Connect with us

Minden ami NFL

Az NFL 10 legalulfizetettebb játékosa

Egy jobb NFL-játékos annyi pénzt keres, amennyit egy átlagember szinte fel sem tud fogni, hisz már egy évi 600 ezer dolláros (200 millió forint) fizetésből is nagyon sokan nagyon sokáig nagyon kényelmesen élhetnének. Nem is érdemes párhuzamot vonni vagy összehasonlításokat csinálni, hisz az NFL egy külön világ, aminek megvan a saját viszonyítási rendszere. Így hát nem túlzás azt állítani: vannak olyan játékosok, akik 600 ezres vagy 6 millió dolláros fizetéssel is nagyon, de nagyon alul vannak fizetve. Őket gyűjtöttük most össze.

 

 

Alapvetően sok játékos van alul fizetve a teljesítményéhez képest, különösen igaz ez az 1-2 év után elit szinten játszó újoncokra. Ők azonban a kollektív szabályoknak megfelelően még nem kaphatnak új szerződést, így értelmetlen lett volna őket figyelembe venni. Ahogy azokat a játékosokat is ignoráltam, akiknek egynél többéves élő szerződésük volt még: ha valaki két évvel ezelőtt például a liga legjobban kereső elkapója volt, de most már csak a hatodik, miközben még három évig szerződése van, az  az én megítélésem szerint nincs alul fizetve. Így tehát azokra a játékosokra koncentráltam, akiknek egy év maradt hátra a szerződéséből – vagyis az NFL íratlan szabályai szerint most kellene velük hosszabbítani –, ám mégis kvázi bagóért kénytelenek megölni magukat a pályán.

 

 10. Carlos Dunlap, EDGE
 2017-es fizetése: 7 millió dollár
 Reális értéke: 14 millió dollár

 

Dunlap az egész NFL egyik legalulértékeltebb pass rushere és a második legalulfizetettebb játékos a posztján. Pedig az utóbbi öt évben 44,5 sacket jegyezett,nem hagyott ki meccset, ráadásul 72, 68, 80, 70 és 73 passzsiettetése volt, ami minden évben minimum top10-es teljesítmény. Nem játszik látványosan, egy nem túl jó vagy még inkább nem túl izgalmas csapat tagja, így pedig nem is nézik annyiba, mint amennyi kijárna neki. A top10 EDGE játékos fizetésének átlaga 16,4 millió dollár, 14 millióért szinte ajándék lenne.

 

 9. Ali Marpet, Q/C
 2017-es fizetése: 874 ezer dollár
 Reális értéke: 9 millió dollár

 

Ali Marpet egy nagyon jó kis falember, aki a fal közepén bárhol bevethető. Tavaly mindössze 18-szor engedett nyomást 483 snappen, vagyis meccsenként legfeljebb másfélszer, de nem is ez, hanem a futásblokkolási képessége a kiemelkedő. Ha nem lenne sérülékeny, akkor hosszú távon akár Pro Bowl szintig is eljuthatna.

 

 8. Daryl Williams, OT
 2017-es fizetése: 1,9 millió dollár
 Reális értéke: 12 millió dollár 

 

Manapság nagyon jó támadófalembernek lenni, egy Nate Solder is a liga legjobban fizetett játékosa lehet. Williams nem feltétlenül top10-es a posztján, de az elszabaduló árak miatt jövőre jó eséllyel betegre fogja keresni magát még a sérülése ellenére is.

 

 7. Golden Tate, WR
 2017-es fizetése: 7 millió dollár
 Reális piaci értéke: 14 millió dollár

 

Ha az átlagos 6,2 millió dolláros fizetését nézném, akkor akár előrébb is lehetne a listán. Az idei 7 milliós gázsija sem sok, pont annyi, amennyit például a totális bust Tavon Austin keres! Ugyan már 30 éves, de az utóbbi években messze ő szerezte a legtöbb elkapás utáni yardot a ligában, illetve ő harcolta ki a legtöbb elrontott szerelést is, elejtett labdája pedig szökő évente van. A Lions offense egyik legfontosabb láncszeme, az NFL egyik legnagyobb playmakere. Sammy Watkins, Jarvis Landry vagy Brandin Cooks semmi olyat nem tud, amit Tate ne tudna, csupán a kora miatt nem ér már évi 16 milliót.

 

 6. Odell Beckham Jr, WR
 2017-es fizetése: 8,4 millió dollár
 Reális piaci értéke: 17,5 millió dollár

 

Beckham egy kivételesen jó elkapó, és bár én nem adnék neki többet, mint amennyit Antonio Brown kap, de ha Watkins vagy Cooks 16 milliót ér, akkor ő is megéri a 17,5-18 milliót. 47 meccsen 4 424 yardot és 38 TD-t szerzett, a legjobb évei még előtte vannak, ez pedig ennyibe kerül.

 

 5. Frank Clark, EDGE
 2017-es fizetése: 943 ezer dollár
 Reális értéke: 12 millió dollár

 

Nem a legnépszerűbb EDGE-játékos, de ettől még egy nagyon jó kis pass rusher, aki az utóbbi két évben 19 sacket szerzett és 121-szer siettette az ellenfelek irányítóit. Ha nem is top10-es egyelőre, de közel van hozzá, a 12 millió dollár abszolút korrekt ár a 25 éves játékosért.

 

 4. Grady Jarrett, DT
 2017-es fizetése: 1,9 millió dollár
 Reális értéke: 14 millió dollár

 

Jelenleg Ndamukong Suh keres ennyit, és nem mondom, hogy Jarrett ennyire jó, de közelít hozzá. Futás ellen már most elit, illetve csak összehozott már 39 siettetést, ami top15 volt tavaly. A jövő egyik legjobb DT-je lehet, az pedig többek között Donaldnak és Suhnak hála ma már ennyibe kerül.

 

 3. Brandon Graham, EDGE
 2017-es fizetése: 7 millió dollár
 Reális értéke: 17 millió dollár

 

30 éves korára beérett Graham. Az elmúlt két évben minimum top5-ös volt: 161 siettetést generált, minden hatodik passzjátéknál megzavarta az irányítót, ami félelmetes adat. Ez ugyan sackekben nem csúcsosodott ki, de ez legyen a legkisebb baja: így is legalább 17 millió dollárt kapott volna, ha tesztelheti magát a piacon. Sajnálhatja, hogy nem ért véget a szerződése a Super Bowl után, jövőre már nehezebb lesz megkeresni a nagy pénz.

 

 2. Aaron Donald, DT
 2017-es keresete: 6,9 millió dollár
 Reális értéke: 21 millió dollár

 

Lehet, hogy csak 20 lesz, lehet, hogy 23 millió dollár az éves fizetése, mindenesetre a korábbi évek szerződéseiből kiindulva a 21 millió tűnik az arany középútnak. Az év védőjátékosa, DT-ként 102-szer gyakorolt nyomást tavaly, pedig csak 558-szor támadta az irányítót: aki minden ötödik passznál odaér, az megéri a pénzét, ennél többet egy szélső pass rusher sem tud.

 

 1. David Johnson, RB
 2017-es fizetése: 1,9 millió dollár
 Reális ára: 15 millió dollár

 

Ha Todd Gurley 14 milliót keres, akkor Johnson megérdemli a 15-öt. Csak Le’Veon Bellel lehet egy szinten említeni, futóként és második számú elkapóként is elit, akinek abszolút reális esélye van arra, hogy egyszer MVP legyen. Nagy balszerencséje, hogy pont tavaly sérült le, így idén lemaradt a pénzosztásról. Most pedig kénytelen bagóért kockáztatni, és mivel az övé a legnagyobb rizikó a listán szereplők közül, így nem kérdés, ki van messze a legjobban alul fizetve.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!