Connect with us

Hír

Elhunyt Tony Sparano, aki behozta a wildcatet az NFL-be

56 éves korában váratlanul elhunyt a Vikings támadófaledzője, Tony Sparano. Most kezdte volna meg a harmadik évét Minnesotában, ez volt a közel 20 éves edzői pályafutás utolsó állomása, ami Clevelandben kezdődött 1999-ben és magába foglalt egy főedzői állást Miamiban és egy ideiglenes főedzőit Oaklandben.

 

 

Sparano karrierjének legemlékezetesebb momentuma 2008-ban történt, amikor is “outcoacholta” a liga történetének egyik, ha nem a legnagyobb edzői koponyáját, tehát okosabb volt Bill Belichicknél – ezt maga a Patriots főedzője mondta el. A Dolphins az előző évben mindössze 1 győzelmet szerzett, majd érkezett Sparano, de 0-2-vel nyitották a szezont. Majd jött a Patriots elleni találkozó és egy ötlet, ami megváltoztatta az NFL-t.

 

Sparano elkeseredettségében egy az NFL-ben még nem használt formációhoz nyúlt, ahol az irányító Chad Pennington elkapóként állt fel és egy futó, Ronnie Brown kapta a snapeket shotgunban. Ő pedig eldönthette, hogy ő maga fut vele, átadja a másik futó Ricky Williamsnek, vagy akár passzolhatott is. Ez a formáció és játékstílus wildcat néven lett ismert és annyira lesokkolta Belichicket, hogy a Dolphins 38-13-ra nyert, miután Brown 113 yardot és 4 TD-t futott (és egy passzolt TD-je is volt), illetve Ricky Williams és bedobott 98 yardot a közösbe. A wildcat olyannyira sikeres volt első évében, hogy a Dolphins 11 győzelemig jutott, ami elég volt az AFC East trónjára és ezzel együtt a rájátszásra is.

 

https://twitter.com/AWhite_73/status/1021167519342702592

 

Sajnálatos módon Sparano tehát tegnap váratlanul elhunyt, szívinfarktusra gyanakszanak, de az ok még nem hivatalos. Chris Mortensen (ESPN) úgy tudja, hogy Sparano volt bent a kórházban csütörtökön korábban mellkasi fájdalmakkal, majd vizsgálatok után pénteken hazaküldték. Vasárnap reggel felesége, Jeannette talált rá ájultan a konyhában, de már nem tudta újraéleszteni. Nyugodjék békében.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!