Connect with us

Going Deep

Dave Gettleman saját Manhattan-terve

A Giants 2018-as draftja szolgáltatta talán a legtöbb beszédtémát az egész esemény előtt, hiszen alapjaiban határozhatta volna meg a franchise útját az új rezsimmel. A végeredményt mind ismerjük, ami előhozta a QB-kérdést New Yorkba már hat forduló után. Mégis lehetnek kiskapuk, amikkel Gettleman tudja menteni magát a döntésétől.

 

 

A cikket vitaindítónak szánom a Giants jelenlegi helyzete kapcsán, ami egy általam elképzelt tervről szól. Számítunk a Ti véleményeitekre is!

 

A draft és a jelenlegi helyzet

 

Elővenném azt a közhelyt, hogy bár imádunk a szerkesztőségben draftokat értékelni szinte a pick bemondásának pillanatában is, ezekre időt kell hagyni. Így voltunk a Giants 1/2-es választásával is, amikor Roger Goodell a Penn State futóját, Saquon Barkley-t hívta fel a pódiumra. Az, hogy a 21 éves running back elképesztő tehetség, senki sem vitatta, de mégis:

 

[quote]Ha egy New York Giants szintű csapatnak van lehetősége a második legjobb játékost kiválasztania, akkor azt nem futóra, hanem irányítóra kellene ellőni.[/quote]

 

– gondoltam én, és még sokan mások is a draft előtt, közben és után is. Hiszen úgy gondolom, hogy a Giants nem egy rossz csapat, még az 1-5-ös kezdés ellenére sem. Az öt vereségből egy utolsó másodperces 60+ yardos field goal volt a vereség okozója, másik kettőn pedig egy TD+XP-n belüli volt a differencia, vagyis ezek nyerhető meccsek voltak. Egy normális irányítóval legalábbis…

 

Hiába jött a támadó agytröszt Pat Shurmur főedzőnek, hiába jött a futójátékot feltámasztó játékos a draftról, ez a támadósor nem úgy szuperál, ahogy kellene neki. Mindezt úgy, hogy Eli Manning sosem játszott olyan pontosan karrierje során, mint ahogy idén teszi. 68,7%-os passzpontossággal operál, és a Panthers elleni meccsig mindössze egy INT-vel állt, pedig számára ezek voltak az utóbbi években a fő kritikák, de ha nem tud nagyokat dobni, hanem még mindig a playmaker játékosok YAC-jeire támaszkodik, akkor az egy halott ügy. Én sokáig védtem a kisebbik Manning fivért, de alighanem be kell látni, hogy benne ennyi van már, nem több. Márpedig ez nem lesz elég egy Super Bowlhoz sem idén, sem jövőre, sem máskor, amíg Manning navigálja az offense-t. Főleg, hogy már a csapattársai is elkezdték kritizálni, ez pedig sosem jelent jót egy irányító számára.

 

És ez lehetett Gettleman masterplanje

 

Van rá egy elméletem, hogyan alakulhatott így a jelenlegi helyzet, noha elég sok feltételnek kellett ehhez teljesülnie, és minden bizonnyal nem tervezett folyamatról beszélünk. Vagyis, nem minden részében tervezett.

 

 

Minden a 2017-es szezonban kezdődött, egészen pontosan akkor, amikor Ben McAdoo meglépte azt, amit bár sokan követeltek korábban, mégis óriási botrány alakult ki belőle: leültette Eli Manninget, megszakítva ezzel elképesztő kezdőszériáját. Ráadásul még csak nem is az újonc Davis Webb kapott szerepet, így teljesen feleslegesen haragította magára az egész NFL társadalmat, ami elősegítette, hogy biztos legyen a kirúgása. Ám ez nem csak ezt tette biztossá,

 

[quote]hanem azt is, hogy Eli Manning szinte érinthetetlen státuszba került.[/quote]

 

Gettleman így pontosan látta, hogy ha Manning helyére új irányítót hoznak, az népharagot válthatott volna ki, amivel a saját állását kockáztathatja meg. John Mara tulajdonos is beállt az irányító mögé, és Gettleman is azzal kerülhetett a csapathoz első sorban, hogy egy utolsó gyűrűt szerezzen Manningnek a hátralévő karrierjében. Nem is tett olyan lépéseket, amik nem lettek volna logikusak, ugyanakkor teljesen biztonságos játékot játszott. Bár agyonfizette Nate Soldert, a liga egyik legrosszabb támadófalába elhozni a legjobb szabadügynök LT-t azért nem egy érthetetlen vagy rossz döntés. Alec Ogletree is magával hozta a ramses gigafizetését, de meg lehet dobálni kővel Gettlemant azért, mert a védelem leginkább elhanyagolt posztjára hozott egy jó nevű, erős karakterű (, de rossz) játékost? Aligha.

 

És akkor elérkeztünk a bizonyos draftig, ahol 1/2-re elég sok opció közül választhatott a Giants, Gettleman mégis a legbiztosabbra ment, és elhozta azt a játékost, akiben a legkisebb volt a rizikófaktor az egész classban. Itt már több értetlenkedést váltott ki a szurkolók körében a döntése, de az teljesen védhető álláspont, hogy a New Yorkban nem létező futójátékot a class legtehetségesebb futójával akarja feltámasztani. És hát hat meccs után Barkley egy teljesen más szintre emelte az eddig halottnak hitt elemet a támadósorból.

 

Gettleman nulla kockázatot vállalva kormányozza a Giants hajóját eddig, amivel bebiztosította magát a jövőben is. Eli Manninget ugyanis csak akkor lehet lecserélni egy új irányítóra, ha már a szurkolók sem bíznak benne. És itt tartunk most…

 

Mi marad így jövőre?

 

Szentül hiszem, hogy ebben az egészben tudatosság volt a board részéről. Azt nyilván nem kalkulálták bele, hogy ismét kinéz egy top 5 draftpick, azt már az élet alakította így, de ez is a saját malmukra hajtja a vizet, hiszen minél nagyobb draftpick áll a rendelkezésükre, annál könnyebb irányítót húzni. Mert egy ilyen szezon után elég no brainer egy QB pick, Lauletta ide vagy oda. Természetesen hat fordulót követően még nem szabad matekozni a draftpickekkel, hiszen tavaly láthattuk, hogy a tavaly top 3-asnak gondolt 49ers is egy győzelmi szériával a top 10 végére került, és amíg a Giants képes szoros meccseket játszani, benne van a pakliban egy hasonló forgatókönyv ott is.

 

 

És minden adott is lenne a lépéshez. A csapat négy fő skill playeréből háromnak hosszú távon biztosítva van a jövője, Pat Shurmur agya pedig egy még magasabb polcra teheti a jelenlegi kulcsjátékosok képességeit, de ez csak egy potens irányítóval történhet meg. Gettleman sok kritikát kapott korábbi munkássága által, de vannak, akik a giantses tevékenységére is csóválják a fejüket, de eddig minden úgy alakul, ami az ő szájízének kedvezhet. Ha ezt direkt így akarta, akkor egy zseni, vagy legalábbis nyitott szemmel dolgozik.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!