Connect with us

Minden ami NFL

11 támadó, akik idén be fognak robbanni

Minden évben sokan törnek fel a felszínre az NFL-ben és mutatják meg, hogy mennyire jó focisták. A legtöbb esetben ezek másodéves játékosok, akik újoncként kevés szerephez jutottak vagy csak fejlődniük kellett még egy kicsit. A biztató játék és a teljes holtszezon után viszont készek berobbanni és felölteni a sztárstátuszt. 

 

Most 11 olyan – nem újonc – támadót szedtem össze, akik berobbanhatnak és kivívhatják maguknak ezt a bizonyos sztárstátuszt.

 

Irányítók

Mitch Trubisky, Chicago Bears

Pat Mahomes, Kansas City Chiefs

A tavalyi drafton három irányítót választottak ki az első körben. Közülük Deshaun Watson már bőven berobbant újoncként, most viszont itt a lehetőség a másik kettő előtt, hogy megtegyék ugyanezt. Trubiskytől a Bears szurkolók sokat várhatnak, miután kicserélődött a teljes elkapóbrigádja és egy igazán kreatív támadóedzőt kapott maga mellé. Róla már írtam bővebben nem is oly’ rég, így hosszabb kifejtés helyett csak linkelem azt az írásom.

 

 

Mahomesszal már a draft előtt is úgy voltunk, hogy jót tenne neki egy év tanulás. Szerencséjére olyan helyre is került, ahol erre megvolt a lehetőség, Alex Smith mögött nyugodtan tanulhatott és vehette fel az NFL ritmusát. Az ágyúkarú irányító szerintem az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb támadósort fogja vezetni a szezont során, olyan 70 yardos bombákkal Tyreek Hill felé, mint amit az előszezonban is láthattunk. Élvezet lesz nézni a játékát, még ha gunslinger mentalitásából adódóan ne is várjuk, hogy ő lesz a legpontosabb és legkevesebb interceptiont dobó játékos a ligában. Ez nem az ő világa, ellenben neki lehet a legtöbb hosszú passza (Josh Allen mellett) az egész NFL-ben, amit tényleg élvezet lesz nézni.

 

Első körös elkapók

Mike Williams, Los Angeles Chargers

Corey Davis, Tennessee Titans

John Ross, Cincinnati Bengals

Ők elég nyilvánvaló jelöltek egy breakout évre. Mindhárman top10-es pickek voltak egy évvel ezelőtt és mindhárman sérülésekkel bajlódtak első szezonjukban, így most jött el a bizonyítás ideje.

Én tavaly Mike Williamstől vártam a legjobb évet közülük, azonban egy sérülés gyorsan kettétörte szezonját. Keenan Allen mellett ő lehet Rivers első számú célpontja, sok targetet örökölhet meg Hunter Henry hiányában, hiszen ő fogja megtestesíteni a nagydarab elkapót, akire fel lehet dobni a labdát. A red zone-ban különösen jó fegyver lehet.

 

 

Corey Davis is sokat bajlódott sérülésekkel, ezért is éreztem kockázatosnak a draftolását is ilyen magasan. Idén viszont a szemléletváltással és az új támadókoordinátorral, Matt LeFleurrel szabadjára lehet engedve – ha egészsége is úgy gondolja -, első számú célpont lesz a Titans támadósorában.

John Ross már érdekesebb eset. A Bengals nem szokta sokat játszatni az újoncait, de Ross különlegesen gyenge volt, első játékából fumble-t hozott össze, aztán már olyan hírek jelentek meg, hogy lehet kipróbálják cornerbackként. A valaha volt leggyorsabb NFL-játékosnak viszont idén oda kell tennie magát és LaFell kivágásával úgy tűnik, rá is bízzák a második számú elkapó szerepét, akinek feladata a pálya megnyújtása lesz elsősorban. Ross pedig nagyon reméli, hogy Andy Dalton el tudja és el is akarja dobni hosszan a labdákat. Hármójuk közül jelenleg vele vagyok a legszkeptikusabb, ami nagyban köszönhető a támadórendszernek és Daltonnak is.

 

G-betűs elkapók

Marquise Goodwin, San Francisco 49ers

Chris Godwin, Tampa Bay Buccaneers

Kenny Golladay, Detroit Lions

Érdekes, hogy három olyan elkapó szerepel még a listámon, akiknek G betűvel kezdődik a vezetékneve. Ez viszont minden bizonnyal csak a véletlen műve.

Marquise Goodwin Jimmy Garoppolo első számú elkapója lehet 2018-ban, hiszen ő volt az 2017-ben is. A korábbi olimpiai távolugró az egyik leggyorsabb játékos a ligában és végre jobban futja az útvonalakat is, Kyle Shanahannél pedig az ilyen játékosok bizony élni szoktak. Garoppolóval a kezdőben Goodwin meccsenként 8,6 targetet kapott, amiből 5,5 elkapást, 77 yardot és 0,2 TD-t produkált. Ez 16 meccsre vetítve 138 target, 88 elkapás, 1232 yard, 3 TD. Ennyi elkapást és yardot tavaly csak Michael Thomas, Antonio Brown, Julio Jones, Keenan Allen és Adam Thielen hoztak össze.

 

 

Chris Godwinnek alapvetően nincs egyszerű dolga kitűnni a skill playerekkel teletűzdelt Buccaneersből, főleg hogy jó irányítójátékot sem láttunk Tampában tavaly. Viszont kivívta magának a kezdő posztot és tavaly év végén már megmutatta, mire képes. Az utolsó két meccsen 10 elkapásból 209 yardot és egy TD-t is összeszedett, így jó kilátásokkal fut neki az idei évnek. Godwin egy gyors, jó felépítésű és erős elkapó, aki a levegőben a legjobb, ezek pedig elég jó kombinációt nyújtanak. Ha a Buccaneers offense jól fog működni idén, akkor neki is nagy éve lehet – persze a Buccaneersszel kapcsolatban vannak kérdőjelek.

Golladay kezdőként lép pályára a Lions két-elkapós formációiban, így minden bizonnyal ő lesz az egyik szélső elkapó a csapatban és Tate mehet be a slotba. A csapatban egyedi skill settel rendelkezik, hiszen ő egy nagyobb testfelépítésű elkapó, ellentétben Marvin Jonesszal és Golden Tate-tel. Golladay újonc évét kisebb sérülések hátráltatták, de már mutatott jeleket, hogy jó játékos. Ebron távozásával nyíltak is meg szabad lehetőségek elkapásokra, illetve fog elvenni lehetőségeket elkapótársaitól is, a red zone-ban pedig a legjobb fegyvere lehet Staffordnak.

 

Tight endek

David Njoku, Cleveland Browns

OJ Howard, Tampa Bay Buccaneers

George Kittle, San Francisco 49ers

A tight endek szinte sosem teljesítenek igazán jól be első évükben – erre jó kivétel volt Evan Engram tavalyi produkciója -, másodévükben viszont szokásuk robbantani és van is két első körös, illetve egy ötödik körös jelöltünk erre.

David Njoku mindössze a snapek 47%-ában volt fent a pályán újoncként, de így is harmadik volt a csapatban targeteket tekintve. Ez idő alatt három 20+ yardos elkapása volt, csak 10 tight end volt erre képes tavaly. Njoku egy fizikális, atletikus szörny, akinek nagy szerepe lehet a Brownsban idén, főleg úgy, hogy mind Tyrod Taylor, mind Baker Mayfield előszeretettel keresi a tight endjeit.

 

 

Howardnak alapvetően nem lesz egyszerű dolga, hiszen tele van fegyverekkel a Buccaneers, ráadásul a posztján is osztoznia kell Brate-tel, így kicsit visszafogottabb elvárásaink lehetnek, de akkora tehetségnek gondolom Howardot, hogy nem hiszem, hogy a padon lehet őt tartani. Már tavaly is volt 6 TD-je és 432 yardja, ezt pedig jó eséllyel fölülmúlhatja 2018-ban.

Kittle volt a nagy meglepetés ötödik körös játékosként tavaly, Kyle Shanahan zsenijéből ő is győztesen került ki. Most ugyan szenvedett egy sérülést és nem biztos, hogy első hétre felépül (azért ezt remélik a csapatnál), ettől függetlenül nagy éve lehet. Az Iowa egyetemen főleg a futásokra koncentráltak, így nem tűnt ki az elkapásaival, viszont ez segített neki, hogy a futáshoz jól blokkoljon, amivel már első évében sokat került pályára a 49ersben. Az egyetemen négy év alatt volt 48 elkapása, az NFL-ben újoncként 43-szor találták őt meg a labdával. Idén még nagyobb szerep juthat neki.

 

Holnap érkezik 11 védő is, aki berobbanhat idén a nagyok közé.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!