Connect with us

Minden ami NFL

Veteránok, akik pofátlanul sokat keresnek

Az NFL tele van túlfizetett sztárokkal: egy adott pozíció, egy jó szezon vagy az indokolatlan hype csodákra képes. Ráadásul sok olyan játékos van, aki amúgy remekül játszott évekig, de a nagy szerződése óta csak árnyéka önmagának. Össze is állítottunk belőlük egy listát: az NFL legtúlfizetettebb sztárjai. 

 

 

Elöljáróban még annyit, még mielőtt valaki hiányolná – valamilyen szinten jogosan – Kirk Cousinst és az ő teljesen garantált szerződését, Jimmy Garoppolo hét kezdő meccs utáni 27 millióját, esetleg Andrew Luckot vagy Blake Bortlest: az irányító egy nagyon sarkalatos pont az NFL-ben, rájuk egyértelműen más feltételek vonatkoznak, mint a többiekre. Bortles, bármennyire is gyengén játszik, jelenleg ennyit ér a többiekhez képest, Luck a sérülése ellenére még négy évig lesz a Colts játékosa, ahol törlesztheti az árát, Cousins és Garoppolóról pedig legkorábban jövőre lehet elmondani, hogy túlfizetettek-e vagy sem: ha a 49ers rájátszásba jut vagy ha a Vikings Super Bowlt nyer, akkor nyilván senkit nem fog érdekelni a fizetésük.

 

 10. Justin Houston, EDGE
 Átlagos fizetés: 16,8 millió dollár
 Az új szerződése óta kapott fizetése: 19,5 millió dollár/év

 

Justin Houston a liga egyik legjobb pass rushere volt három éve, a 16,8 milliós fizetés akkor, ha nem is teljesen reálisnak, de korrektnek tűnt. De míg 2014-ben 22 sackre volt képes 16 meccsen, azóta 31 mérkőzésen csak 21-re. Ezek persze nem rossz számok, de már közelebb vannak a top20-hoz, mint a top10-hez. Ha a most új szerződést kapó pass rusherekhez viszonyítjuk, Houstonnak az elmúlt három évben 10-11 millió dollárért kellett volna játszania. Még mindig egy átlagon felüli játékos, de messze nem érte meg a ráfordított évi 19,5 millió dollárt az elmúlt években, idén pedig további 15 millió dollárral fogja terhelni a Chiefs számláját.

 

 9. Nate Solder, OT
 Átlagos fizetése: 15,5 millió dollár
 Fizetése a következő két évben: 17,5 millió dollár/év

 

Solder tipikusan az a játékos, akit nem a kvalitásai, hanem a posztja miatt fizettek meg ennyire (sok másik faleberrel egyetemben). Félreértés ne essék, ő bőven kezdő szint, de az ő jó teljesítménye elsősorban inkább Dante Scarnecchia és Tom Brady munkáját dicséri. Tavaly például 51 siettetését engedett, ami az 5. legtöbb volt az egész ligában, miközben az elit inkább 15-25 között mozog (ehhez képest 34,8 millióval övé a legnagyobb garantált tartalom, amit LT-nek adtak, és ő az egyetlen, akinek a fizetése 50+ százalékban (56) garantált). A Giants egyébként kifejezetten jól áll túlfizetett játékosok terén, Alec Ogletree vagy Olivier Vernon is közel van a top10-hez.

 

 8. Clay Matthews, EDGE
 Átlagos fizetése: 13,2 millió dollár
 Fizetése az elmúlt három évben: 9,7 millió dollár/év

 

Matthews szerződésén sokat dob, hogy akkor hosszabbított, amikor még volt egy év a szerződéséből, így voltak olyan évek, amikor tényleg a fizetésének megfelelően játszott. Az elmúlt három évben azonban egyszerűen nem érdemli meg ezt a 9,7 milliós átlagot sem. Pass rushban már messze nem olyan jó, mint fénykorában (az elmúlt három évben csak 19 sackje és 139 siettetése volt, míg például 2010 és 2012 között 32,5 sack és 201 siettetés volt a mérlege), 2015-ben pedig ILB-ként is ki volt próbálva kényszerűségből, ahol nagyon csúnyán megégették (29/40, 303 yard). 32 éves már, idén 11,4 millió dollárt keres, ami egyértelmű túlzás, ha nem lenne ekkora mentális vezér, már rég elküldték volna.

 

 7. Jamie Collins, LB
 Átlagos fizetése: 12,5 millió dollár
 Fizetése az első két évében: 13,25 millió dollár/év

 

Collins zseniális volt a Patriotsban, a Brownsban viszont egész egyszerűen már kitűnni sem tud – pedig ez azért nem lett volna olyan nehéz. Ő a liga legjobban kereső linebackere, de nagyon elmarad a várakozásoktól, ráadásul sérülések is hátráltatták, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha például jövőre elküldenék. Egyébként a már említett Ogletree mellett még Vontaze Burfict is nettó pénzkidobásnak tűnik, ha az offball linebackereket nézzük.

 

 6. Dwayne Allen, TE
 Átlagos fizetése: 7,35 millió dollár
 Fizetése az elmúlt két évben: 8,5 millió dollár/év
 

Dwayne Allenek a Colts adott egy négy éves, 29,4 millió dolláros szerződést még 2016-ban, ami még mindig  a 10. legjobb fizetés a TE-ek között. A tehetsége alapján ez nagyjából rendben is lehetne, hisz elég jól blokkol és elkapni is tud, de a pályán ebből régóta nem látszik semmit. A Colts kvázi 12 millió dollárt fizetett neki egy 400 yardos, hat TD-s szezonért 2016-ban, tavaly a Patriots pedig elkapásonként 500 ezer dollárt. Nem lett belőle új Hernandez, 16 meccsen 10 elkapás, 86 yard és egy TD jött össze neki, nem is értem, miért van még mindig a csapatnál. Idén egyébként 5 milliós fizetésért játszik.

 

 5. Jermaine Gresham, TE
 Átlagos fizetése: 7 millió dollár
 A 12. legjobban fizetett tight end a ligában

 

Gresham az NFL egyik legnagyobb életművésze. Elkapásokban nem nagyon használható (vagy használható, csak nem használják, ami végülis mindegy), blokkolni elvileg tud (bár az utóbbi években ez sem megy neki annyira), ennek ellenére 7 millió dolláros fizetést adtak neki tavaly. A Cardinalsban eltöltött három éve alatt 936 yardot és öt TD-t szerzett, ezért a teljesítményért 3-4 milliót szokás adni jobb esetben, neki mégis összejött a duplája. Idén 5,5 milliót fog keresni.

 

 4. Marcell Dareus, DT
 Átlagos fizetése: 15,85 millió dollár
 A 3. legjobban fizetett DT a ligában

 

Dareus a világ legszerencsésebb NFL játékosa: volt egy kiemelkedő szezonja Jim Schwartz alatt, majd Suh aláírt 19 millió dollárért – minden adott volt, hogy ő is betegre keresse magát. A Bills adott is neki egy 6 éves, 95 millió dolláros szerződést, amiből 42 millió teljesen garantált volt, már csak játszani kellett – ez viszont már nem ment, az elit fizetéshez egy átlagosnál valamivel talán jobb teljesítmény társult. Hogy ez Rex Ryan hibája vagy Dareus egyszerűen tényleg simán hülye volt volt a focihoz, nehéz megmondani: minden esettre a 2014-ben szerzett 10 sackes szezonja óta összesen 7,5-et szerzett, sérült is volt, a Bills pedig egy kemény 6. körös pickért lemondott róla. Greshamhez hasonlóan ő is legalább dupla annyit keresett az elmúlt három évben, mint amennyit valójában ért.

 

 3. Robert Quinn, EDGE
 Átlagos fizetése: 14,25 millió dollár
 Fizetése az elmúlt három évben: 12 millió dollár/év

 

Quinn volt a liga legjobb pass rushere 2012 és 2014 között: 40 sack, 13 fumble, 122 tackle volt a mérlege. Nem is csoda, hogy adott neki a Rams egy 14,25 millió dolláros éves fizetést, hisz tényleg elit volt, ráadásul még szerencséjük is volt, hisz az újonc szerződése miatt jól el tudták osztani a pénzt. Ez a 36 millió dollár az utóbbi három évben azonban így is durva túlzás: Quinn soha nem tudott úgy játszani, ahogy karrierje elején, rengeteget volt sérült, a Rams pedig egy negyedik körös pickért cserélte el idén. A 2015 és 2017 között csak 32 meccsen lépett pályára és mindössze 17,5 sacket szerzett.

 

 2. Matt Kalil, OT
 Átlagos fizetése: 11,1 millió dollár
 

Kalil újoncként zseniális volt a Vikingsban, azóta azonban masszív lejtmenetben van. Tavaly igazolta le öt évre 55,5 millió dollárért a Panthers, ami a 2017-es piac egyik legérthetetlenebb lépése volt. Kalil a PFF szerint az 52. legjobb tackle volt tavaly, a 10. legtöbb nyomást engedte, kilenc zászlót dobtak rá (12.), cserébe futásblokkolásban teljesen reménytelen volt. Sokkal inkább egy Nate Solder 15,5 millióért, mint egy Kalil 11,1 millióért, nincs még egy hozzá hasonlóan rossz tackle, aki ilyen sok pénzt keresne.

 

 1. Joe Flacco, QB
 Átlagos fizetése: 22,1 millió dollár
 Fizetése az elmúlt öt évben: 22,4 millió/év

 

Joe Flacco karrierje első öt évében mindig rájátszásba jutott a Ravensszel, utolsó évében pedig a rájátszásban elit játékot nyújtva Super Bowlt nyert a csapattal. Ekkor a Ravensnek nem volt mit tenni, adott neki egy 6 éves, 120 millió dolláros szerződést, amivel ő lett a liga legjobban kereső irányítója, majd 2016-ban kapott egy három éves, 66 milliós hosszabbítást is. Hiába azonban a nagy pénz, a Ravens azóta szenved: öt év alatt egyetlen playoff részvétel, a franchise arca pedig a 4000 yardot is csak egyszer tudta elérni, miközben a nem túl acélos 98 TD mellé 74 INT-t dobott (és ezt nem lehet csak a társakra fogni). Annyira rosszul játszott, hogy a csapat idén már az utódját is ledraftolta az első körben, pedig Flacco még mindig csak 33 éves és négy évig van élő szerződése.

 

Egyébként a megítélésén csak javít az, hogy ötéves periódust vettem: az elmúlt két évben ugyanis 50 millió dollárt kapott egy 8-8-as és 9-7-es szezonért, amelyeken 19 TD mellé 14 INT-t átlagolt és 3729 yardot passzol.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!