Connect with us

Beharangozó

A divízión túl – Chargers @ Chiefs

A visszavágáson és a presztízsen kívül is hatalmas tétje lehet az idei év utolsó csütörtök esti rangadójának, ugyanis nem csak playoffba jutásról, de csoportgyőzelemről és akár pihenőhétről is dönthet a soron következő mérkőzés. Méltó kezdése lehet a 15. hétnek a Chargers vendégjátéka a Chiefs otthonában.

Mindenkit le lehet lassítani

A szezon feléig körülbelül úgy tűnt, hogy a támadósorok uralják a ligát. A Saints, a Rams és a Chiefs offense-ek ellen nem volt megoldás és sorozatosan pakolták fel a 30+ pontos mérkőzéseket. Aztán előbb a Saintről bizonyosodott be, hogy meg lehet állítani, majd a Rams is megtört a múlt héten, így az egyetlen támadósor, amelyet még nem láttunk megsemmisülni, az a Chiefs. A Ravens ellen azonban láttuk, hogy időszakosan őket is le lehet lassítani. Hunt kiesése óta különben is valahogy rosszabb ritmusúnak tűnik a támadósor, főleg futások terén.

A Ravens ellen például négy yardos átlag alatt futottak és nem érték el a száz yardot összesen a futóik. A Chargers nem tartozik a liga legelitebb futásmegállító egységei közé, az átlagosan engedett 107.1 yard a középmezőnybe tehető, de Bosa visszatérése óta ez a szám már csak 90.5, amivel a top10-ben van a csapat. A Chiefs elsőszámú futója jelenleg Spencer Ware, aki nem rossz futó, de semmi extra nincs a játékában. Amit a támadófal elé tesz, azt elveszi, de két meccsen összesen van 50 kontakt utáni yardja, ami nem túl acélos (ráadásul kisebb sérülése is van). Márpedig a Chargers általában nem ad extra yardokat. Derwin James érkezése nem csak megszilárdította az egységet, de magabiztossá is tette őket. Az elsőéves safety mellé felnőtt Jahleel Addae és Jatavis Brown is, és az elmúlt meccseken ligaalacsony rontott szereléssel dolgoznak. Mondhatnánk, hogy Mahomes mellett nincs szükség a futójátékra, de ez nem lenne igaz teljesen, így a Chiefs futójáték megállítása igenis fontos tényező lesz. Ráadásul Spencer Ware sérülés miatt ki is hagyja a mai találkozót, így Damien Williamsnek kell őt helyettesítenie.

Minden figyelem Mahomesra összpontosul

A másodéves irányító egyelőre MVP formában játszik és nem tudta még egyetlen védelem sem kizökkenteni magabiztosságából. A legközelebb a Ravens járt, így a csapatok számára ez lehet a követendő példa. A Hollók úgy tudták elérni a céljukat, hogy hatalmas nyomást gyakoroltak a QB-ra, összesen 24-szer helyezték nyomás alá és háromszor sackelték. A Ravens passzsiettetés elsőrangú, de a Chargers tud hasonló szinten játszani. A legkényesebb pont Eric Fisher lehet, aki már 37 nyomást engedett a szezonban és most Melvin Ingram fog vele farkasszemet nézni. Nem a legjobb matchup a Chiefs számára. A túloldalon pedig egy igazi csemege fog kialakulni Bosa és Schwartz között. Amire még figyelni kell ebben a párharcban, hogy Mahomes előszeretettel mozog ki nyomás elől a zsebből és futás közben is pontosan dob. A Chargersnek így mindenképpen figyelni kell a második szándékból dobott labdákra is.

Itt elsősorban Travis Kelcére kell gondolni, aki tight end létéhez képest nagyon könnyen képes magát üresre játszani. Az ő semlegesítése alighanem kulcsfontosságú lehet az éjjel, mert nem elég Hunt kiesése a Chiefsnek, de Hill is sérüléssel bajlódik, Watkins pedig szokásához híven nem tud egészséges maradni. Benjamin érkezése pedig inkább a rájátszásnak szólhat, ha egyáltalán komolyan gondolják ezt az egészet. Kelcét alighanem egy safety foghatja, esetleg egy nickel cornerback, mert a Chargers linebackerei túl lassúak a feladathoz, így öngyilkosság lenne őket ráállítani.

Jól áll Riversnek a surranópálya

Az idei évben mindenki a Mahomes-Goff-Brees hármasról beszél, mikor az MVP versenyről van szó. Pedig Phillip Rivers neve is felcsendülhetne titkos esélyesként. A rutinos irányító 3638 passzolt yardnál tart, 29 touchdown átadása mellé pedig – tőle szokatlan módon – csak három interception került. Közel 9 yardos dobásonkénti átlaga van, és 70%-os a pontossága. A komolyabb védelmek ellen is stabilan játszik idén, a Chiefs defense pedig messze van a legjobbaktól. A passz elleni védekezésük egyenesen ligautolsó a száraz statisztikákat nézve, ugyanis már 3952 yardot nyeltek be, meccsenként többet, mint háromszázat és 25 kapott touchdownjukat sem teszik ki a kirakatba. Ezekben a statisztikákban benne van az a faktor, hogy az ellenfelek kénytelenek passzolni ellenük, de a középmezőny végénél nem jobbak. Van pár tehetséges játékos, mint Steven Nelson, de összességében sebezhetőek. Ezen a védelmen talán javíthat egy teljesen egészséges Eric Berry, aki ugyan minden bizonnyal visszatérhet, de a teljesen egészséges Berrytől még messze vagyunk. Riverséknek nincs más dolga, mint a folytatni az eddigi munkát, ráadásul a kémia közte és Keenan Allen közt folyamatosan javul az idény folyamán.

Nem szégyen a futás, de nehéz lesz

A Chiefs futásvédelme a passzvédelemmel ellentétben nem csak a száraz statisztikákban ligautolsó, de sok más tekintetben is. A linebackerek bizonytalanok, a safety sor nem elég éles, egyedül a defensive line tartja úgy ahogy magát. A Chargers eredményes passzjátéka mellé nem árt ha tud futni is, de nem lesz könnyű dolga. Melvin Gordon ezen a héten is kérdéses, de mellé még Ekeler is agyrázkódás protokoll alá került, így valószínűbb, hogy nem játszik, mint igen. A kezdő futó így Justin Jackson lehet, aki eddig nem futott rossz átlaggal, de egy ilyen nagy mérkőzésen még bizonyítania kell, hogy lehet rá is támaszkodni.

A szimpla futójátékokon kívül van egy fontosabb terep is a futók számára. A Chargers passzjátéka a futók bevonásával hatékony és bár Melvin Gordon kiválásával nagyot vesztettek, Jackson itt él igazán. Nem terhelték még eléggé, de eddig 100%-os elkapási aránnyal dolgozik, 14.6 yardot hoz átlagban és három első kísérletet harcolt már ki.

Összességében nem a védelmek dominanciájára számítok, de hasonlóan a Chiefs-Rams összecsapáshoz a védővillanások is eldönthetik a találkozót. A Chargers számára nincs igazán hazai pálya, így nem hiszem hogy hátráltatni fogja őket, hogy idegenbe kell menni. Ha a vendégek nyernek, akkor a csoportelsőség is nyitott, ellenkező esetben a Chiefsnek szinte a pihenőhét is biztos.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!