Connect with us

Beharangozó

Az év legjobban várt meccse? – MNF beharangozó

Amikor a Chiefs és a Rams is bombaformában kezdte az évet, már 4-5 fordulót követően dörzsöltük a tenyerünket a 11. játékhétre, amikor is a két csapat Mexikóban egymásnak esik. A körülmények nem változtak, a helyszín lett más, ahol a “mini Super Bowlt” megrendezik.

 

Kansas City Chiefs (9-1) @ Los Angeles Rams (9-1)

2:15, Sport TV

A mini Super Bowl elnevezés nem túlzás, az NFL vasárnap délelőtti állása szerint az AFC és az NFC legjobb mérlegű csapata mérkőzik meg a Los Angeles Memorial Colisseumban. Mert hiába kapott ki a Rams a Saintstől, egy meccsel többet játszottak náluk, így jobb a győzelmi arányuk – egyelőre. Ezzel egyébként nem csak a két legjobb, de a két legfáradtabb csapat is találkozik, akik 10 héten át nyomták az igát pihenőhét nélkül, mégis csak egy vereség csúszott be számukra.

A szerencse tehát épp annyira szerepet játszott a két csapat szezonjában, mint az edzők által befektetett munka. A Chiefs támadósora csak kezdő guardját, Laurent Duvernay-Tardifet nélkülözheti, aki a sérültlistára került, rajta kívül viszont hosszabb időszakra senki nem sérült meg. Épp Sammy Watkins volt az, aki a múlt héten nem játszott, ő a hírek szerint korábbi csapata ellen sem lesz bevetésre kész. A hazaiak is Fortuna csöcseit szorongatva meneteltek idáig a sérüléseket tekintve, a bomba támadósorból csak Cooper Kupp esett ki, akit sajnos már csak jövőre láthatunk focizni. A Rams offense szinte példátlan mértékben állt ki 11-es felállásban, azaz 3 elkapó, 1 futó és 1 tight end alkotta Goff fegyverarzenálját. Ebből a szempontból Kupp kiesése rosszul érinthette őket, de láttuk, hogy Josh Reynoldsot sem kell félteni, és remekül ellátja majd a WR3 szerepkört.

Nem véletlen, hogy dübörög mindkét csapat támadósora, és szerencsénkre megcsodálhatjuk őket majdnem teljes erejükben. Ám amíg mindenki a Mahomes vs Goff párharcot várja, én inkább a háttérben keresendő munkákra hívnám fel a figyelmet, amik a győzelmet jelenthetik csapataik számára. A két fiatal irányító mögött az NFL krémjébe tartozó offense zsenik mozgatják a szálakat, akik nagyszerűen illesztették kiforratlan irányítóikat a rendszerükbe. Patrick Mahomes elképesztő ütemben szórja a TD-ket, a vártnak megfelelően a Kelce – Hill – Hunt – Watkins négyes remekül segíti ki a passzjátékban, Reid mágiája mégis abban rejlik, hogy gyakorlatilag a fullbacktől kezdve az ötödik számú elkapóig bárkit képes elővenni, akire a védelmek nem számítanak. A Rams legnagyobb erőssége is a háttérben húzódik. Lehetne emlegetni az idén 17 TD-nél járó Gurley-t, a félelmetes elkapókat, de Goffék sikere egyértelműen a támadófalon áll. Névre egyáltalán nem tűnik ligaelit egységnek, de hát ennyit számít, ha jó edzőkkel dolgozol.

Abban talán mindenki egyetért, hogy a támadósorokon semmi nem fog múlni a győzelem érdekében, és így a két védelem az, aki elbillentheti a mérleg nyelvét. Arról én letennék, hogy itt űrszámokat produkáló védelmeket láthatunk majd, de egy sack, egy leütött passz, vagy egy 3&out is kulcsfontosságú lehet az ellen megfékezésére. Erre pedig nagyszerű alapanyagból dolgozhatnak a védőkoordinátorok.

Wade Phillips felesége volt a legboldogabb nő a világon, amikor ura megkapta a kezei alá Aaron Donald mellé Ndamukong Suh-t is, ezzel a liga talán legerősebb védőfalát egyben. Rájuk nem is lehet panasz, a Suh által keltett félelem megnyitotta kapuit az amúgy is földönkívüli Donald előtt az irányítók elé – nem mintha szüksége lenne rá amúgy, de kétségtelen, hogy Suh mellett könnyebb dolga van. Másban nem igazán bízhatnak, hiszen – a szintén korábbi csapata ellen pályára lépő – Marcus Peters borzasztó idén, Aqib Talib pedig csak a pihenőhét után térhet vissza leghamarabb. Plusz adalék viszont Dante Fowler jelenléte, akivel sikerült egy újabb puzzle-t helyezni az amúgy is gyilkos pass rusher felhozatalba, így már a szélről is érkezhet nyomás Mahomesra.

A Chiefsből jóformán senki nincs az egekig magasztalva, mint mondjuk a túloldalon Donald, pedig akad egy ugyanolyan 3-technique DE, aki embertelen teljesítményt rak fel a pályára. Ő Chris Jones, aki immáron hat meccses sackszériában van, és tapad a listavezető Donald nyakára. Ám ahogy a hazaiaknál, úgy a vendégeknél sem egy játékos az egyetlen, aki képes galibát okozni, hiszen Justin Houston és Dee Ford gyilkos párost alkotnak. A secondaryre Kansas Cityben sem lehetnek büszkék, nagyon hiányzik Eric Berry abból az egységből, de abból kell főzniük, ami a rendelkezésükre áll.

Mindkét csapat bebizonyította, hogy verhető védő oldalon, és vélhetően erre fognak építeni a vezetőedzők. A Packers hihetetlen nyomás alatt tartotta Goffot, ami jó ideig féken tartotta a Ramset, de végül ez sem volt elég a győzelemhez. Utána a Saints az outscore-ra ment rá, amiben már több sikerélmény volt. A Chiefsnek mindkettő rendelkezésére áll, ám így sem állítanám magabiztosan, hogy ezzel ők kerültek nyerő helyzetbe. Andy Reid legénysége sokkal sebezhetőbbnek tűnt gyengébb csapatok ellen is, amit ez a Rams röhögve kihasználhat. Hiába erős a Főnökök passzsiettetése, ha a futásokkal nem tudnak mit kezdeni. Márpedig ha nálad van a liga egyik legjobb támadófala és legjobb futója, akkor nem várod rossz helyzetből az összecsapást.

Ha van meccs, amiért megéri virrasztani, az valószínűleg ez. A fogadóirodák pontzuhatagot várnak, és nem kizárt, hogy a szintén remekre sikeredett Rams@Saints meccset is überelni fogják színvonalban. Az biztos, hogy egy rekordot már beírhatunk a meccs kapcsán, amit Mahomes és Gurley hozott össze. Aztán ki tudja, lehet február 4-re virradóan viszontlátjuk majd a két csapatot…

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!