Connect with us

Minden ami NFL

Első körös irányítók az első hét után – csak a Jets és a Browns örülhet

Öt irányító kelt el az idei drafton: Baker Mayfieldet a Browns vitte el az első pickkel, Sam Darndoldért a Jets (1/3), Josh Allenért (1/7) a Bills, Josh Rosenért (1/10) a Cardinals, Lamar Jacksonért (1/32) pedig a Ravens trade-elt fel. Valamennyien bemutatkoztak az előszezon első hetén, de csak a Browns és a Jets lehet maradéktalanul boldog a kiszemeltjével, a többiek egyelőre nagyon messze vannak a kezdő pozíciótól.

 

 Baker Mayfield
 11/20, 212 yard, 2 TD 
 Értékelés: 8/10

 

Furcsa helyzetben van a Browns: Tyrod Taylor nagyon jónak tűnik (5/5, 99 yard, TD), már akkor optimisták lehetnének a szurkolók, ha csak ő lenne a keretben. Azonban Mayfield kiválóan ugrott be és nagyon biztató játékot mutatott.

 

Az első passza ugyan pontatlan volt a Giants ellen, a második azonban egy remek 26 yardos átadás lett, majd egy 3&18-at is sikerült megoldania (bár a labda azért nem volt tökéletes). Egyáltalán nem látszódott rajta a megilletődöttség és az sem zavarta meg, hogy több labdáját is elejtették a társak. Többnyire jól kezelte a nyomást, többször is szépen fellépett a zsebben, a második negyed egyik TD-drive-jában pedig egy 3. és egy 4. kísérletet is megcsinált lábon. Ráadásul ezek a megindulások nem tebow-sak vagy manzielesek voltak, hogy fel sem néz és rohan a nagyvilágba, mert ő a faszagyerek: higgadt volt, végig olvasta az elkapóit a nyomás ellenére is, és csak akkor kezdett el futni, amikor már tényleg  nem volt mit tenni. A David Njokunak adott TD-passza pedig élményszámba ment:

 

 

Persze nem volt minden tökéletes és nyilván nem a legerősebb ellenfelek ellen játszott, de összességében nem lehetett rá panasz. Külön tetszett, hogy lábon mennyire hatékony volt: többször is nagyszerűen nyújtotta meg a játékot passzhoz, imponálóan, éretten játszott. Nagyon, nagyon régen nem láthattunk ilyen a Browns egyik irányítójától sem.

 

 

 Sam Darnold
 13/18, 96 yard, 1 TD 
 Értékelés: 8/10

 

Darnold számai messze nem voltak olyan jók, mint Mayfieldé, viszont neki sokkal nehezebb dolga volt, általában nem is volt ideje hosszabb passzokat elereszteni és többnyire screent hívtak neki. Azonban meglepően jól kezelte a nyomást, többször is nagyon higgadtan lépett fel a zsebben és az utolsó pillanatig kivárt, hogy megjátszhassa az üressé váló elkapót. A lábmunkája is rendben volt, nem nagyon volt homály labdája, bár a hosszú passzok nagyon nem ültek: elnézve a Jets akár kezdő támadófalát és elkapóit, ez visszatérő probléma lehet a szezon során is.

 

Ahogy Mayfieldnél, úgy nála is tetszett, hogy csak akkor futott, ha muszáj volt, a lábait pedig arra használta, hogy elkerülje a nyomást és meghosszabbítsa a játékot. Kellően gyors és futás közben is nagyon jól passzol, a TD-passza is kiváló mobilitásának és döntéshozatalának volt köszönhető (nem egy gyengébb kvalitású kezdő irányító is a rövidet vagy a futást választotta volna):

 

 

Külön érdemes kiemelni, hogy sokkal jobban mozgott kvázi éles helyzetben, mint a Jets edzésein bármikor. Az első hét után nyilván korai ilyet mondani, de ha valakinek tényleg van esélye kezdeni az újonc irányítók közül már az első héten, akkor az ő.

 

 Josh Allen
 9/19, 116, 1 TD 
 Értékelés: 6/10

 

Allen a kvázi tökéletes választóvonal a jól és a rosszul teljesítő újonc irányítók között. A karereje abszolút rendben van (jó eséllyel az ő labdái a leggyorsabbak az egész ligában), a világ végégig el tudja dobni a labdát és sokkal atletikusabbnak tűnik, mint ahogy várni lehetett tőle. A pontosságával azonban komoly problémák vannak, legalább két TD-passz benne maradt, mert nem tudta megtalálni az üresen álló elkapót. Ráadásul a nyomás kezelésében sem volt valami jó, többször előfordult, hogy állt egy helyben, tudomást sem véve a közvetlen környezetéről: az ilyen irányítókat nagyon hamar legyalulják az éles meccseken.

 

Illetve, ami még probléma volt vele kapcsolatban, hogy könnyen meg lehetett zavarni: ha véletlenül nyomást észlelt, akkor gyakran inkább elindult egyedül, bele a sűrűjébe. Ráadásul ezt a játékot sem teszi ki az ablakba, teljesen bepánikolt, ez már egy annyira halott játék volt, hogy már az is elég lett volna, ha nem sackelik vagy adja el a labdát, ehelyett majdnem mindkettő összejött:

 

 

 Josh Rosen
 6/13, 41 yard 
 Értékelés: 5

 

Rosent sok szakértő a leginkább NFL-kész irányítónak tartotta a draft előtt, de az első előszezonmeccsen azért nagyon hamar kiderült, hogy ez nem így van. Persze nem volt könnyű dolga, a centere állandóan alacsonyan adta fel neki a snappeket, a támadófal többi része is pocsék volt, de nem lehet mindent erre fogni.

 

Nem volt borzalmas Rosen, volt pár nagyon szép megmozdulása, de egyáltalán nem volt éles. A pontossággal olyannyira hadilábon állt, hogy csak a Chargers védő bénaságán múlott, hogy nem dobott egy pick6-et, illetve egyszer fejbe dobott egy másik védőt, aki ha a labdára figyel, simán lehúzhatta volna a játékszert. Igazából akkor sem lehetett volna egy rossz szava sem, ha 41 yarddal és két INT-vel fejezi be a meccset. Lehet nem ártana, ha Sam Bradford legalább ezt a szezont kibírná egészségesen.

 

 

 Lamar Jackson
 7/18, 119 yard, 5 futás, 21 yard, 1 TD 
 Értékelés: 4

Lamar Jackson egy kiváló atléta: gyors, agilis, remekül tud irányt váltani. Joe Flacconak azonban még véletlenül sem kell attól tartania, hogy idén elveszíti a kezdő pozíciót.

 

 

Jackson jelenlegi állapotában nem egy jó irányító. Fogalma sincs a zsebről, nem tudja olvasni az elkapóit, a legkisebb nyomásgyakorlást is a fal teljes és visszafordíthatatlan összeomlásaként érzékeli, borzalmasan pontatlan, néha egyenesen homály (sokkal közelebb volt az INT-hez, mint a TD-hez), de ami a legrosszabb: úgy tűnik, az első gondolata nem a passz, hanem a futás.

 

Ez egy haszontalan, sőt egyenesen káros hozzáállás egy irányítótól. Igazából semmit nem ér a mérkőzésenkénti két jó, év végi összefoglalókba való megiramodása, ha jut rájuk négyszer annyi rossz döntés. Ennél sokkal több kell tőle, csak a read optionből nem fog tudni megélni.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!