Connect with us

Minden ami NFL

Ki lesz a 2018-as szezon MVP-je?

Féltávnál jár a 2018-as NFL-szezon, vagyis letisztult annyira az elit játékosok mezőnye, hogy nyugodtan összeállíthatunk egy ötös listát a MVP-cím legnagyobb várományosairól. Nálam három irányító, egy futó és egy védőjátékos fért be a top5-be.

 

 

A liga legértékesebb játékosának járó cím borzalmasan szubjektív. Nehéz eldönteni, hogy az a játékos érdemli-e meg jobban a címet, aki egymaga viszi a hátán az egész csapatot, vagy az, aki egy kiváló csapatban és rendszerben nyújt fenomenálisat. Ráadásul a teljesítményt mindig elhomályosítja az a tény, hogy a jelölt győztes vagy vesztes csapatban van-e: ha egy futó például megdöntené Erick Dickerson futott yard rekordját, miközben a csapata csak egy 6-10-es szezonra volt képes, akkor garantáltan nem lenne MVP. Ráadásul a legértékesebb díj végtelenül pozíció függő: cornerek, linebackerek, safetyk, elkapók vagy támadófalemberek nem is álmodhatnak róla.

 

Gyakorlatilag három poszt játékosai vannak versenyben a kitüntetésért: az irányítók, a futók és a pass rusherek. Utóbbiakat csak a miheztartás véget írtam oda, bár gyakorlatilag ugyanez igaz a futókra is, hisz

 

[quote]az elmúlt 20 évben 16-szor lett irányító az MVP, pass rusher pedig legutóbb 1986-ban kapta meg a díjat.[/quote]

 

Ennek megfelelően a mi listánkon is főleg irányítók vannak, de a két másik úgymond prémiumposztnak is adunk egy esélyt.

 

5. Aaron Donald, DT, Los Angles Rams, 51-szeres szorzó (12.)

 

Donald a liga legjobb védőjátékosa, aki az utolsó centig megszolgálja a brutális, évi 22,5 millió dolláros fizetését. Idén már 61 nyomásgyakorlásnál jár defensive tackle létére, ami legalább 12-vel több, mint bárki másé, legyen szó akár belső, akár külső pass rusherről. 10 sackje jelenleg a második legtöbb Danielle Hunter után, vagyis jó esélye van arra, hogy zsákolásokban is az első helyen végezzen.

 

 

Amikor Lawrence Taylor MVP lett, akkor 20,5 sackkel fejezte be a szezont, a Giants pedig 14-2-vel az NFC legjobb csapata volt. Ha a Rams és Donald így folytatja, akkor előbbi legrosszabb esetben 14-2-vel, de inkább 15-1-gyel fejezi be a szezont, Donald pedig 19 sackkel végez, ami 2014 óta a legtöbb lenne a szezonban.

 

Ha a Ramsnek egyedüliként összejön a 15-1-es mérleg, Donald pedig megnyeri a sackversenyt, akkor akár lehet is esélye a címre. A fogadóirodák szerint egyébként holtversenyben a 12. legesélyesebb MVP-jelölt, ugyanakkor két másik ramses is előtte van.

 

4. Jarred Goff, QB, Los Angeles Rams, 21-szeres szorzó (6.)

 

Én nem vagyok egy nagy rajongója Goff MVP-címének, ugyanis csak a Ramsben két jobb és eredményesebb játékos van nála. Azonban a posztja, illetve a Rams potenciális mérlege miatt egyszerűen nem lehet nem számolni vele, és azért a számai is elég jók:

 

[quote]2 816 passzolt yard (2. a ligában), 20 TD (3.), 67,9 százalékos passzpontosság (7.) és 112,9-es passer rating (5.) [/quote]

 

Ha így folytatja, 5 319 yarddal és 38 TD-vel (és 11 INT-vel) fejezi be a szezont és ennél gyengébb statisztikai lapok is értek már MVP-t az elmúlt években. Ráadásul a játéka is teljesen rendben van, messze nem csak egy báb McVay kezében.

 

3. Todd Gurley, RB, Los Angeles Rams, 5-szörös szorzó (3.)

 

Gurley helyzete nagyon érdekes. Egy olyan rendszerben játszik, amiben – ha nem is hozna ilyen űrszámokat, de – szinte bármelyik kicsit is jobb futó tündökölni tudna. Gurley pont ugyanannyira, ha nem jobban függ a rendszertől és a támadófaltól, mint egy elkapó az irányítójától.

 

 

Sem a kontakt utáni yardátlaga (9.), sem a kiharcolt elrontott szerelések száma (10.) nem kiemelkedő. Önmagától nem tesz olyan sokat hozzá a játékhoz, mint tett mondjuk két éve David Jonhson vagy Le’Veon Bell úgy általában, egyszerűen ő a legnagyobb nyertese a Rams támadórendszerének:

 

[quote]868 futott yard (1.), 12 futott TD (1.), 362 elkapott yard és 4 elkapott TD a mérlege. [/quote]

 

Kilenc meccsen tehát 16 TD-nél (tavaly egész szezonban szerzett 19-et) és 1230 yardnál jár. Ha így folytatja, akkor 2 323 yarddal és 30 TD-vel fogja befejezni a szezont, utóbbi csak eggyel maradna az all time rekordtól. Ezek alapján nem kérdés, hogy nem kerülne rossz helyre az MVP-cím sorsa, már ha ez alatt a legproduktívabb játékost értjük.

 

2. Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs, 2,37-es szorzó (1.)

 

A fogadóirodák szerint Mahomesnak van a legnagyobb esélye az MVP címre, ami a számai alapján egyáltalán nem meglepő:

 

[quote]2 901 passzolt yard (1.), 29 passzolt TD (1.), 116,7-es passer rating (2.). [/quote]

 

Eladott labdából is csak hét van neki, ráadásul van még két futott TD-je is. Ha ezt a teljesítményt fenn tudja tartani, akkor 5 479 passzolt yarddal, 54 TD-vel (58 total TD-vel) és 13 INT-vel fejezi be a szezont. Ez gyakorlatilag kottára ugyanaz, mint Peyton Manning 2013-as, minden idők legjobb irányítóteljesítménye (5 477 yard, 55 TD, 10 INT).

 

 

A különbség csak az, hogy nincs még egy ilyen irányító talán az egész történelemben, akinek ennyire hihetetlen kiszolgálószemélyzete van. A Hill-Kelce-Hunt trió talán minden idők legjobb skillpozíciós hármasa, ráadásul mellettük ott van még Sammy Watkins is kisegítőnek, illetve Andy Reid és az ő tökéletes rendszere, amiben Alex Smith is MVP-nek tűnt. Persze Mahomes ettől még bőven átlag felettit nyújt, egy rossz szava nem lehet senkinek, de ha a legértékesebb játékosról van szó, arról, aki most a legnagyobbat tudna dobni például a Bills játékán, akkor nálam nem Mahomes az idei év legértékesebbje.

 

1. Drew Brees, QB, New Orleans Saints, 3,5-ös szorzó (2.)

 

Brees az NFL történetének egyik legjobb játékosa, aki rögtön Hall of Famer lesz, amint lehetséges lesz a beválasztása. Ennek ellenére messze az egyik legalulértékeltebb irányító, pedig csak Aaron Rodgersszel vagy Tom Bradyvel lehet egy lapon említeni. Idén is félelmetesen jól játszik, olyan dolgokat csinál, amiről a legtöbb irányító álmodni sem mer, és bár vitathatatlan, hogy vannak elit játékostársai, itt ő a sztár, ő a rendszer. Nyolc meccs után

 

[quote] 2 336 yardnál jár (12. de ugye egy meccsel kevesebbet játszott, mint Goff vagy Mahomes), 18 TD mellé (7.) csak egyetlen INT-t dobott (1. holtversenyben), miközben 76,3 százalékos (1.) passzpontossága NFL csúcs lenne (72 százalékkal amúgy is ő tartja), a 120.6 os passer rating pedig minden idők harmadik legjobbja. [/quote]

 

De ezek csak a számok, amik nem adják vissza, hogy mennyire jól olvassa a védelmeket, milyen kiválóan hívja át a játékokat és milyen hihetetlen dobásokat hajt végre. Idén abszolút nincs párja, közel negyven évesen hozza karrierje legjobb teljesítményét – ha a statok helyett a hozzá adott értéket és a valós, önálló teljesítményt nézzük (nem lenézve Mahomes vagy Goff produkcióját), akkor nem lehet kérdés, hogy idén kinek kell kapnia az elismerést.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!