Connect with us

Összefoglaló

A Coltsé az utolsó rájátszás-hely!

Az AFC-ben a vasárnap esti rangadóra maradt a döntés az utolsó playoff-helyet illetően, ezt pedig a Colts zsebelte be. A Patriots bebiztosította a pihenőhetet, az Eagles a Redskinst lenullázva jutott be (egy kis segítséggel) a rájátszásba. A Texans a harmadik, a Seahawks pedig az ötödik helyét biztosította be a playoffban.

Indianapolis Colts @ Tennessee Titans 33-17

Egy ki-ki meccsen a jobb csapat nyert, csak saját magának nehezítette meg a helyzetét a Colts. Gabbert játéka kevés volt a rájátszáshoz, így Luckék utazhatnak Houstonba.

A hazaiknál végül kiderült, hogy Mariota hiánya döntően befolyásolja a mérkőzést, hiszen Gabbert teljesítménye nem volt elég a Colts védelme ellen. Az irányító mindössze 165 yardot passzolt, egy touchdown átadása is volt, de két alkalommal el is adta a labdát. A futásban reménykedhettek, de Henryt egy-két játéktól eltekintve jól kivették a játékból és ezzel az egész alapszakaszban az Indianapolis ellen senki nem tudott 100 yardot futni. A támadó drive-ok nagyon sablonosok és kiszámíthatóak voltak, egy drive kivételével az összeset sikerült megállítani. A védelem nehezen lendült bele a mérkőzésbe, de utána hozta a formáját. Ehhez hozzátartozik, hogy a 60 percből 40-et a pályán töltöttek, amibe nagyon belefáradtak. A nagy játékok hozzájuk köthetőek, kiemelhető Jayon Brown, aki a második negyedben egy interceptiont és egy fumble-t is szerzett visszahozva csapata reményeit egy kis ideig.

A Colts jól kezdte a mérkőzést. Luck jól vezette csapatát egészen addig, amíg elő nem jött a tőle többször látott hiba, egy érthetetlen labdaeladás. Luck végül 285 yarddal és három TD-vel zárt az egy interception mellett, de a rájátszásban most már tényleg nagyon kell figyelnie ezekre a hibákra, mert egy jobban támadó csapat ellen ez sokba kerülhet. A támadóknál a bokasérüléssel bajlódó Hilton dicsérhető, aki két elkapásból 61 yardot. Marlon Mack pedig a jól szereplő fal segítségével 119 egységet szorgoskodott össze. Reich érkezésével változatos lett a Colts támadójátéka és a futás beindulásával a passzjáték is könnyebben elindulhat. Ezt láthattuk a Titans ellen is, hiszen egy ilyen sok fejű szörnyeteget a liga egyik legjobb védelmének sem könnyű megállítani, ha okosan, hosszú drive-okat vezetnek. A védelem miután viszonylag jól megállította Henryt, ezek után csak Gabbert passzaira kellett figyelni, és ezt jól el is végezték. Az egyetlen felvethető dolog, hogy a nyomás az irányítón az utóbbi időben eltűnt, ezt kéne majd valahogy visszahozni a játékba. Moore fontos pillanatban szerzett interceptionje döntötte el végleg a meccset és mellette még Leonard is leszedett egy passzt. Vendég oldalon még a sok szabálytalanságra kell figyelni, mert ez egész szezonban sok volt a csapattól.

Ezzel az eredménnyel a Colts 1-5-ös kezdése ellenére mehet a rájátszásba (harmadik csapatként sikerült ez nekik), míg a Titans elkezdhet dolgozni a támadójáték javításán.

(kronikk)

Jacksonville Jaguars @ Houston Texans 3-20

Ez a mérkőzés tökéletesen megmutatta, miért tart ott a két csapat, ahol. A Jaguars megkoronázta pocsék szezonját egy ugyanilyen teljesítménnyel az offense részéről és ha szerencséjük van, akkor ez volt Bortles utolsó mérkőzése kezdőként.

Azt megállapíthatjuk, hogy punt visszahordásra mindkét csapatnak jobban kell figyelnie. A Texans saját red zone-jában hagyta el így a labdát, míg a Jaguars a félpályánál. A Jaguars támadójátékára nagyon nincsenek szavak. Ha egy csapat 60 perc alatt összesen 119 yardot halad, akkor ott van baj, nem is kicsi. Bortles meccs közben bizonyította többször is, hogy nem alkalmas franchise irányítónak és meglehet, hogy jaguarsos pályafutását egy interceptionnel zárta le (stílusosan). Fournette hiányában és egy jó védelemmel szemben a futójáték sem alakulhatott ki, Bortles 15 yardja volt a legtöbb a csapatnál. Ha ez még nem lenne elég az offense-ről, akkor még ott van a három sack is, amit a sérültek miatt hiányos fal elszenvedett. A védelem amíg tudta, nagyjából próbálta tartani a csapatot, de ők is belefáradtak ebbe a szezon során. A nyomás jó volt Watsonon, hat sacket is tudtak csinálni a másodéves irányítón, de Hopkins ellen nekik sem volt sok fegyverük.

A másik oldalt nézve Watson megint nagyot játszott. Egy ilyen fal mögött, ami most előtte van korántsem életbiztosítás játszani. A QB 208 passzolt yard mellett még 66-ot futott is, amivel neki lett ebben a statisztikában a legtöbb a csapatnál. A másik kiemelendő személy a támadóknál DeAndre Hopkins, akire lassan már elfogynak a jelzők. 12 elkapásból szerzett 147 yardott és ebből volt olyan is, ami egy védő kezéből pattant hozzá. A védelemről pedig sokat elmond, hogy 119 yardot engedtek az ellenfélnek. A futást és a passzjátékot is megállították, de mondjuk ebben segített a Jaguars limitált képessége is. J.J. Watt 1,5 sacket szerzett, mellette még kiemelhető a súlyos betegségből felépülő Andre Hal, aki interceptiont szerzett.

Ezzel a győzelemmel a Texans megnyerte a csoportját és hazai pályán kezdheti a rájátszást, a Jaguarsnál pedig el kell gondolkozni azon, hogy kik a felelősök azért, hogy egy év alatt ennyit változott negatív irányba a csapat.

(kronikk)

Arizona Cardinals @ Seattle Seahawks 24 – 27

Szinte tét nélküli mérkőzésen zárta az alapszakaszt a liga legrosszabb csapata és a már biztos playoff résztvevő Seattle. A minimális tét annyi volt, hogy a Cardinals még lecsúszhatott volna az 1/1-ről, a Seattle pedig az 5. kiemelésről, ha a Vikings nyer. A vendégek három hete nem szereztek 14-nél több pontot, a hazaiak pedig a Chiefst verték múlt héten, így az sem lett volna nagyon meglepő, ha megismétlődik a pár évvel ezelőtti 58-0.

Nem így történt, a Cardinals végig küzdötte a meccset és potens csapatnak nézett ki, annak ellenére, hogy a 10. különböző felállásban kezdett a támadófal. Mindkét védelem kifejezetten jól játszott, Rosent és Wilsont is hatszor sackelték az ellenfél védői. Persze a liga legrosszabb futás elleni védelme nem hazudtolta meg magát, 182 yardot engedtek Chris Carsonéknak.

Rosen is jobban játszott az elmúlt hetek teljesítménye után, de Larry Fitzgeraldon kívül nem segítették nagyon az elkapói, rengeteg passzt ejtettek el. Rosen utolsó passzolt TD-je egyébként november 25-én volt a Chargers ellen, azaz több, mint egy hónapig nem volt sikeres hatpontosa.

Fitzgerald a gyönyörű egykezes TD elkapása mellett beállított egy rekordot is, ő Rice mellett az egyedüli játékos, aki három csapat ellen is 2000 elkapott yardot szerzett.

Rosen és Wilson összesen épphogy 300 yardot passzoltak, de a védelmek mellett a speciális egységek is kiemelkedőek voltak, a Cardinals kétszer is blokkolta Dickson puntját, Zane Gonzalez és Janikowski is tökéletes napot zárt, a vendégek rúgója pedig két 50+ yardos field goalt is belőtt, Janikowski viszont idén másodjára nyeri meg a mérkőzést a Cardinals ellen az utolsó másodpercben.

A Seattle tehát készülhet a Cowboys elleni idegenbeli wild card mérkőzésre, az Arizona pedig egy pörgős holtszezonra.

(löfli)

New York Jets @ New England Patriots 3 – 38

A Jets fejben már az offseasonban volt. A védelemre egész meccsen jellemzőek voltak a kommunikációs problémák, amik azt eredményezték, hogy a Patriots elkapói többször is üresen maradtak a pálya különböző szegleteiben. Brady köszönte is szépen ezeket a lehetőségeket, és lehozott egy 250 yardos 4 TD-s meccset eladott labda nélkül. Offense oldalon sem volt semmivel sem jobb a Jets, a playeik fele vagy nulla vagy negatív yarddal végződött, pedig a Patriots védelme nem egy ligaelit egység.

Egy félidő után már gyakorlatilag fel is adták a meccset, és jöttek az alibi hívások (pl. 3&17-re 20+ pontos hátrányban szélső futás). A Patriots szemszögéből túl sok tanulságot nem lehet levonni. A védelem jól tartotta magát, de azért kicsit árnyalja a képet, hogy az ellenfél látványosan nem akart semmit csinálni. De legalább volt egy visszahordott fumble, ami hirtelen nem is tudom mikor volt utoljára.

Talán egy dolog van, ami ebből a meccsből kiderült, méghozzá az, hogy Brady kiheverte az előző hetek rossz teljesítményét. Most újra azt a Bradyt láttuk, aki 10-ből 9-szer megtalálja az elkapóját. Nyilván a Jets nem adott nagy kihívást, de múlt héten sem volt olyan erős az ellenfél, és ott nem jöttek ezek a passzok. Most azonban igen. Illetve Gronkowski is megvillantotta, hogy még mindig bír egy védővel a nyakában +5-10 yardot szerezni. Ez azért mindenképp megnyugtató.

Ezzel a győzelemmel meglett a második kiemelés, így lesz ideje mindenkinek felépülni az igazi footballra.

(jarred)

Philadelphia Eagles @ Washington Redskins 24 – 0

Az Eagles jött, látott, és lenullázta a Redskinst. Igaz, olyan nehéz dolguk nem volt, mert a hazaiak semmit nem csináltak egész meccsen. Eleve 48 percnek kellett eltelnie, mire sikerült az Eagles térfelére átjutniuk. De persze nem voltak ott sokáig, egy-két sackes play, és már ki is kerültek onnan. Igaz, irányítóposzton már a csere cseréjének a cseréje játszott, de azért ezt a siralmas teljesítményt még ez sem indokolta. Mintha nem is akartak volna játszani.

Az Eagles mindenben az ellentéte volt a Redskinsnek. Folyamatosan haladtak előre, végig kontroll alatt tartották a meccset, és az órát is. Az első félidő végén konkrétan egy 12 perces drive-ot vezettek le, amit TD-vel zártak. Az egész meccset figyelembe véve pedig 43 percig volt náluk a labda.

Ehhez a szép számhoz rengeteg mindennek kellett működnie. Egyrészt a védelemnek, ami folyamatosan leparancsolta az ellenfél támadóit, másrészt az offense-nek, ami folyamatosan rövid yardokkal az órát égetve haladt előre. Utóbbit Nick Foles tökéletesen megoldotta. Bár a meccs elején mindjárt eladta a labdát, de utána összeszedte magát, és zsinórban 25 sikeres átadást osztott ki. Meglett volna a 26. rekordot érő passz is, de Agholor elejtette azt, így csak beállítani sikerült Rivers idei rekordját. Sebaj, így is összehozott 221 yardot és 2 TD-t.

A meccs végén az Eagles szurkolók kicsit megijedhettek, ugyanis Foles megsérült, és már nem tért vissza a meccsbe. Nate Sudfeld ugyan azonnal kiosztott egy TD passzt, de azért ő nem ugyanaz a szint. Elvileg csak a bordája zúzódott meg Folesnak, jövő hétre már rendben lehet. Ugyanis az Eagles fog játszani jövő héten. A Bears megtette nekik azt a szívességet, hogy megverte a Vikingst, így sikeresen bejutottak a playoffba. Egy hónapja ez teljesen lehetetlennek tűnt, de úgy tűnik az NFL-ben még mindig vannak csodák.

(jarred)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!