Connect with us

Beharangozó

Tépázott vadak csatája – Eagles @ Giants

A két NFC East csapat szurkolói bizonyára jobb kezdésben reménykedtek, de már a hatodik fordulóban kegyetlen fontossá vált az első összecsapásuk. Sem az Eagles, sem a Giants nem játszik úgy támadóoldalon, ahogy azt a játékosállomány alapján várnánk, így feltehetőleg a védelmek és az edzők dönthetik el a mérkőzést.

 

 

A földön dőlhet el a csata

 

A két csapat egyaránt abban bízhat, hogy a futójátékuk működni fog, de más-más okokból. Az Eagles azért, mert Carson Wentz koránt sem olyan magabiztos, mint tavaly: ha nyomás alá kerül, akkor a passzai fele sem száll jó helyre. Márpedig idén sokkal többet sanyargatják mint tavaly. Furcsa módon Peters visszatérésével nem jobb lett a passzblokkolás, hanem rosszabb. Az eddigi meccsek alatt már 17 sacket és 72 nyomást engedett az alakulat, melyből a rutinos tackle 5 illetve 23 egységgel vette ki a részét.

 

Ellenben a futáshoz idén is pazarul blokkolnak, majdnem teljesen mindegy hogy ki indul meg a labdával, több mint 4 yardos átlaggal teszi a dolgát, ebből pedig több mint két yardot érintetlenül tehet meg. Rossz hír ebből a szemponttól, hogy a sorozatos kisebb sérülések után, Jay Ajayi egész évre kidőlt, így várhatóan a Wendell Smallwood, Corey Clement páros vezetheti csatába a csapatot. Smallwood különösen kiemelkedik, ő kereken 6 yardos átlagot produkált az eddigi meccseken, de a minta nála a legkisebb. Pederson eddig is inkább a passzjáték felé billentette a játék egyensúlyát és Ajayi kidőlése még inkább erre sarkallhatja, pedig még a cserefutókkal is működhet az offense.

 

A másik oldalon nem a fal futásblokkolása hanem a futó személye lehet döntő tényező. Az újonc Saquon Barkley meccsről-meccsre igazolja, hogy van létjogosultsága a magas futópickeknek és már három TD-t szerzett a földön a 308 yardja mellé és úgy jobb az átlaga futásonként mint a teljes Eagles futószekcióé, hogy a fal előtte mérföldekkel rosszabb. Az Eagles fő feladata, hogy őt likvidálja, mert ha kiveszik a játékból, akkor azzal kihúzzák a hazaiak méregfogát.

 

 

A falak közti különbség döntő lehet

 

A két támadófal között még úgy is hatalmas a különbség, hogy egyébként az Eagles O-line gyengélkedik egész évben. Az igazán nagy előnye viszont úgy alakul ki a vendégeknek, hogy az ő defensive line-juk is erősebb, mint az ellenfélé. Fletcher Cox defensive player of the year szinten játszik, 27 siettetésével top5 a ligában és futás ellen is kimagaslóan teljesít. Nem lennék meglepve, ha a Giants folyamatosan megpróbálná duplázni, de a fal közepén nem lesz egyszerű feladat. Mellette a defensive end sor is kimagasló, a Graham-Long-Bennett trió mindegyik tagja 20 nyomás felett, amit egyetlen másik csapat hármasa sem tud felmutatni. Talán az ő megállításuk még Cox megfékezésénél is nehezebb lesz, mert a héten kivágott Flowers ugyan szörnyű volt, de Wheeler beállásával Sem javult jelentőset az egység.

 

 

A Giants fala ezzel szemben korrekt, de nem kimagasló. Egyetlen ember sincs 10 nyomás felett és egységként is a középmezőnybe tartoznak. Sackekben pedig a Raiders mellett ligautolsók. A Lane Johnson-Kery Wynn párosra lehet majd figyelni, mert habár Wynn nincs minden snapet a pályán, de amikor ott van akkor szép hatékonysággal dolgozik. Érdemes még kiemelni, hogy Olivier Vernon most tér vissza sérüléséből, ő sokat javíthat az egységen.

 

Használd a futód, de ne csak a földön

 

Az első bekezdésben azt taglaltam, hogy a földön dőlhet el a csata. Nos, ez részben igaz csak, mert a futójáték mellett a futók passzjátékban betöltött szerepe is dönthet el drive-okat. Erre hoztam most két rövid példát a csapatok eddigi meccseiből.

 

Az első jelenet az Eagles zárkózó TD-je a Vikings ellen. 11 felállásban az Eagles és két elkapó és a tight end is a pálya felső részén helyezkedik el, így a védelem is túltölti azt az oldalt.

 

 

Wentz kapja a labdát, Smallwood pedig futó pozícióból elindul a flat zónába, így Kendricks rögtön megindul nagy sebességgel felé. Azonban mikor Kendricks már nem tud megfelelően befékezni, akkor irányt vált és egy wheel route-ot fut meg. Ezzel pedig már akkor előnyben van, amikor még Wentz el sem engedte a passzt.

 

 

Azt érdemes megfigyelni, hogy Jeffery, aki az egyetlen elkapó volt a pálya alsó oldalán, nagyon szépen a pálya közepe felé fut, így teljesen üres marad az end zone sarka.

 

 

Valószínűleg az Eagles készült arra, hogy Kendricks könnyen zavarba hozható, hiszen már a Rams elleni meccsen is láttuk, hogy mennyire meggyűlt a baja a futók és a line of scrimmage vonal közelébe húzódó útvonalak fedezésével.

 

A második jelenet a Giants győztesnek tűnő TD-je a Panthers ellen a mérkőzés végén. Az első szituációhoz hasonlóan 11 felállás a támadóoldalon, de a tight end itt a fal bal szélén áll fel. A védelemből egy linebacker szorosan szemben vele, két linebacker pedig közel a falnál blitzet mutatva az ellenfélnek.

 

 

A játék indítása után már látszik, hogy csak egy ember blitzel a másik linebacker kivált a futó irányába akivel egy defensive end is tartani akar. A tight end közben egy mély seam route-ra indul, miközben a pálya alsó részén helyezkedő elkapó szintén vertikálisan mozog.

 

 

 

A Giants célja szintén az volt, hogy a két mélyen induló elkapó területet nyisson Barkley számára, aki egyéni képességeinek köszönhetően méterek alatt hagyta ott az őrzőjét, a másik védőnek pedig esélye sem volt kiérni ennyi idő alatt.

 

 

Összességében én egy kiélezett csatát várok, pedig a falak közti különbség nagy arányú Eagles sikerrel kecsegtetne. Egyelőre azonban nem állt össze eléggé a passzjáték Philadelphiában, így a Giants okos gameplannel mérkőzésben lehet a végéig. A sikert a kevesebb hiba fogja eldönteni, ez pedig nem Eli Manningnek kedvez, aki rendre rossz döntéseket hozott az elmúlt pár alkalommal.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!