Connect with us

Érdekességek

Nem minden irányító volt olyan jó tavaly, mint első látásra gondolnánk

Év közben már sokat foglalkoztunk egy viszonylag ritkán használt statisztikával, ami az irányítók “szerencséjét” érinti. Megállapítottuk, hogy Matt Ryan bár 12 interceptiont is dobott – ami a középmezőnyhöz elegendő statisztika – messze jobban teljesített, mint ez alapján mondhatnánk. Ryan ugyanis nagyon peches évet zárt, az interceptiont érő dobásai közül majdnem minden egyes passzt leszedtek az ellenfelek védői. Passzainak mindössze alig 1%-a ért eladott labdát, de a védők ezzel vastagon éltek is.

Ellentétben a Falcons irányítójával, Kirk Cousins és Matt Stafford relatíve szerencsés éven van túl, mert interceptiont érő passzainak nagy részét elejtették a védők. A két játékosnak egyaránt 9-9 ilyen átadása volt, így mindketten szinte lefelezték eladott labdáik számát.

 

A footballoutsiders.com nevű oldal sok más statisztika mellett ebből az adathalmazból állított össze listát, melyben összeszedte a dobott interceptionöket, hozzáadta a védők által elejtett labdákat, kivonta belőle a hail mary interceptionöket és kivonta belőle a megpattanó labdák általi interceptionöket is. Így kihoztak egy tisztán olyan statisztikát, ami megmutatja mennyi interceptiont dobtak volna az irányítók, ha kizárólag rajtuk múlt volna a játék kimenetele (a megpattanó labdák levonásával nem teljesen értek egyet, de ez mellékes).

 

Így kijött, hogy a tavalyi évben Kizernek volt a legtöbb eladott labdája (ez a számolásuk nélkül is így volt), de már messze nem olyan nagy volt mögötte az űr. Volt pár irányító, akik meglehetősen szerencsések voltak, de mindent összevetve már nem mutatnak olyan jól a számaik. A lista második helyére Trevor Siemian került, a Denver volt irányítója pedig százalékosan a legtöbb interceptiont dobta, a passzkísérletek számához igazítva. Ez nem okozna hatalmas meglepetést, de őt Kirk Cousins, Jameis Winston, Derek Carr, Ben Roethlisberger és Matt Stafford követi. Ahogy említettem, Stafford és Cousins 9-9 védők által elejtett labdával zárt, de Winston és Carr 8-8 ilyen átadása is magas. Ez a öt irányító, inkább a középmezőnyhöz tartozott, de nem mindenképpen saját maguknak köszönhetően.

 

A lista másik végén pedig a sokat emlegetett Matt Ryan, valamint a szintén nagyon biztonságos játékot mutató Tyrod Taylor szerepel, azok közül az irányítók közül, akik legalább 370 passzkísérlettel rendelkeznek. Taylor a passzainak mindössze 0.9%-át adta volna el statisztika szerint, Ryan pedig csak az 1.6%-át. Szintén érdemes megemlíteni, hogy Aaron Rodgers az egyetlen olyan irányító, akinek egyetlen interceptiont érő átadását nem ejtették el a védők, hanem az összes ilyen labdát leszedték. Kíváncsi vagyok, hogy festett volna a statisztika, ha végigjátssza az évet, mert így hat interceptionig jutott és ezen semmilyen változtatást nem kellett végeznie az oldalnak, mert nem volt egyetlen védő által elejtett labda, egyetlen megpattanó labdából szerzett INT és egyetlen Hail Maryből következő interception sem.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!