Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings – Week 6

A kép nagyjából letisztult, a lényegi kérdések eldőltek. A felsőház és az alsóház végleg szétszakadt, vitatkozni csak az adott “csoportokon” belül lehet a Hungarian Footballal. Ott viszont megint van min.

1. Budapest Wolves (-)

A 6. forduló nem hozott nagy meglepetéseket, így az erősorrendet sem igazán írta át. A Wolves teljesítette a kötelező feladatot, méghozzá igen impresszív módon, az Eagles ellen az első félidőben fantasztikus védekezést produkálva hengerelt (3&out, majd intereption és fumble parádé), melyből maga a védelem megcsinált egy TD-t, a többi 5 labdából meg Bencsicsék tettek fel 30 pontot. 6 meccsen 62 engedett ponttal áll a csapat, amivel toronymagasan a legjobbak, és ez az a különleges adalék, az az x-faktor, ami eddig hiányzott a csapatból, de ami igencsak megalapozza, hogy miért áll a tabellán és az erősorrendünkben is az első helyen a Wolves. Ráadásul mindezt teszik úgy, hogy egy-egy ember nehezen emelhető ki (a HFL heti védő MVP jelöltek között egyszer szerepelt összesen Wolves-játékos), de az egység egyben megy nagyot. A támadó oldalon eddig egyszer akadt meg a gépezet, a Steelers ellen, de alapvetően hozza azt a szintet, amit ettől az egységtől talán el is várunk.

Ez az egy vereség lehet, hogy az alapszakasz-győzelembe fog kerülni, ha a Tigers megveri a Cowbells csapatát, ám ez aligha ad okot bánkódásra, már csak a történelem miatt, hisz a HFL-ben egyszer, 2013-ban a Hurricanes tudta elérni, hogy legjobb magyar csapatként indultak neki a rájátszásnak, és meg is nyerték azt, a többi 5 esetben ezüstérem lett a vége (kétszer pont a Wolves örült ennek, egyszer épp ők lettek a kárvallottak). Ha a Tigers nyer a Cowbells ellen, akkor a Wolves gyakorlatilag mindenképp második, kivéve, ha a Steelers kikapna a Gorillaztól; ha a Cowbells nyer, akkor viszont kell a Sharks elleni győzelem, nem is csak az 1. kiemelés, hanem a hazai pálya miatt; de mivel a Wolves játszik szombaton, és a többiek vasárnap, semmiképp sem számolgathatnak. A Sharks mostanában egyre veszélyesebb, a Wolves nem veheti félvállról a meccset, de ha a Wolves komolyan gondolja, hogy visszaül a HFL trónjára, nem engedheti meg magának, hogy gondot okozzanak a kellemetlen, de játékerőben gyengébb ellenfelek.

2. Miskolc Steelers (+1)

A miskolciak két hazai meccset játszottak az elmúlt két hétben, és mindent megtettek annak érdekében, hogy az elődöntőben is újabb hazai meccset rendezhessenek. Az Enthroners és a Tigers ellen is mercy rule-ig vitték a meccset, elképesztő futójátékkal, mellyel az órát és az ellenfél idegeit is gyilkolni lehet, tették ezt ráadásul kellően jó passzjátékkal és védelemmel megtámogatva a kompakt kép kedvéért. A Steelers rengeteget birtokolja a labdát, ennek is köszönhető, hogy ők is csak 83 pontot engedtek 6 meccs alatt, miközben a miskolciaknál van a legtöbb szerzett pont, és övék a legjobb pontkülönbség is a ligában. A Steelers a nevéhez méltóan játssza ezt a játékot, rendkívül karakteres, rendkívül acélos és nagyon magabiztos módon, akaratát az ellenfélre erőltetve mennek előre mérkőzésről mérkőzésre. A szezon első meccsén egy pontos vereséget szenvedtek a címvédőtől, azóta ötből öt győzelem a mérleg, és összességében egyre jobb játékot mutatnak ehhez. Egyelőre a Wolves találta meg egyedül az acélhenger ellen az ellenszert, de ők cserébe támadó oldalon nem használták ezt ki, a többiek inkább csak részsikereket értek el a futójátékkal megalapozott támadógépezet elleni csatában.

Az utolsó fordulóban nem lehet kérdés a győzelem, a Gorillaz ellen ennek a védelemnek, ha kellően koncentrálnak, és nincsenek túlságosan elfáradva, nem szabad még csak pontokat sem kapni, míg támadó oldalon a szokásos módon fel kell őrölniük a Gorillaz amúgy rettentő kellemetlen védelmét. Whyte feltehetően rámegy az 1000 yardos szezonra, de az acélosoknak nem erre kell majd figyelni, hanem hogy ne fáradjanak el az egymás utáni három meccsben, és ne sérüljenek meg. A Steelers kerete nem túl bő, okosan kell gazdálkodni az erővel, hisz az elődöntőben, feltehetően a Cowbells ellen szükség lesz rá. Mindkét csapat kiegyezne azzal, ha a Steelers idei első és utolsó veresége a Cowbells elleni lenne, csak az nem mindegy, hogy az utolsó az áprilisi, vagy egy június végi, július eleji dátum.

3. Budapest Cowbells (+1)

Nem könnyű írni a Cowbellsről: a csapat a 3. fordulóban belefutott a Wolves ellen a nagykésbe, és azóta is ennek a levét issza. Ezt egyrészt a tabella is tükrözi: ezzel az egy vereséggel elintézték, hogy csupán a 3. helyen álljanak a pontversenyben, és onnan már várhatóan ne is lépjenek előrébb, ezáltal vendég elődöntőre kárhoztatták magukat. Másrészt a közben eltelt 3 fordulóban a tabella 3 leggyengébb csapatával találkoztak, ezt a 3 meccset hozták úgy, ahogy egy felsőházi csapat idén hozni szokta az alsóházi ellen, 3+ labdabirtoklás különbséggel, magabiztosan, de ezzel nem bizonyíthatták, hogy top 2 csapat lennének. A 3 meccsen úgy tűnik, megoldották az irányítókérdést, Czirók vezetésével magabiztosan haladtak, így minden lényeges feladatot ki tudtak pipálni. A táblázat úgy alakult, hogy a Tigers ellen most nem kard ki kard csatát látunk, hanem ez egy teljesen tét nélküli meccs lesz, így nem feltétlenül biztos, hogy a 7. fordulóban teljes pompájában láthatjuk a Cowbellst. Még akkor sem, ha amúgy nyilván nem számolgatnak, és nyilván győzni akarnak minden meccsen, és meg akarják mutatni, hogy a Wolves-vereséget leszámítva ők bizony veretlenek. És a fő kérdés az lesz, hogy az alsóházi csapatok elleni brillírozás mire lesz majd elég: a Tigers bemutatta, hogy ez önmagában semmit nem jelent, így még várat magára az igazi második tűzkeresztség.

A csapat szempontjából negatívum, hogy a kimeríthetetlen elkapósor legékesebb darabjai elvesztek, az elmúlt két év offenzív MVP-je, Czirók Márton és Takács Bence más-más okokból, de nem fog elkapásokat bemutatni, így a többiekre hárul a szerep – nagy szerencse, hogy még így is van mennyiségben és minőségben is kellő utánpótlás. Az is negatívum, hogy idén a futójáték sokkal szerényebb, például Czirók dupla annyi yardot futott, mint Cseperkáló, és igazából Roják egyedül húzza idén az igát. Ebben az aspektusban érdekes lesz a Tigers elleni meccs, akik ellen ezt az egységet gatyába lehet rázni legalább fejben.

4. Nyíregyháza Tigers (-2)

A Tigrisek publikálatlan erősorrendünkben már a Gorillaz elleni győzelem során visszacsúsztak a 4. helyre. A gorillák ellen ugyanis hiába tettek fel gyorsan 28 pontot és nem engedtek sokáig egyet sem, nem volt tetszetős a játékuk. Egy-egy semmiből érkező hatalmas Rice-elkapás, vagy Gessel-menekülés, továbbra is ez a Tigers offense legfőbb fegyvere – és ez a fegyver bizony a legtöbb HFL-csapat ellen elegendő tud lenni, akár egy félidő alatt 28 pontra is. Azonban a Tigers, bár egy ideig szemmel láthatóan akarta, nem tudta bevinni a végső találatot, és ugyan a meccs végéig 0 ponton tartották őket, azért a liga egyik legszerényebb támadósora, élén a futójátékkal, sokszor talált lyukakat a nyírségi védelmen. Így magabiztos különbség ide, garbage time oda, vészjósló volt a teljesítmény a Steelers elleni meccsre fordulva. És ez a vész maximálisan be is következett Felsőzsolcán: a legacélosabb futójáték ellen semmiféle érdemi ellenállást nem tudott mutatni a Tigers-védelem, a Steelers az első pillanattól kezdve kezébe vette az irányítást, menedzselte az órát, a yardokat, a pontokat. Mindezek ellenére nem lett volna veszve ez a meccs: a Steelers offense-től 21 pontot kapni, az nem rossz, sőt, teljesen vállalható, bárki aláírná meccs előtt látatlanban, ráadásul szereztek is labdát a védők. Viszont a tigrisek támadóegysége talán megijedt a magabiztos Steelers-től, hogy lépéskényszerbe szorították őket, és viszonylag gyorsan kellett volna pontokat szerezni. A Steelers kikapcsolta a nagy játékokat, kikapcsolta Rice-t és Gesselt is, és a Tigers támadásai ugyan nincsenek elveszve, ha hosszabb drive-okat kell vezetni rövid játékokkal szisztematikusan haladva, de nem ez az alapjátékuk, így kétszer eljutottak ugyan mezőnygól-távolságba, de addigra a 3 pont már nem volt opció, és mindkétszer downokkal vesztettek labdát. Így pontot nem tettek fel, legalábbis maguknak nem, hisz a legvégén beütötték maguknak a koporsószeget egy pick-six-szel. Emellett a speciális egység is rontott a helyzeten, egy puntból TD-t kaptak, a második félidő elején pedig nem szerezték meg a kirúgásnál a labdát, pedig ezen a meccsen minden extra támogatásra szüksége lett volna a támadóknak, nem további hátráltatásra.

A Tigers nincs könnyű helyzetben, a Cowbells ellen ugyan kvázi tét nélkül lépnek pályára, ráadásul 3 hétvége alatt harmadszor, de fejben fontos lenne nekik a győzelem és a jó játék. Ugyan a Steelers a lehető legrosszabb match-up a TIgersnek, azért a Cowbells és a Wolves ellen is komoly problémát jelenthet a futás elleni védekezés jelen formájában, ráadásul most már mindenki láthatta a receptet, hogy igenis ki lehet kapcsolni a tigrisek támadó alakulatát. Az elődöntő várhatóan a Wolves ellen lesz, láthattuk, hogy ott a vereség ellenére is jól muzsikáltak a tigrisek, erre kell most minden erővel készülni Nyíregyházán.

5. Győr Sharks (+2)

A győriek egész pofás kis szezont tudnak maguk mögött hagyni, pedig egyáltalán nem így nézett ki nem is olyan rég. Két győzelmet szorgoskodtak össze, egy 3-0-s utolsó perces sikert, és egy 14-14-es hosszabbításba torkolló meccset a két leggyengébb ellenfél otthonában. Emellett hazai pályán kikaptak az alsóházi rivális Eaglestől az év elején, és otthon kapituláltak a két keleti ellenféllel szemben. Azonban már a Fehérvár elleni győzelemnél, és legutóbb a Cowbells ellen is a Horton-Poindexter páros Fernandez mellett bele tudta vinni a plusz színt a játékba, amitől most már nem szenvedés megnézni egy Sharks-meccset, az év elejével ellentétben. A magyar mag adja az alapot, de kell az a pár playmaker, aki eddig nem volt meg elég mennyiségben és minőségben. Ennek következménye, hogy míg az első négy meccsen 19 pontot sikerült összegereblyézni, addig azóta két meccsen 35 pont volt a termés, amivel ugyan még mindig nagy versenyben vannak a Gorillazzal a legkevesebb szerzett pontért zajló különversenyben, viszont a -84-es pontkülönbség jelenleg a legjobb az alsóházban (az Eagles-szel holtversenyben és 2 ponttal a Gorillaz előtt, így ez még bőven változhat). A Sharks számára a biztos bennmaradás már megvan, a playoff igazából rég elúszott, ha volt is rá remény, így egyetlen céljuk, hogy szórakoztató játékot mutassanak be, és fejlődjenek a játékosok. Egyelőre úgy tűnik, ez sikerül is, így mindent egy lapra feltéve, felszabadultan mehetnek neki a Wovles elleni meccsnek. Noha várhatóan le fognak pattanni, és a hatodik, vagy a hetedik helyen végeznek a tabellán, jelenlegi formájuk alapján övék az ötödik legerősebb csapat. Érdekes felvetés, hogy mire ment volna a csapat, ha egész évben ezzel a kerettel készülnek, de ezt már sosem tudjuk meg.

6. Budapest Eagles (-1)

A sasoknak alapvetően jól alakult ez a tanulóév, és az ellenfelek sokszor gondoskodtak róla, hogy legyen mit tanulni. Legutóbb a Wolves fűzte be az oktatófilmet, Boda Gábornak ez az egy meccs elegendő muníció lesz elmagyarázni az összes csapategységnek, hogy mi mindenben kell fejlődni, ha hosszabb távon bele akarnak rázódni a bajnokságba. Legutóbb írtuk, hogy az Eagles négy meccsen 0-37-es pontkülönbséget tudott összehozni a meccsek első periódusában, és ezen kellene első sorban változtatni – nos, a Wolves ellen egy meccsen sikerült a 0-37-es kezdést megismételni. A támadók egy 3&out után az első félidőben nem puntoltak – helyette minden drive során eladták a labdát, a védők pedig ezen semmit nem tudtak menteni. Egyetlen probléma, hogy míg az első 4 meccsen sikerült felállni a gödörből, most benne ragadtak, először omolva össze mentálisan is a bekapott pofonok súlya alatt.

A feladat tehát adott a sasok előtt: az Enthroners ellen végre erősen kellene kezdeni, vagy újra hátrányból kell nekiállni fordítani. A két csapat jól ismeri egymást, noha a három év három osztályában sok játékos megfordult a csapatoknál, ám Boda Gábor és Pál Tibor Kornél állandó bástyák, így a játékok hívásában lehet némileg támaszkodni az elmúlt szezonokra. Fontos lenne a sasoknak, hogy a két amerikai védőjátékos ne keserítse meg Wágner Olivér életét, különben nagy bajba keveredhetnek újra. Az Eagles a Sharks elleni 13 pontos győzelme és az Enthroners 7 pontos veresége miatt az Enthroners győzelmével (és a Sharks feltételezett vereségével) hármas holtverseny alakulna ki, itt a Sharks -6 pontjával feltehetően 7. helyen zárna, az Eagles viszont egészen 9 pontos vereségig meg tudná tartani az ötödik helyét, bár valószínűleg nem ez lesz a cél. Eddig az Eagles az alsóházi csapatok ellen veretlen, és alighanem úgy lenne kerek az 5. hely, ha így is maradna.

7. Fehérvár Enthroners (-1)

Elmaradt a várt nagy csata a fehérváriak import védőpárosa és a Steelers futójátéka között, pontosabban a csatát simán megnyerte Whyte vezetésével a Steelers. A labda másik oldalán Roane egy játékból rögtön TD-t vitt, aztán viszont idejekorán ki kellett szállnia a meccsből, és Novakov ezután egyedül próbálta cipelni a zongorát, több-kevesebb sikerrel. Ehhez sok segítséget nem kapott, irányító pozícióban ugyanis frissítettek Fehérváron, és Nardai Ádám 4 sikeres passzt teljesített 21 yardért, emellé 2 INT is bekerült a statisztikába. Úgy fest, hogy az extravagáns megoldás (az általában megszokott QB+WR importpáros helyett RB+TE) nem igazán vált be, Steffes hiába is magasan jegyzett játékos, nem tudta a hátára venni a csapatot, Roane pedig hiába termelt 344 yardot és 5 TD-t, de kifejezetten luxus így, hogy Novakov és Szakácsi is megtermeli az 5 yardos átlagot. Védelemben is jól muzsikál Jebray Regan és Tim Mcgee, de itt sem biztos, hogy a legjobb pozíciókra áldozták a 2 helyet.

Mindez persze mindegy is, most már ezt az egy meccset így kell lenyomni, és összességében egy 10 pontos győzelemmel még az 5. hely is elérhető– ha így nézzük, az Enthroners akár egy sikeres szezont is zárhat. Vereség esetén azonban 1-6 lenne a mérleg, és hetedik hely, ami bárhogyan is nézzük, csalódást keltő szereplés. Persze nem egy meccs alapján dől el, hogy mennyit is ért ez a szezon, főleg ha mondjuk 5 pontos előnynél kockáztatni fognak az ötödik helyért, és emiatt kapnának ki. Az Enthroners nagyon hasonló cipőben jár, mint az Eagles, így jó meccsre számítunk a relatív kisebb tét ellenére is.

Fotó: a Miskolc Steelers Facebook oldala

8. Dunaújváros Gorillaz (-)

Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mire jutna az idei Gorillaz, ha a támadó oldalon az amerikai importjaikat lecserélnék a Tigers importjaira. Ugyanis ebből a Gorillazból két játékos hiányzik: egy jó, mobilis, futni és passzolni is egyaránt jól tudó irányító, valamint egy olyan extra elkapó, aki a semmiből is képes nagy játékokat, TD-ket szerezni, vagyis egy Gessel és egy Rice. Hegedüs révén van egy jó futójáték, a támadófal és Rácz révén nem olyan rossz alapokon áll a támadóegység, mint amit a szerzett pontok mutatnak, de irányító és import elkapó „posztokon” óriási lyukak tátonganak, márpedig a HFL már az a szint, ahol minden lyukas posztot kíméletlenül kihasználnak az ellenfelek. És ennyi plusz az offense oldaláról alapból levegőt adna a védőegységnek is, és könnyen elképzelhető, hogy egyből egy playoff-esélyes csapattal találkoznánk.

Ez azonban csak könnyen ábrándozás, a valóság az az, hogy a Gorillaz jelen állapotában kénytelen nekiesni a Steelersnek, akik eddig alsóházi ellenfeleiknek (na meg legutóbb az igazi Tigersnek) rendre feldobtak legalább 35 pontot, és egyedül az Eagles tudott erre legalább 20 pontot válaszolni. A Steelers védelmén a Gorillaznál erősebb offense-ek is fennakadtak, nagy meglepetés lenne egy Gorillaz-ponteső. A labda másik oldalán sem lesz könnyű meccse a gorilláknak, a Steelers szisztematikusan fel szokta őrölni ellenfeleit, és erre készülhet az amúgy masszív Gorillaz-védelem is. Azonban mivel várhatóan tévés meccs lesz, semleges szurkolóként reméljük, hogy Grátz Vilmos fiai szoros, izgalmas meccsel tudnak búcsúzni a szezontól, melyet immáron biztosan a 8. helyen fog zárni a csapat, ezzel pedig a Divízió I bajnoka kezébe helyezve saját sorsát.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!