Connect with us

Prémium cikkek

Lehet, hogy Bell tényleg kiüli a teljes évet? És vajon a Steelers is ezt akarja?

Elképzelhető, hogy Le’Veon Bell, sokak által a legjobbnak tartott running back kiüli a teljes 2018-as évet? Mik az opciói pontosan így 5 nappal a határidő előtt és milyen kilátásai vannak a jövőjével kapcsolatban?

 

Nézzük, hogy állunk most. Bellnek jövő hét keddig (november 13) kell megjelennie a csapatnál, ebben az esetben a szezon hátralevő részére megkapja a fizetését és jövőre csak QB-fizetéssel lehetne tagelni (erről kicsit bővebben később). A közösségi médiából tudjuk, hogy elhagyta Miamit, ahol eddig héderezett, és többen látták kosarazni Pittsburghben, tehát vegyük úgy, hogy jelenleg a városban van. A csapathoz azonban nem csatlakozott és nagy kérdés, hogy vajon megteszi-e ezt egyáltalán. Most összegyűjtöttük, mik is a lehetőségek.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

 

Mi van akkor, ha Bell megjelenik a csapatnál jövő keddig?

 

Ez abból a szempontból tiszta sor, hogy megkapja a maradék fizetését (meccsenként körülbelül 855 ezer dollárt) és játszik a Steelersben. Persze ezt is lehet bonyolítani, a Steelers két hétig külön listán tarthatja, amivel nem a roster tagja Bell és nem is kell fizetni. Vagy adhatnak neki erre az évre egy megemelt fizetést, de jelen állapotok alapján ez nem tűnik túl valószínűnek. Ami viszont érdekesebb, hogy mi lesz a holtszezonban.

 

Franchise taget csak elméletileg kaphat, gyakorlatilag nincs az az isten, hogy a Steelers irányító-pénzt fizessen jövőre Bellnek, vagy egyáltalán lekössön ennyi pénzt, amíg megpróbálja elcserélni – ha lenne egyáltalán valid cserepartner. Itt jön képbe a transition tag, de valójában ez is csak elméleti opció, gyakorlati eredménye nem igazán van. Ezzel elméletben sokkal olcsóbban láncolhatja magához a futót a Steelers még egy évre (10 millió alatti összeg a becslések szerint), azonban van egy bökkenő. A transition tag ugyebár úgy működik, hogy a játékos bárkivel tárgyalhat és bárki ajánlatát elfogadhatja, a Steelersnek pedig lehetősége van ezt matchelni, ezzel megtartva Bellt.

 

És ez a bökkenő. Ugyanis a Steelers nem fog matchelni egy olyan ajánlatot, amit Bell megkaphat a piacon, ez kvázi kizárt – főleg Conner teljesítményének fényében. Az ajánlatot tevő csapat is okosan fogja kialakítani a szerződést, hogy tényleg még véletlenül se matchelje azt a Steelerst. Szóval a transition taget ezzel a lendülettel ki is húzhatjuk a forgatókönyvek közül – legalábbis az értelmes forgatókönyvek közül, azért nem teljesen lepne meg, ha rátenné a Steelers.

 

Lényeg a lényeg, Bell kvázi szabadügynök lesz tavasszal, ha megjelenik jövő keddig. Ezzel pedig többet fog keresni, mint azt a legtöbben gondolják. Nézzük csak meg Sammy Watkins piacon szerzett és Odell Beckham Jr. nem piacon szerzett szerződéseit. Watkinsé sok viszonylatban kedvezőbb Beckhaménél, pedig afelől nem nagyon lehet kétség, hogy utóbbi a jobb játékos.

 

Mi van akkor, ha Bell nem jelenik meg a csapatnál jövő keddig?

 

Na ez már sokkal érdekesebb kérdés, illetve nem teljesen egyértelmű. Az persze tiszta sor, hogy ha nem jelenik meg keddig, akkor idén már nem lép pályára – sem a Steelersben, sem máshol. De mi lesz vele tavasszal?

 

Pár nappal ezelőttig úgy tudtuk, hogy ha Bell nem jelenik meg a Steelersnél idén, akkor nem “könyvelik el” neki ezt a szezont és 2019-ben újra a 2018-as franchise tag értékén tagelheti őt a csapat – tehát kezdődhetne minden elölről. Ezért eddig teljesen logikátlannak gondoltuk, hogy ez bekövetkezzen. Azonban a napokban az NFL Network lehozta, hogy valójában Bell könnyedén érvelhet a CBA alapján amellett, hogy ez ne így legyen, tehát akkor is QB franchise tagre legyen jogosult, ha idén egy snapet sem játszik és nem jelenik meg a csapatnál.

 

 

Ez egy nyelvezeti kérdés, az adott paragrafust így is és úgy is lehet értelmezni (ha bővebben érdekel, katt ide). Ebből elég nagy vita alakulhat ki a csapat (NFL) és a játékos (NFLPA) között. Ezt egyébként jó eséllyel Bellék sem tudták eddig, hiszen akkor mi is hamarabb hallottunk volna erről az információról és nem készült volna úgy a futó, hogy a határidő előtt megjelenik.

 

És akkor itt evezzünk kicsit összeesküvés-elméletes vizekre, amik annyira talán nem is lehetetlenek, sőt. Miért derült ki pár nappal a határidő előtt ez a kis részlet? Ám ami még fontosabb, miért épp a liga hivatalos csatornája árulta el ezt és tudatta a világgal, na meg Bellel és ügynökével, illetve ügyvédjével? Miért használná a liga a saját médiacsatornáját arra, hogy keresztbetegyen egyik tulajdonosának (a Steelers, mint minden csapat ugyebár résztulajdonosa az NFL Networknek)? Az biztos, hogy az NFL-nek nem hiányzik még egy ilyen jogi vita.

 

A logikus magyarázat a kérdésekre az, hogy a Steelers valójában nem akarja, hogy Bell megjelenjen náluk kedden. És hogy ennek mi értelme? Több indoka is van rá a Steelersnek. A legnyilvánvalóbb az, hogy Conner tökéletesen helyettesíti Bellt, jobb számokat produkál és rendkívül hasznos tagja a csapatnak. Emellett persze megspórolnak még körülbelül 6 millió dollárt, illetve azt a hercehurcát, amit Bell csapatba illesztése okozna. Hogyan reagálna Conner? Hogyan reagálna a támadófal és hogyan reagálna az öltöző Bell visszatérésére? Nem egyértelmű, hogy pozitívan.

 

De ha a Steelers nem akarja, hogy Bell megjelenjen, akkor miért nem veszik le róla simán a franchise taget? Leginkább azért, mert nem akarják, hogy elmenjen egy közeli riválisukhoz és hogy a rájátszásban megszívassa őket. Képzeljük el mi lenne akkor, ha Bell bosszúból mondjuk a Patriotshoz írna alá olcsón csak az idei évre, csak azért, hogy a Steelersnek beintsen.

 

És ha ez a Steelers akarata, és ezt ilyen finoman Bell tudtára is tudják adni, akkor Bellnek is ez lehet a legjobb. Biztosan elkerüli a sérülésveszélyt és végre kimehet a piacra és ott megtudhatja, mennyit is hajlandóak adni neki a csapatok. Az persze jó kérdés, hogy meg meri-e kockáztatni azt, hogy a Steelers ebben az esetben valóban nem tagelné őt újra (ezzel a “ne jelenj meg” történettel erre azért jó eséllyel lehet spekulálni), illetve ha mégis, akkor még mindig ott a jogi vita, ami elég 50-50 százalékosnak tűnik jelenleg.

 

Persze ez csak egy teória, és könnyen lehet, hogy Bell keddtől erősíteni fogja a Steelers csapatát. Igazából ebben a kapcsolatban talán már semmin sem lepődünk meg és annak az ellenkezőjén sem. Egy biztos pont van ebben az egészben: kedden végre pontot tehetünk az ügy végére – akár így, akár úgy. 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!