Connect with us

Draft

Az évezred legjobb supplemental draftja jön!

Ebben az évezredben három említésre méltó játékos kelt a supplemental drafton: Ahmad Brooks, Terrelle Pryor és Josh Gordon, de a Hall of Famer Cris Carter is így talált magának anno csapatot. Carternél azért jó eséllyel nem találunk jobbat idén, de rendhagyó módon igazán érdekesnek ígérkezik a 2018-as “pótdraft”, ahová öt játékos is nevezett, és könnyen lehet, hogy valaki feláldoz majd egy második körös cetlit egyikükért.

Ha valaki nem tudja, hogyan működik a supplemantal draft, annak segítek. Alapjában véve ez egy csendes aukció, ahol a csapatok a jövő évi draftpickjeiket ajánlhatják fel az egyes játékosokért. A csapatok megteszik tétjeiket és aki a legtöbbet kínálja, azé lesz a játékos. Ha két csapat ugyanolyan körös pickkel licitál, akkor a magasabb prioritás dönt, amit a tavalyi mérleg alapján súlyozott lottó alapján állapítanak meg (nagyjából a 2018-as draft sorrend lesz belőle). A jövő évi cetlik feladása miatt ódzkodnak általában a GM-ek licitálni, de az idei év más lesz, akár második körös picket is láthatunk majd. Illetve arra is jó esély van, hogy ketten is elkelnek, amire 2010 óta nem volt példa.

A supplemental draftra egyébként azok a játékosok jelentkezhetnek, akik nem neveztek a “rendes” draftra, de időközben kiderült, hogy nem léphetnek pályára a következő egyetemi szezonban – például eltiltás, vagy rossz tanulmányi eredmények miatt -, í, gy általában valamilyen szempontból problémás játékosokról van szó. Nézzük, kik neveztek idén az eseményre.

A legnagyobb sztár: Sam Beal, CB, Western Michigan

Beal a 2019-es mock draftokban több helyen első körös is volt és legtöbben top50 játékosként tekintettek rá. Első körös picket nem fognak kiadni a csapatok érte, de egy második akár befigyelhet olyan contender csapatnál, akinek erősítenie kell a CB-sorát és szeretné megelőzni a harmadik körös liciteket. Az szinte biztos, hogy a harmadik körnél tovább nem fog csúszni.

 

 

Beal egy magas, hosszú karokkal megáldott játékos és emellé ráadásul atletikus is, ez pedig jó kombó az NFL-nél. Azért nem minden tökéletes, vékonydongájú játékos, ezért fontos lesz pár kiló izmot még magára pakolnia. A pro dayén minden csapat ott volt, kipipálgatta a boxokat, habár különösen nem volt lenyűgöző a teljesítménye, de akinek tetszett a játéka a meccsfelvételek alapján, abban nem keltett kétségeket.

Az egyetemen elég jó press corner volt, az viszont nagy kérdés, hogy az NFL-ben ezzel az alkattal képes-e erre. Laza csípőjével jól követi elkapóit és leginkább emberezésben volt jó, de off-coverage-ben is megállta a helyét. Rengeteg fejlődési lehetőség van benne, hiszen atletizált és mindössze 2 éve játszik CB-t, előtte elkapó volt. Ez a potenciál sok csapat érdeklődését felkeltheti, azonban negatívumot is hordoz magában, hiszen elég gyengén szerel, ebben sokat kell még fejlődnie.

Beal nem egy “rosszfiú” – ezt a kérdéskört mindenkinél taglalni kell supplemental draft esetén -, akadémiai tanulmányai miatt nem játszhatott volna a következő egyetemi szezonban. Egy scout azt mondta róla, hogy egy hülyegyerek, aki lehet, hogy különböző zoknikat fog felvenni, vagy megszegi a kijárási tilalmat, vagy nem fizeti be a parkolási büntetését, de igazán nagy bajba nem fog keveredni.

Elég későn fog ugyebár a csapatához érkezni, így jó eséllyel a szezon második felére lehet majd számolni vele nagyobb hozzáadott értékkel, ezért is lehet jó döntés egy playoff-csapattól a behúzása. Én leginkább a Chiefsre tippelnék, ha mondanom kéne egy csapatot, aki a második körben elviszi. Ha nem, akkor a harmadik kör elején bárki lecsaphat rá.

Aki még biztosan el fog kelni: Adonis Alexander, CB, Virginia Tech

A mai NFL-ben imádják a nagydarab cornereket, akik fizikálisan fel tudják venni a harcot a Mike Evansekkel, Julio Jonesokkal vagy Alshon Jefferykkel. Alexandernek “adoniszi teste” van, ha vicceskedni szeretnénk, de tényleg így van, legalábbis NFL-szempontból mindenképp. Magas játékos és nagyon jó fizikummal rendelkezik, hosszú karjainak köszönhetően pedig sok labdát tud leütni és emellett jók a kezei is, jó a labdaérzéke. Leginkább press man cornerként lehet őt használni és a futás ellen is hasznos játékos, jól szerel, jó szögeket választ.

 

 

Ugyan elég laza a csípője, irányváltási képességei nem kifejezetten jók, illetve nem is elég gyors (4,5-4,6 között futotta a 40 yardot). Ezen felül aggasztó lehet, hogy a 2017-es játéka elmaradt a 2016-ostól.

Természetesen nála is ki kell emelni a pályán kívüli dolgokat. Többször is megbukott drogteszten marihuána miatt, 12 hónapos próbaidőt kapott marihuánabirtoklás miatt és két meccsre el is tiltották az egyetemen. Ezen felül tanulmányi teljesítménye miatt nem is léphetett volna pályára 2018-ban, ezért nevezhetett a supplemental draftra.

Ha nem lennének a fűvel kapcsolatos problémái és gyorsabb lenne, akár 2-3. körös játékos is lehetne a méretei és fizikuma alapján. Egy Seahawks-rendszerben lenne ideális, Richard Shermanhez hasonló CB lehetne, de többen tekinthetnek rá safetyként is akár. Az 5. körben kelhet el jó eséllyel.

Aki talán beférhet: Brandon Bryant, S, Mississippi State

Ő a harmadik DB a supplemental drafton. Rosszabb játékos, mint Beal és Alexander és jobban is aggódnak vele kapcsolatban az NFL-ben. Fizikálisan rendben van, de egy scout szerint a pályán vannak vele olyan problémák, hogy nem követi a sémát, mást csinál, mint ami a feladata, ráadásul nem lehet fegyelmezni sem, ami a legnagyobb problémát jelentheti. Édesapja egy motorbalesetben meghalt, emiatt majdnem abba is hagyta a focit.

Viszont elképesztő atléta – állítólag 4,24-es 40-et is futott már -, nagyon robbanékony, így lehet, hogy csak ennek köszönhetően rááldoz valaki egy 6-7. körös picket. A technikáján és az ösztönein is sokat kell javítani és a fegyelmezési gondok is aggasztóak lehetnek, de ha valakit lenyűgöznek az atletikus adottságai, akkor a speciális egységben hasznos lehet már első évében is.

Akik biztosan nem kelnek el

Bright Ugwoegbu, LB, Oregon State

Egy linebacker safety méretekkel és defensive tackle sebességgel. Nem sok ilyet látunk az NFL-ben, elég esélytelen, hogy elvigye bárki is.

Martayveus Carter, RB, Grand Valley State

Gyors, jók a lábai, de nem elég nagy és erős, hogy a tackle-ök közt fusson, ilyet pedig tucatszámra találunk a rosterek végén vagy a gyakorlócsapatokban. Jó eséllyel draftolatlan lett volna április végén is, az lesz most is.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!