Connect with us

Összefoglaló

Visszatért a foci – nem is akárhogy!

Visszatért! Végre visszatért! Nagyon hosszú ideig vártunk, de a foci bizony visszatért és nem is akármilyen előadással örvendeztetett meg minden futballszerető nézőt. 

Most 4 nem akármilyen mérkőzés összefoglalójával jelentkezünk, a nap folyamán pedig a többi kilenc találkozó is sorra kerül természetesen. 

Chicago Bears @ Green Bay Packers 23-24

Egy domináns félidő után talán egy még dominánsabb. A SNF futball megmutatta miért a legjobban fizetett támadó és védő játékos játszott a mérkőzésen.

A meccs elején álmoskásan kezdő hazai támadókat négyszer is simán küldte padra a Bears védelme Khalil Mack és Akiem Hicks vezetésével. Sorra jöttek a siettetések a két védőjátékostól, hol belülről, hol kívülről. Majd a második negyed derekán a sajtfejek részéről a meccs mélypontján mindezek tetejébe megsérült Aaron Rodgers. Robertson-Harris sackjét már a földön várta Aaron, de a szerelés közben szerencsétlenül maga alá fordult a bal térde, ami után be is kellett menjen az öltözőbe.

Ne menjünk azonban el szó nélkül a Chicago nyitódrive-ja mellett. Matt Nagy kinyitotta a playbookot és változatos játékhívásokkal gázolt át a hazaiakon, melynek végén Trubisky futott be a célterületre. Majd Nagy be is csukta a könyvet és a találkozó majd egészében furcsa módon egy nagyon visszafogott támadófelfogást futtatott sok screen passzal és futással.
Rodgers nélkül a Packers Kizerrel folytatta a mérkőzést és jött Khalil Mack. A friss szerzemény kétszer is labdát szerzett egymás után. Először szó szerint kitépte Kizer kezéből a labdát egy sack során, majd egy screen passzt szedett le a levegőből és meg se állt az end zone-ig – Pick6!

A félidőre 0-17-es chicagói magabiztos előnnyel mentek a felek és a Packers irányítójának visszatérése erősen kérdéses volt.
A második játékrész azonban olyat hozott, amire kevesen számítottak. Rodgers visszatért a meccsbe, és megmutatta miért is tartják sokan a legjobb irányítónak a ligában. A bicegő irányító 3 TD passzt osztott ki az Allison – Adams – Cobb hármasnak, miközben a Bears offense teljesen megállt. 1-1 first downon kívül a mérkőzés utolsó 20 percében csak egy FG-t tudtak a táblára írni, így a 3. negyedben még 0-20-ra is vezető vendégek végül 24-23-as vereséget szenvedek a Lambeau Fielden.

A mérkőzés elején remekül kezdő Trubisky a második félidőben egyre pontatlanabb lett. A Packers kapaszkodása közben több alá – fölé dobott labda és sok nem tervezett játék, amikor célpontok híján maga indult meg. Trubisky remekül kezdte a meccset, de az első félidő után kicsit elaltatta őt a saját csapata a konzervatív játékhívásokkal és a mérkőzés végére már nem tudott újra felpörögni. Mindez köszönhető volt a feljavuló Packers védelemnek is, akik a meccs előrehaladtával lendültek bele jobban. Egyre kevesebb futást engedtek és a fiatal secondary is több jó védekezést mutatott be.

Végeredményként egy újabb klasszikussal bővült az NFL legnagyobb rivalizálása, ahol -20-ról a klub 100. évfordulóját ünneplő Packers örülhetett győzelemnek.

(alatriste)

Tampa Bay Buccaneers @ New Orleans Saints 48-40

Erről a mérkőzésről egy dolgot biztosan megtudtunk, a defense egyik oldalon sem kapott értesítést arról, hogy Szeptember 9.-én amerikai idő szerint 13:00-ás kezdéssel mérkőzést játszanak New Orleansban.

Tavalyi szezonban sokat vártunk a Buccaneerstől, de csalódást keltő szezont produkáltak, többen alulteljesítettek. Az idei évre az elvárások alacsonyabbak lettek, a power rankingek alján találjuk a floridai csapatot (nálunk egyenesen ők voltak a 0. héten az 1/1 helyen), de úgy látszik, hogy ha nincs nyomás rajtuk, jobb a teljesítmény. A másik oldalt ott a Saints, akik 2017-ben egy igen jó draftot produkáltak és egy banális hiba miatt nem jutottak csak az év végén a konferencia döntőbe, erre az évre egyértelmű SB esélyesként indultak, ezek után jött ez a mérkőzés, ami után sok mindent át kell gondolni.

A Bucs oldaláról ha nézzük, nem volt éppen jó előjel, hogy a franchise QB, Jameis Winston az eltiltását tölti és helyette Fitzpatrick kezdett, de egy igazi Fitzmagicet láttunk vasárnap este. Az első félidőben tökéletes passer ratinggel állt a sokadik virágzását élő irányító és a végére 417 yard és 4 TD állt a neve mellett. Egyedül nem sikerülhetett volna ez neki, ami tavaly hiányzott, az az idei első mérkőzésen megvolt, az elkapók extra teljesítménye. Evans 147, Jackson 146 yardja is bizonyítja, hogy a két sztár elkapó remek formában volt a Mercedes Dome-ban és mellettük még Howard, Godwin és Humphries is mutatott szépet. A védelem mellett a labdaszerzések szólnak, a 40 kapott pont sok lesz és nem lehet abban bízni, hogy mindig ennyi egység lesz az ő oldalukon, hiszen 48 pontot legutóbb a 2003-as Super Bowlon szereztek a Raiders ellen, amikor 48-21-re nyertek.

A Saints oldalán már több dolog van, amire kérdést várunk. Az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy Kamara még mindig elképesztő, 29 futott yardja és 2 TD-je mellett még elkapott 112 yardot és 1 TD-t, hihetetlen, hogy mennyire tudja uralni a pályát a másodéves RB. Mellette még Michael Thomas is dicsérhető 180 yardjával és 1 TD-jével, de az offense oldalán nem sok a probléma, hacsak nem a két eladott labda, ami megbosszulta magát, mert ha úgy nézzük, az abból szerzett pontokon ment el a mérkőzés. Nem úgy a defense részen, tavaly meglepetésre nagyon jó teljesítményt nyújtottak, de a mai nap után felmerül a kérdés, hogy ez csak egy tiszavirág életű jelenség volt-e. A legnagyobb probléma a secondaryben van, Fitzpatrick többször megtalálta hosszú passzal elkapóit, akik bántóan simán érték el az end zone-t. Ezen a mérkőzésen a 2016-os Saints volt a pályán és nem a 2017-es, abban reménykednek, hogy Brees túldobja az ellenfelet, de látszik hogy hiába érnek el 40 pontot, megtanulhatnák, hogy No Defense, No Party!

A rekordok mérkőzése:

  • Michael Thomas megdöntötte az első héten bemutatott legtöbb elkapást, 16 labda került a kezébe. Az eddigi csúcstartó 2015-ből Keenan Allen volt, 15 elkapással.
  • Ryan Fitzpatrick a második irányító, aki egy mérkőzésen legalább 400 yardot és 4 TD-t passzol, fut egy TD-t, valamint nem dob INT-t. A másik QB akinek sikerült, Mark Rypien a Redskins volt irányítója 1991-ből.
  • DeSean Jackson 27. ötven yard feletti TD-jét szerezte, ezzel a harmadik helyre került ebben a statisztikában holtversenyben Lance Alworth-szel és Terrell Owensszel. A listán a második Randy Moss 29 ilyen TD-vel, az első pedig Jerry Rice 36-tal.

(kronikk)

Kansas City Chiefs @ Los Angeles Chargers 38-28

Mire számít az egyszerű szurkoló egy Chargers meccsen? Először is félig üres stadionra, ahol a vendégek vannak többségben. Hát, ha félig nem is volt üres, de azért voltak gazda nélküli székek bőven. És a szurkolók többsége vörös színben pompázott. A Rivers INT-nél konkrétan ujjongott a stadion.

Aztán speciális egység bénázásra is lehetett számítani. Meg is történt már a legelején, mikor Tyreek Hill az első labdaérintésével 91 yardos punt return TD-t ért el. De ennyivel nem elégedett meg a Chargers. A negyedik negyedben, mikor már úgy tűnt utol tudják érni a Chiefst, sikerült elejteni egy puntot a saját 5 yardoson, megalapozva egy újabb vendég TD-nek. Ja és a meccs végén 10 pontos hátrányban sikerült kihagyni egy mezőnygólt. Csak a szokásos.

Ha pedig mindez még nem lett volna elég, akkor még az elkapók is mindent megtettek a vereségért. Rivers több pontos hosszú passzt is kiosztott, de az elkapói szinte mindet elejtették. Ha pedig esetleg mégis megfogták, akkor meg kiderült, hogy korábban kiléptek, így érvénytelen lett az elkapás. Rivers azonban ilyen körülmények között is képes volt 424 yardot és 3 TD-t összehozni. Ő mindent megtett a győzelemért, de a csapattársai hibáit egyedül nem tudta ellensúlyozni.

A túloldalon nem volt ilyen probléma. Mahomes 256 yarddal és 4 TD-vel nagyszerűen mutatkozott be, még ha nem is vállalt oroszlánrészt minden TD-jében. A meccs igazi hőse azonban Tyreek Hill volt, aki 169 yardot és 2 TD jegyzett elkapásból + egy 91 yardos punt return TD-t. Továbbá érdemes kiemelni, hogy a Chiefs playhívás rendkívül változatos és kreatív volt. Csak remélni lehet, hogy nem lőtték el az összes puskaporukat már most.

https://twitter.com/fearthe_beard11/status/1038920820695871488

Ami a Chiefsnél aggodalomra adhat okot, az a védelem teljesítménye. 400+ yardot nyeltek be levegőben, és bár most az offense (na meg a speciális egység) parádézott, azért erre nem lehet mindig alapozni. Nagyon hiányzott innen Berry.

A Chiefs végül megérdemelten nyert 38-28-ra, és zsinórban kilencedszerre győzte le a Chargerst.

(jarred)

Houston Texans @ New England Patriots 20-27

A két csapat tavaly egy utolsó percig izgalmas, és vérre menő meccset játszott egymással. A végjáték ismét izgalmas lett, igaz ha O’Brienen múlik, akkor ez sima Patriots győzelem lett volna. A két csapat ugyan egy-egy vörös zónás eladott labdával kezdett, de míg a Patriots egyből TD-t szerzett, addig a Texans -7 yardot tett meg, és csak egy mezőnygól lett belőle.  Ez a „drive” pedig tökéletesen bemutatta, milyen volt a Texans offense 3 negyeden keresztül.  Watson nagyon nem érezte a nyomást, ami pedig folyamatosan jött, mert a támadófal senkit nem tudott megtartani. Gyakorlatilag minden playnél odaértek Watsonhoz a Pats védői.

A labda másik oldalán sem volt sokkal jobb a Texans. Wattot és Clowney-t csak akkor láttuk, ha a Pats támadófal jó munkáját mutatták be. Brady pedig azt csinált a secondaryvel, amit akart. Az egyik TD passznál konkrétan két célpontja is üresen állt. A Texans teljesen el volt veszve.

Aztán jött a negyedik negyed, ahol Watt végre megérkezett a stadionba, és vele együtt a Texans defense is. Igaz, a Patriots nagyon az órafuttatásra állt át, de a vendégek védelme eredményesen állította meg őket folyamatosan. Már csak a támadósornak kellett felébrednie. Ez végül csak félig valósult meg, és itt emelném ki O’Brien nagyszerű döntését.

4 és fél perc van hátra a meccsből, 2 TD a hátrányod, fél pályán állsz, és negyedik kísérlet jön. Mit csinálsz? Nos, O’Brien szerint ilyenkor puntolni kell. Gyakorlatilag feladta ezzel a meccset. Igaz, hogy a Patriots visszahordója, Riley McCarron elejtette a labdát, és jöhetett a Texans a red zone-ból, de nekem ne mondja senki, hogy O’Brien ezt így tervezte el. Feladta a meccset, és csak a vakszerencsének köszönhette, hogy a végén még volt egy dobásuk.

A meccset végül a Patriots nyerte 27-20-ra, és a meccs teljes képe alapján ők is érdemelték meg ezt a győzelmet. A Texans túl későn ébredt a labda mindkét oldalán. Illetve O’Brien ezután a döntése után nem érdemelt volna győzelmet.

(jarred)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!