Connect with us

Minden ami NFL

Mennyire tenyerelhet rá a piros gombra a Raiders?

Valami megkezdődött az Oakland Raidersnél, ami változásokat hoz a franchise életében. Eleinte ez csak kisebb hüledezéseket váltott ki, de a Mack-trade óta bármi elképzelhető. Mennyire fognak rátenyerelni arra a bizonyos gombra Mark Davisék? És ami még fontosabb, miért teszik mindezt?

 

Takarodj a házamból!

 

Az előzmények

 

A Raiders a remek 2016-os idénye után egy csalódást keltő 2017-es szezont produkált, ami fejeket követelt. Jack Del Riónak nem volt maradása, a helyét pedig Jon Gruden vette át minden idők legnagyobb edzőszerződésével, egy 10 éves, $100 milliós kontraktussal. Itt kezdődött minden, itt indult el a dominó, ami meg sem állt a franchise és a liga egyik legjobb játékosának elcseréléséig. Közte olyan események jöttek, mint több közönségkedvenc és/vagy meghatározó játékos elengedése, érthetetlen igazolások, a keret elidősödése, és egy elég furcsa draft.

 

A pont az i-n Khalil Mack elcserélése volt, amire titkon számítani lehetett az augusztusban kiszivárgott pletykák alapján, de teljes magabiztossággal senki nem merte állítani, hogy az szerinte meg fog történni. Gruden azonban nem enged egy játékos nyomásának sem, csak amíg ez a veterán Donald Penn-nel vagy Marshawn Lynch-csel működött, Mackkel már nem. Az indoklása, miszerint ez a védelem Mackkel sem volt jó, így tulajdonképpen felesleges a csapat számára, egészen abszurd volt, de valamivel ki kellett állnia magyarázkodni a sajtó elé. Viszont én úgy gondolom, hogy ez még nem a jéghegy csúcsa, és lesznek itt még meghatározó távozók.

 

Derek Carr

 

Már kinevezése pillanatában elkezdtek arról pletykálni, hogy vajon hogy fog megférni ő és Carr egymás mellett, de a dolgok alakulása pozitív irányba terelte kettejük kapcsolatát – egészen az első heti meccsükig. A Rams elleni vereség után újságírók előtt tett negatív megjegyzéseket T/1-ben, de minden bizonnyal az összes kritika egyedül Carr-ra vonatkozott. Ez még persze nem indok egy váltásra, de sosem jó előjel, ismerve Gruden idei cselekedeteit meg pláne.

 

 

Noha alig egy éve, hogy Carr egy ideig a liga legjobban fizetett irányítója lett, mégis úgy lett kialakítva a szerződése, hogy ha beüt a krach, akkor tudjanak lépni a Raidersnél. Így eshet meg, hogy ha jövőre kivágják vagy elcserélik, $15 milliót szabadítanak fel a fizetési keretben, és “mindössze” $7,5 millió ragadna bent halott pénzként. Ugyan jelenleg $65 millióból gazdálkodhat a Raiders a jövő évi offseasonben, ha tényleg a saját képére akarja faragni Gruden a keretet, akkor ahhoz nem ártanak az extra milliók. Plusz egy csere esetén akár az első körös kompenzáció sem kizárt, ami szintén kellő indokot jelenthet a Raidersnek egy cserére, erre később még kitérek.

 

Az egyetlen bökkenő vele kapcsolatban, hogy nem igazán van jelenleg olyan csapat, amelyiknek szüksége lenne rá. Akadnak bőven pletykára alkalmas csapatok persze, és a 2019-es piacig renteget új lehetőség fog nyílni, de az inkább csak káoszelmélet lenne, amikhez több feltételnek is teljesülnie kéne. A realitás jelenleg az, hogy amelyik csapatnak irányítóra lenne szüksége jövőre, az a draftról oldaná meg, nem Carr szerződésének átvállalásával.

 

Amari Cooper

 

A 2015-ös elsőkörös elkapó elképesztően jól kezdte pályafutását, hiszen két 1000+ yardos szezont is produkált. Tavaly viszont egy komoly visszaesés jelentkezett nála, de természetesen ez sem volt akadálya, hogy lehívják az ötödik éves opcióját, amivel még a 2019-es szezonra a csapatnál tarthatják. Ehhez persze neki is teljesítenie kellene, de az elmaradt az első héten. Derek Carr 40 passzkísérletéből mindössze 9-et dobott elkapók felé a Rams elleni meccsen, Cooper felé konkrétan hármat. És ha már Carr, Cooper szenvedéséhez ő is alaposan hozzájárult, hiszen nem meri felé dobni a labdákat. Tavaly is inkább Crabtree volt az a célpontja, akire leginkább támaszkodott rizikós passzoknál, idén eddig Cook vitte el ezt a szerepet. Arra a focira, amit Gruden játszat, fölösleges egy $13 milliós elkapó, aki még többet kaphat majd az új, hosszú távú szerződésében. Arra az öreg Jordy Nelsonok és az olcsó Seth Robertsek is tökéletesek.

 

Ha kettejük közül valakit muszáj elküldeniük, Carr vélhetően előbb esne áldozatul, de ha magas draftpickekre vadásznak, akkor Cooper jobb portéka lehet a tárgyalásokkor – a piaca egészen biztos nagyobb lenne. Elvégre jövőre még mindig csak 25 éves lesz, olyan szerződést köthetnek vele a csapatok, amilyet akarnak, és hát nem egy rossz játékos ő, maradjunk annyiban.

 

Támadófal

 

A Raiders keretének legerősebb része egyértelműen a támadófal, és Gruden is szereti, ha egy jó egység védi az irányítóját. A pénz viszont nagy úr ebben a sportágban, és nem kizárt, hogy itt is áldozatokat fog hozni Chucky. Donald Penn szerződéséről már idén ment az izmozás, jövőre $6,6 millió felszabadítható lenne a távozásával, viszont az, hogy hajlandó volt behódolni Grudennek, talán elég lesz a maradáshoz jövőre is – valamit valamiért. Akinek még talán nincs félnivalója, az Rodney Hudson. Ő is belement a szerződése megmókolásába, amivel elérte, hogy ha nem hosszabbítják meg annak 2020-as lejáratát, akkor ő bár nem lesz a csapatnál, a szerződéséből megmaradt halott pénz viszont igen. Ez persze nem kizáró ok, de elég jó indok arra, hogy ha már fizetnek érte, akkor játsszon is.

 

 

A két guard, Gabe Jackson és Kelechi Osemele helyzete viszont még nem tisztázott. Mindketten jó játékosok, ugyanakkor egyikük szerződésében sem lesz jövőre garantált tartalom, vagyis ingyen és bérmentve szabadítható fel velük több millió dollár. Kettejük közül Jackson viszi el a kisebb összeget, fiatalabb is (bár ez Grudennél nem előny), és a szerződése is 2022-ig érvényes viszonylag baráti áron, emiatt Osemele helyzete a rosszabb.

 

Alapesetben egyik játékos sem indokolná a váltást, csakhogy a jövő évi classban elég tehetséges támadófalemberek is találhatók, ami egyre ritkább lehet a jövőben az NFL és a College foci sémakülönbségei miatt. Sok magas pickkel a birtokában pedig az ember könnyebben beruház egy olcsó, fiatal játékosra, még ha a siker nem is garantált esetében.

 

[quote]Jól látható, hogy van még “lejjebb” a pusztítást illetően, de miért van ezekre lehetőség? Mi az, amiért ha kicsi realitással is, de joggal merülhetnek fel hasonló manőverek a Raidersnél?[/quote]

 

Viva Las Vegas!

 

Minden mostani esemény indikátora a Raiders Las Vegasba való költözése. Mivel a városnak semmilyen major sportmúltja vagy sportkultúrája nincs, minden létező figyelmet magának akar a Raiders, hogy ők legyenek a kedvenc franchise az államban a nemrég megalakult hokicsapat helyett. Ezért kellett egy $100 milliós főedző, ezért kellenek a draftpickek, ezért kellett a $750 milliós rekord beruházás, és ezért kell, hogy velük legyen tele a sajtó: toborozni kell az embereket, méghozzá figyelemfelkeltéssel.

 

 

Nem bízhatnak abban, hogy az oaklandi publikum átteszi a székhelyét a kaszinók városába is, így nincs más lehetőségük, mint “saját” játékosokkal megszerettetni a csapatot a szurkolókkal. Ezt például elérhetik úgy, hogy a Vegasba való költözés előtt választják ki a csapat új franchise irányítóját a draftról – ez lehet majd Carr veszte is minden bizonnyal, már ha kivárnak addig. Jelen állás szerint a tervezett 2020-as határidőig biztos nem készül el a Raiders új otthona, a Las Vegas Stadium, de ugyanakkor még nem tudni, hogy a 2019-es szezonban melyik stadion ad otthont a hazai meccseiknek. A lehetséges opciók között szerepel az UNLV stadionja, a Sam Boyd Stadium, ami történetesen Nevada államban található, és amivel meg is kezdődhetne az a bizonyos toborzási hadművelet is. Azt is bele kell kalkulálni, hogy az ottani közönség döntő többsége valószínűleg “turista” lesz, és nekik is nagyobb szenzációt kelthet egy újonc irányító mint egy átlagos szinten játszó veterán.

 

Játszunk el a gondolattal, hogy Derek Carr, Amari Cooper és Kelechi Osemele is trade áldozata lesz. Mi marad így Oaklandben? A meglévő két 2019-es első kör mellé vélhetően még kettőt odavéshetnek, lesz minimum $90 milliójuk igazolni, és bár rengeteg szabadügynök játékosuk lesz, a nagy része már bőven túl van pályafutása csúcsán, így nem is feltétlen kell őket megtartani. Hogy végül jövőre, vagy egyáltalán megvalósul-e ilyen szintű újjáépítés, azt nem tudni. Nagyobb esély van rá, hogy nem. Viszont az események arra engednek következtetni, hogy a Raiders nem állt meg ennyinél.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!