Connect with us

Beharangozó

Harc az 1/1-ért Halloween módra – Raiders @ 49ers

Halloween hagyományos nagy ünnep Amerikában (de lassan az egész világon), a heti TNF pedig csak egy nappal érkezik utána, így önkényesen beöltöztettem én a játékosokat, hogy egy olyan mérkőzést láthassunk, amiért érdemes lehet felkelni.

 

Akik a múltból kölcsönöznek jelmezt

 

Derek Carr szerepében a 2016-os Derek Carr

 

Derek Carr idén a második legpontosabb irányító az egész ligában, egy egészen bámulatos 72%-os passzpontossággal, mégsem lehet azt mondani, hogy jól játszik. Ez a mutató ugyanis úgy jön össze neki, hogy labdái átlagosan 8 yardot sem szállnak a levegőben, amivel már a liga végéhez tartozik. Még nagyobb a probléma, hogy összesen tíz touchdown átadása van csak hét meccs alatt, ráadásul nyolc interception mellett, így el lehet mondani, hogy nem túl éles a legfontosabb helyzetekben és nem is vigyáz megfelelően a labdára.

 

Most a 49ers ellen minden adott, hogy 2016-os önmagát idézze. Abban a szezonban 28 TD átadása volt és egész idény alatt összesen kevesebbszer adta el a labdát, mint az idén lejátszott hét meccs alatt. A 49ers védelme nem csak az utolsók között van a legtöbb passz elleni statisztikában, de még a sérülések is tizedelik. Kezdő safety poszton Tyvis Powell élete első kezdő mérkőzésére készül, Reed újonc, a corner poszt pedig hagy kívánnivalót maga után. Sherman még megkopva és félig sérülten is egy közepes játékra képes, de a többiek már összesen 8 touchdownt engedtek, Akhello Witherspoon egymaga ötöt, ami holtversenyben ligautolsó helyre elég a cornerek között. Egy jól játszó Derek Carr karriernapot is tarthat ez ellen a secondary ellen.

 

 

A Raiders támadófal szerepében az elmúlt három év támadófala

 

Carr statisztikai romlásához nagyban hozzájárul az előtte lévő támadófal teljesítményének esése is. Az Oakland támadófala évekig dominálta a ligát passzblokkolásban, szinte kivétel nélkül a legjobb háromban voltak engedett nyomások számát tekintve 2015-től kezdve. Ez idénre megváltozott, pedig az emberállomány nagy része maradt. Az egyetlen nagy változás, hogy a legfontosabb posztra a left tackle helyére az újonc Kolton Miller került, ő pedig nem bír el a feladattal. Mindenki csúnyán alulteljesít, de Miller 27 engedett nyomása és hét engedett sackje kimagaslik, nem csak a csapatból, de a ligából is.

 

A 49ers ennek nagy haszonélvezője lehet, mert ha valahol képesek lehetnek kimagasló teljesítményre, akkor az a defensive line. DeForest Buckner kválóan játszik egész évben, 31 nyomást generált, melyből ötöt sackre is váltott, de futás ellen is a liga élmezőnyébe tartozik. Mellette Arik Armstead és Solomon Thomas is jól játszik, hárman együtt adják a csapat siettetéseinek felét.

 

Akik más játékosok bőrébe bújnak

 

 C.J. Beathard vagy Nick Mullens szerepében Jimmy Garoppolo

 

Garoppolo a sérülése előtt sem váltotta meg egyelőre a világot, de vele a center mögött az egész 49ers szurkolótábor még lelkes tudott maradni. Beathard nem katasztrofális és láttuk, hogy egy jó gameplannel egész korrekt teljesítményre képes, de a szíve mélyén minden szurkolója tudja, hogy hol a plafon a játékában. Közel hasonló pontossággal passzol, mint Jimmy, ellenben majdnem egy egész yarddal kevesebbet átlagol dobásonként és ez meg is látszik a 49ers gameplanben, hogy nem erőltetik a hosszú labdákat. Néha persze elsül a keze és Goodwin személyében lenne is mély célpont, de nem ez az igazi játéka. Ellenben ő sem biztos hogy alkalmas a játékra és ezen sorok írása közben nagy esély van arra, hogy a másodéves, draftolatlan Nick Mullens kezd a Raiders ellen. Mondanom se kell, hogy helyette egy Garoppolót azért jobb lenne látni.

 

A Raiders defense ráadásul a leghálásabb ellenfél lesz a kezdő irányító számára, mert ha a 49ers passz elleni védekezésről azt mondtam, hogy ligautolsó közeli, akkor a Raiders nem fér a táblára. Az ellenfelek átlagoson megtett yardja passz playenként 8.8, ami ligautolsó, az engedett 16 TD hátulról a harmadik, de ami igazán fontos, hogy bárki kénye kedve szerint passzolhat ellenük. A pass rush ugyanis még a secondarynél is rosszabb. A szerzett hét sack egészen nevetséges. Jobb csapatok (sőt játékosok) egy meccs alatt szereznek ennyit, ők pedig hét mérkőzés alatt. Mondanom sem kell, hogy messze ligautolsók ebben a mutatóban is. A 49ers támadófal ellenben egész pofás, ha nem is ligaelit, de korrekt. Joe Staley még mindig kimagasló a posztján, Mike Person szintén jól játszik, Mike McGlinchey pedig magasan nyeri a két magasan draftolt újonc tackle párharcát.

 

A futók szerepében a csapatok kezdőfutói

 

Sajnos sem Lynch, sem pedig McKinnon nem bevethető, így mindkét gárda a jobbára csak rotációs backjeivel fog felállni. A Raidersben sérülése előtt Lynch volt az egyetlen üde színfolt. A lejátszott hat meccs alatt összesen több mint 300 yardot tett meg kontakt után, támadásonként majdnem 3,5-öt. Most Doug Martin helyettesíti futó playeknél és Richard elkapásoknál, de egyikük sem képes ilyen statisztikákra. McKinnonból sajnos idén semmit nem láttunk, de tavaly közel 5 yardos átlaggal futott és elkapásonként majdnem 10 yardot átlagolt. Egy ilyen futó aranyat ér egy Shanahan rendszerben. Matt Breida azon felül, hogy folyamatosan sérüléssel küzd, nem mindenben tudja helyettesíteni őt. Futásonkénti átlaga neki is nagyon jól néz ki, ügyesen robban a lyukakba és dinamikus RB is, amit a 15 db 10 yardnál hosszabb futása is mutat, de elkapásoknál már nem olyan, mint McKinnon. Összesen van 77 yardja egész évben, ez pedig elég sovány még a kevés lehetőség ellenére is.

 

Akik bárminek beöltözhetnek, de élvezzék a szerepüket

 

Jon Gruden szerepében, akit csak akartok

 

Gruden hosszú idő után tért vissza az NFL-be és eléggé megkérdőjelezhető döntéseket hozott. Nem lehet mindent az ő nyakába varrni, de kétségtelen, hogy nem juttatta előrébb a csapatot. Egyelőre nehéz átállnia a játékosainak az ő(s) stílusára, neki pedig nehéz átállnia 2018-ra. Hosszú távon azonban kifizetődhet egy jól átgondolt rendszer, de nem árt, ha a morált nem rombolja le. Most a 49ers ellen van módja kísérletezgetni, a Colts ellen sem volt olyan reménytelen a helyzet.

 

Kyle Shanahan szerepében a varázsló

 

Shanahan tavalyelőtt olyan szezont futott a Falcons offense élén, hogy csak tátottuk a szánkat. Ez tavaly elmaradt és idén is, bár az alapanyag sem ugyanaz. Ettől függetlenül néha többet várunk tőle. A Packers ellen már felcsillant a remény, de most ő is olyan védelemmel találkozik, akik ellen jöhet a varázslat.

 

A nézők szerepében az igazi NFL fanok

 

Igen, Ti. Lement a várva várt NFL szezon fele és mire felocsúdtok már vége is a szezonnak. Erre fitymáló szavak egy Raiders @ 49ers meccsre? Meg majd megnézem az eredményt? Nem! Aki focit akar látni, az örüljön minden lehetőségnek. Ráadásul itt most egy meccsre lehet figyelni, igazi támadójátékot is láthatunk, örüljünk annak, ami van. Vasárnap úgyis majd mindenki 3-4 felé figyel, a fantasyja miatt idegeskedik és lemarad az igazi élvezetekről. A szerencsésebbeknek itt nincs egy fantasy releváns játékosa se, izgulni sem kell sok minden miatt, mert a szezon elment, lehet élvezni a futballfesztivált.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!