Connect with us

Minden ami NFL

Jerry Jones a busz alá dobta a ligát és Trumpot

Jerry Jones ledobta az atomot: Trumpnak közvetlen befolyása volt az NFL-re, és tevékenyen hozzájárult a feszültségek fenntartásához. Kaepernick összejátszási ügye új lendületet kapott, és már önmagán is túlmutat.

 

 

Mi történt?

Jerry Jones, a Cowboys tulaja eskü alatt vallotta, hogy Trump közvetlenül befolyásolta a ligát a térdeléses ügyben. Egy telefonhívás során Trump elmondta Jonesnak, hogy neki nagyon jól jön az egész botrány, és nem fogja elengedni, a tweetjein és megszólalásain keresztül ütni fogja tovább a ligát, hogy a saját támogatóit pörgesse – továbbá lehetőleg a liga se engedje el az ügyet. Ez az állítás ugyanazon nap került ki, mint a Dolphins-tulaj Stephen Ross vallomása: támogatta a játékosok tiltakozását, amíg Trump nem szállt beléjük páros lábbal.

Miért para ez Trumpnak?

Az Egyesült Államok jogrendszerében a vallomások két részre oszlanak. Az egyik az itthon is ismert, amit többé-kevésbé lehet változtatni, Magyarországon viszont perben eskünek helye nincs. Az Államokban létezik a másik verzió is, az eskü alatti, ahol viszont ha hazudik a vallomást tevő, az olyan súlyos vétségnek minősül, hogy akár elnököt is buktathatnak érte. (Clinton majdnem belebukott ebbe, és Trump esetében is ezért különösen fontos a Mueller-nyomozás.)

Jerry Jones ennek fényében nem hazudott. Ha Trump tényleg így kezelte a helyzetet, azzal viszont jó esély van rá, hogy megszegett egy szövetségi törvényt. A US Code (szövetségi jogszabályok) 18. könyvének 227. bekezdése azt mondja ki, hogy a törvényhozási vagy végrehajtói ág bármely alkalmazottjának tilos egy magánszervezet foglalkoztatási döntéseit befolyásolni pártpolitikai alapon, és tilos a befolyással fenyegetni is. Kaep ügyvédje, Mark Geragos, sokat sejtetően ezt a törvényhelyet tweetelte ki Jones vallomására reagálva, ez pedig – függetlenül attól, milyen befolyással lesz – új frontot nyit Trump ellen.

Miért para ez a ligának?

Az NFL eddig is sokat küzdött azzal, hogy a lehető legkisebb erőfeszítést kelljen megtennie sok ügyben. A mai napig elenyésző az, amit az agysérülések ellen tesznek, a kapcsolati erőszakért kisebb büntetéseket osztanak, mint azoknak, akik szurizzák magukat, és sikerült a térdelésre egy olyan választ adniuk, mintha bele akartak volna rúgni egy méhkasba. Goodell garantálhatja, hogy a probléma nem hogy elmenni nem fog, de felerősödik, és minden egyes botlást, amit elkövet, fel fog nagyítani.

A liga számára az a gond, hogy több hónapnyi mantrázás után, hogy márpedig ők önállóan döntöttek, és egy felelős, független döntést hoztak, kiderült, hogy legalább két tulajdonos van már, akik szerint ez nem így volt.

Mit jelent ez Kaepernick pere számára?

Kaepernick azzal a feltételezéssel él a pere során, hogy a tulajdonosok összejátszottak ellene, és amiatt nem kapott munkát a ligában, mert “megbeszélték”, hogy nem fognak neki munkát adni a térdelése miatt. (Erről a perről itt írtunk korábban.) A Trump-vonal itt olyan szinten tud beleszólni, hogy ha több tulajdonos is azt mondja, hogy Trump miatt nem alkalmazzák Kaepet (és mondjuk Reidet, vagy Bostont), akkor már lehet abban gondolkodni, hogy megtörtént az összejátszás. Ebben az esetben viszont még mindig a tulajdonosok és a liga a felelősök, Trumpnak a már említett szövetségi törvény miatt kellene felelnie.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!