítód van, aki már nem olyan jó, mint mondjuk Brady, Brees, Big Ben, Rivers (csak hogy a korban hasonló játékosokat említsem), akkor egy sokkal értékesebb posztra próbálj draftolni.

Barkley hatalmas sztár lesz, de szerintem amint Manning visszavonul (vagy ha idén, megerősített fallal és futójátékkal is gyenge lesz) a Giants bánni fogja, hogy nem Sam Darnoldot választotta ki.

 2/34 Will Hernandez
 OG
 UTEP

Barkley után másik nagy kedvencemet, Will Hernandezt is elvitte a Giants, ráadásul szerintem ő simán első körös tehetség, szóval tényleg tökéletes húzás volt ő itt. Hernandez egy kemény fickó, aki mindenkit el akar pusztítani, aki elé kerül. Jól illeszkedik majd a Giantsbe, ha tényleg a futójátékra fogják helyezni a hangsúlyt, mert abban igazán domináns játékos.

 3/66 Lorenzo Carter
 EDGE
 Georgia

Carter ismét nagyon jó értéket képvisel itt, ráadásul egyedül 3-4-es csapatokban tudtam elképzelni, a Giants pedig erre áll át, az agresszív, blitzelős Bettcher-féle szisztémába pedig kifejezetten jól illik majd a Georgia atletikus szörnyetege. Hatalmas az upside-ja és ugyan még nem egy kifejlett pass rusher, coverage-ben és extra blitzelőként is jól lehet majd használni.

 3/69 BJ Hill
 DT
 NC State

Az látszik, hogy belülről, a falak felől akar építkezni a Giants, de ez a pick annyira nem tetszett. Hill nem elég erős, ez pedig ebben a divízióban problémákat fog okozni a kiváló támadófalak ellen.

 4/108 Kyle Lauletta
 QB
 Richmond

Azt hittem, hogy hamarabb ki fog menni Lauletta és ugyan igazán kezdő potenciált nem nagyon látok benne, de talán egy kicsit jobb csere lehet, mint Davis Webb. Mondjuk így, hogy kevés pickjük volt, nem egy középső körös irányítóra lőttem volna el az egyiket, miután tavaly is húztam egy ilyet a harmadik körben. De ez nyilván azt jelenti, hogy az új stábnak nem tetszik Webb és szerintem Lauletta jobb játékos lehet nála – azt viszont nem látom benne sem, hogy átveheti Manning örökségét.

 5/139 RJ McIntosh
 DT
 Miami

Ez a pick rendben volt, 3-4 DE-ként jól használható majd McIntosh, az látszik, hogy a védelemben próbáltak scheme fiteket húzni a Giantsnél.

Összességében

Az biztos, hogy különbözik a filozófiánk és különböznek az elképeléseink Dave Gettlemannel, már ami a pozíciók értékét, Eli Manninget és ebből kifolyólag a csapat rövid- és hosszútávú erősségét illeti. Már a szezon végeztével mondtam, hogy szerintem hatalmas hiba lenne, ha a Giants nem irányítót választana az 1/2-vel, hiszen leginkább így tudnák biztosítani a franchise jövőjét. Ezt továbbra is tartom, Eli Manning jelenleg nem olyan jó irányító, hogy ezzel a kerettel Super Bowlba jusson. És mivel már 37 éves, sok ideje nincs hátra a ligában. Viszont a Giants kerete egyáltalán nem rossz, annyira meg főleg nem, hogy ismét a top5-ben húzzon a következő években, így vagy örökös nélkül fog visszavonulni Eli Manning, vagy rengeteg picket kell majd feladnia a Giantsnek ahhoz, hogy ismét legyen egy franchise irányítója.

Félreértés ne essék, egyáltalán nem tartom rossz draftnak a Giantsét, hiszen sokat erősödtek, jó játékosokat hoztak, ráadásul az első két pickkel két kedvencemet is kivitték. A védelembe is olyanokat hoztak, akik illenek az új rendszerbe, így megkönnyítve az átállást. A filozófiával viszont nem tudok egyetérteni, amit Gettleman képvisel, így nem tudok maradéktalanul elégedett lenni a draftjukkal, illetve nem ártott volna még cornerbacket vagy OT-t draftolni.

Nem lepne meg, ha Barkley az Év Újonca lenne, vagy ha rögtön Pro Bowler lenne, de az sem lepne meg, ha pár év múlva visszanéznénk erre a draftra és azt mondanánk, hogy hiba volt őt vinni 1/2-n és irányítót kellett volna húzniuk.

Értékelés: B+

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!