Connect with us

A 7 játékai

Így szedi szét bármelyik védelmet Mahomes és a Chiefs

Sokan kételkedtek abban, hogy jó lesz-e Patrick Mahomes. Sokan vártuk, hogy nagyon jó irányító lesz belőle. De arra, amit az első két hétben művelt, arra senki nem számított. Ez a Chiefs offense vele lett tökéletes és megállíthatatlan.

Azt mindig is tudtuk, hogy Mahomes le fog minket nyűgözni a karerejével és a “beszarás” passzaival, de azt hittük, hogy ehhez több hibás döntés és interception is fog társulni. Ehhez képest Mahomes eddig hibátlan és elképesztően komfortosan mozog a támadósorban.

A Chiefs 405,5 yardot átlagol meccsenként (6.), 7,2 yardot játékonként (2.), 40 pontot szereznek meccsenként (1.), csak két sacket engedtek és minden egyes red zone drive-jukból TD-t szereztek. Emellett csak egyszer adták el a labdát, egy fumble-t vesztettek el a Steelers ellen. Egész egyszerűen lenyűgöző ez az offense. Nézzük meg miért.

A liga legjobb playmakerei

Nem tudom, volt-e valaha ilyen atletikus skill player csoport az NFL-ben egy csapaton belül. Tyreek Hill 4,24-es 40 yardot futott a Pro Dayén (ez nem hivatalos szám, de pontosan tudjuk, mennyire gyors), Watkins 4,43-at futott a Combine-on 95 kilósan, Kelce 4,61-et 116 kilósan, a harmadik számú elkapó Chris Conley 4,35-öt futott és 114 (!) centis súlypontemelkedést mutatott be, a gadget player De’Anthony Thomas is egy 4,39-es időt tud felmutatni. És akkor még nem is beszéltünk a tavalyi év futókirályáról, Kareem Huntról.

Tyreek Hill önmagában szinte levédekezhetetlen, egyszerűen nincs olyan cornerback, aki fel tudja venni vele a versenyt, és általában még a hozzá közelebbi safety is próbál felé “csalni”, hogy Hill ne verhesse meg őket mélyen. Ettől függetlenül ez konzisztensen sikerül neki. És ha a gepárdra ketten figyelnek, akkor megnyílik az út például Kelce előtt középen. De ha rá is többen figyelnek, akkor megnyílhat az út a slotból induló Conley előtt. És Sammy Watkinst sem könnyű egy az egyben levédekezni, plusz Huntra is figyelni kell a backfieldről.

A Giants példáján keresztül persze tudjuk, hogy lehetnek kiváló playmakereid, ha nem tudod őket üresre játszatni és nem tudsz igazán kreatív játékokat hívni az erősségeikre és a védelem gyengeségeire (meg persze egy legalább közepes támadófal sem árt). A Chiefsnél viszont a játékhívások is lenyűgözőek.

Hihetetlenül változatos játékhívások

Andy Reid támadósorát nem egyszerű bekategorizálni, hiszen nagyon széles skálán mozognak a játékhívásai. Hibátlanul váltogatja a vertikális, szabad területekre alapuló játékokat, a West Coast időzítésre és ritmusra alapuló játékait, az igazi “zone-beater” útvonal kombinációs playeket és az Air Raid rendszerű játékokat is, hozzáadva mindenféle snap előtti mozgásokat, misdirection játékokat és mindent, ami szem-szájnak ingere. A védelmeknek pedig egyszerűen lehetetlen dolguk van, hogy ezeket előre kitalálják, bármennyit is videóznak majd a következő hetekben.

MISDIRECTION, MOTION

A Chiefs tele van misdirection játékokkal. Ilyen például az, amikor az egyik elkapó átrohan az egyik oldalról a másikra, miközben elindul a játék. A védők ilyenkor nem tudják, hogy ő kapja-e a labdát, vagy csak elterelésként használják. Ehhez persze kell az, hogy ha az átfutó elkapó kapja a labdát, akkor az alább láthatóhoz hasonlóan jó játékokat hozzanak ki belőle, hiszen így tudják a védelmet leginkább elbizonytalanítani.

Ez pontosan arra jó, hogy egy-két pillanat hezitálásra késztesse a védőket, akik így lassabban tudnak reagálni a továbbiakra és kevésbé magabiztosan támadják a területüket. Figyelembe véve Hill robbanékonyságát és sebességét, vagy épp Watkinsét vagy Kelce-ét, egy pillanatnyi megingás is halálos lehet a védők részéről vertikális játékok során – a labda már el is szállt felettük az üres területre.

RHYTM

Máris rátérek a vertikális játékokra – a kedvenceimre -, de ezt fel kell vezetni. A misdirection játékok is segítik ezt, illetve a ritmusra építők is. A Chiefs ugyanis nem csak egy nehézbombázó, távoli rakétákkal operáló egység Mahomesszal. Emellé ott vannak a bubble vagy jailbreak screenek, amik arra alapoznak, hogy gyorsan a playmakerek kezébe lehet juttatni a labdát, akik sebességükkel és robbanékonyságukkal hosszú játékokat tudnak ezekből kihozni. Mahomes sokszor gyorsan Hill vagy Watkins kezébe passzolja a labdát és a többit rájuk bízza. Ők pedig nyílt területen halálosak.

És mivel a cornerbackek félnek attól, hogy Hill vagy Watkins megveri őket mélyen, így sokszor hátrálnak és biztonsági játékot játszanak, ezzel pedig előtérbe kerülnek stop és comeback útvonalak, amik szintén a ritmusra, időzítésre építenek, és amiket szintén tökélyre fejlesztett a Chiefs.

EMPTY SETS, VERTICALS

Na és akkor végre elérkeztünk a kedvenc részemhez – a vertikális játékokhoz. Lehet ezt sok felállásból, sokféleképpen játszatni, de külön kiemelném az empty seteket, amikor az irányítón kívül nincs senki a backfielden, tehát egyértelmű a passzjáték a védelem számára is. A Steelers ellen a Chiefs 14 játékot futtatott így, ebből 11 jó passz lett 175 yardért, volt két hosszú pontatlan labda, illetve egy jó Mahomes megiramodás. Jelenleg sokan azt tanulmányozzák, miért ilyen sikeres a Chiefs ezekből a játékokból – ez részben visszavezethető arra, hogy Mahomes a Texas Tech egyetemen is sokat játszott így, ezáltal komfortosan érzi magát ilyen helyzetekben is.

Az empty set már alapból nyomást helyez a védelemre azzal, hogy a pálya minden szegmensét védeniük kell egyszerre, széltében és mélységében egyaránt. Emberezés esetén alig lehet besegíteni valakinek, zónázásnál pedig nagyon sok a lefedendő terület (főleg ha nem a red zone-ban használják), amit el kell osztani. És mivel a Chiefs összes playmakere képes csupán testi adottságaiból adódóan is megverni embereit, így alapból nehéz dolga van a védőknek, ráadásul még ha okosan is használják őket az edzők, akkor tényleg halálra vannak ítélve. A Hunt – Hill – Watkins – Kelce – Conley ötös pedig egyszerűen túl sok egy védelem számára.

Hill és Watkins a széleken futnak el a cornerek mellett, Kelce a linebackerek és a safetyk figyelmét veszi el és akkor még mindig van két játékos, akik nyomást tudnak helyezni a védőkre vertikálisan. Ennyi gyors és robbanékony játékossal valahol mindenképp lesz mismatch, az irányítónak pedig “csak” meg kell ezt találnia. Mahomes pedig eddig tökéletesen teszi ezt.

Azt pár bekezdéssel fentebb említettem, hogy a cornerek félnek Hilltől és Watkinstól, hogy mélyen megverik őket. A safetyk pedig Kelcetől félnek, így ha ő megáll középen, akkor fellépnek rá, amivel szabad területet hagyhatnak maguk mögött a pálya közepén. Az alábbi játéknál pontosan ezt használta ki a Chiefs Conley post útvonalával. Figyeljük meg, hogy egyszerre négyen is Kelcere mozdulnak, mikor megáll útvonala tetején. Conley pedig mögöttük könnyedén szerez TD-t, tökéletesen megmutatva, miért is ilyen halálos a Chiefs.

A védelmek nem tudnak jó sémával felállni igazából. Ha Cover 2-t (vagy Cover 4-et), tehát két hátsó safetyt használnak, akkor az egyikük általában Hill felé “csal”, így távol kerül a másik safetytől, kettejük közt nagy terület lesz, ahová például Kelce tud befutni, mint az alábbi játéknál:

Ha Cover1-et vagy Cover3-at, tehát single high safetyt használnak, akkor pedig a szélen veri meg őket például Hill, akit tényleg nem lehet levédekezni egy az egyben:

Egyszerűen mindent és mindenkit nem tudsz levédekezni. Kiválaszthatsz egy védelmi játékot, ami tudod, hogy valami ellen hatásos lesz, de nincs olyan, ami mindenre hatékony lenne, amit a Chiefs eléd rak. Egyszerűen mindenre van válaszuk. A játék elején Mahomes megállapítja, milyen a coverage, és ez alapján már tudja is, hogy hol lehetnek sebezhetők.

Azt már csak lábjegyzetként emelném ki, hogy Mahomes kiválóan tereli a szemével a safetyket, itt konkrétan csak a legutolsó pillanatban néz Kelce irányába és dobja meg a TD-t, ez kis túlzással egy no-look-pass:

Hogyan állítod meg őket?

Ööö… jó kérdés. Többen felvetették, hogy Mahomest úgy kell kezelni, mint Aaron Rodgerst, azaz nem szabad blitzelni, nem szabad sok rushert küldeni rá, hanem 3-4 emberes pass rush-sal kell csak menni és a többieket vissza kell küldeni coverage-be, hogy minél több területet le tudjanak védekezni. Rodgershez hasonlóan Mahomes is képes szempillantás alatt bepasszírozni kis területre (a zónák közé) a labdát ágyú kezével, így sok ember kell coverage-ben, hogy minél kisebbek legyenek ezek a területek.

Egyébként Mahomes karerejét nem hangsúlyoztam ki eléggé (legalábbis ebben a cikkben), egész egyszerűen teleportálnak a labdái, olyan sebességgel tudja őket megdobni. Lenyűgöző nézni, és hatékony is, ugyanis így a védőknek is jóval kevesebb időt hagy, hogy odaérjenek és lehalásszák a labdáját, így pedig akár kicsit el is késhet a passzal (egyelőre ez is ritka nála), mert a karereje kisegíti. Egyelőre a hosszú bombák mellett abban nyilvánul ez meg, hogy olyan kis helyekre dob tökéletes lézereket, ahová a legtöbb irányító meg sem próbálna passzolni.

Az előbb említett Packersszel való összehasonlítás viszont nem tökéletes, ugyanis van egy nagy különbség. Míg McCarthy arra kéri az elkapóit, hogy valahogy szakadjanak el, aztán majd lesz valami, Rodgers majd megoldja valahogy, addig Reid gyönyörűen alakítja ki a sémáit, hogy az elkapói üresre tudják játszani magukat és a védelem gyenge pontjait tudják támadni. Így ha csak 3-4 emberrel támadod Mahomest, bőven lesz ideje megtalálnia azt az elkapóját, akinek oda tudja varázsolni a labdát.

A másik terv az lehetne, hogy sűrűn és sokat blitzelsz, amivel arra kényszeríted Mahomest, hogy gyorsan szabaduljon a labdától, ne legyen ideje a hosszabb játékokra a Chiefsnek. Ez sem hangzik elsőre rosszul, de ezzel meg az a probléma, hogy ebben az esetben arra kéred a védőket, hogy egy az egyben szereljék a támadókat. És ha olyan támadókkal néznek szembe, mint Kareem Hunt, Tyreek Hill, Sammy Watkins és Travis Kelce, akkor bőven akadhatnak problémáik ezzel. Ők ugyanis olyan atléták, akik bármikor képesek egy az egyben egy testcsellel megverni őrzőjüket és a blitz miatt nincs, aki besegítsen, így szintén jöhetnek a hosszú játékok.

Szóval hogyan állítod meg őket? ¯\_(ツ)_/¯

Kell is a lehengerlő támadósor

Kell, és továbbra is kelleni fog a lehengerlő támadósor, ugyanis a védelem borzasztó. A FootballOutsiders DVOA mutatója alapján a támadósor két forduló után a legjobb a ligában, a védelem viszont a legrosszabb. Eric Berry lassan visszatérhet, ez egy kicsit segíthet, de természetesen csodákra ő sem képes, ez a defense idén a legrosszabbak közt lesz. Jó hír viszont a Chiefs számára, hogy ez az offense megállíthatatlannak, ám ami még fontosabb, fenntarthatónak tűnik. Az utóbbi években is jól kezdett a Chiefs, de nem tudták ezt fenntartani. Ez a veszély természetesen most is fennáll, azonban annyira sokoldalú ez az offense és olyan sokféle alapfilozófiát használ, hogy nem igazán látni, hogyan lehetne őket megfogni, vagy melyik védelem lehet képes erre.

Mindenesetre két hét múlva kiderül, akkor ugyanis a Jaguarsszal találkoznak, én már nagyon várom azt a találkozót.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!