Connect with us

Érdekességek

Julio Jones a leghatékonyabb elkapó a ligában

NFL körökben hónapról-hónapra fellángol a vita, hogy ki a legjobb elkapó a ligában. Elhangzik Antonio Brown neve, mert évek óta ligaelső yardokban, a legjobbnak tartott route futó és egyedi is a játéka. Elhangzik DeAndre Hopkins neve, mert annak ellenére képes űr számokat hozni, hogy mögötte nagyon gyenge QB teljesítmény van. Fel szokott merülni Odell Beckham neve is, mert kétségtelenül a legatletikusabb és legszínesebb elkapó a ligában. És fel szokott merülni Julio Jones neve is, de talán kisebb hírnévnek örvend, mint az előtte említett három elkapó.

 

Eldönteni, hogy ki a legjobb elkapó a ligában nem igazán lehet. Lehet hozni statisztikákat a yardokról, touchdownokról és elkapási számokról is. Lehet mondani, hogy valakinek elit QB dobált, míg a másiknak csak egy közepes. És az sem mindegy, hogy ki milyen védőkkel találkozott a liga folyamán és milyen más elkapók voltak mellett a csapatban. Azt tehát nem nagyon lehet eldönteni, hogy ki volt a legjobb elkapó, de azt talán már el lehet dönteni ki volt a leghatékonyabb.

 

 

Erre a profootballfocus.com által használt yards per route run statisztika a legalkalmasabb, ahol azt számolják, hogy mennyi yardot szerez átlagban egy elkapó, ha útvonalat fut. Ebben pedig az elmúlt évek egytől-egyik Julio Jones mellett szólnak. A Falcons támadója az elmúlt öt évből, négyszer is az élen végzett, egyszer pedig ötödik lett. Könnyen kitalálható, hogy az öt éves lista elején is ő áll. Tavaly például 143 targetje volt, 1444 elkapott yarddal és mindössze 469 snapet töltött útvonalfutással, így jön ki a 3.08 az útvonal-futásonkénti yardátlagra. Brown hiába szerzett majdnem 100 yarddal többet nála, ezt majdnem hetvennel több útvonalfutásból hozta össze, ami még mindig a második helyre volt elegendő (2.87).

 

Az első tízben pedig még a következő nyolc játékos szerepel ebben a sorrendben. Keenan Allen (2.55), DeAndre Hopkins (2.39), Michael Thomas (2.39), Tyreek Hill (2.35), Adam Thielen (2.33), Robert Woods (2.17), JuJu Smith-Schuster (2.16), A.J. Green (2.09). Egyébként az első tízet böngészve megállapíthatjuk, hogy ez a statisztika nagyon szorosan megegyezik egy akár általunk felállított ki a liga legjobb elkapója sorrenddel is, mert csupa elit elkapó kap helyet a legjobbak között.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!