Connect with us

Beharangozó

Baltimore-i népmesék: Az égig érő paszuly

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, volt egyszer egy szegény asszony. Annak volt egy fia, Jankó, meg egy kis tehénkéje. Egyszer úgy elfogyott a tédéjük, hogy mondta az anyja a kisfiúnak: ereggy fiam, hajtsd el a tehénkét a vásárra, de vigyázz ám hogy adod el, nehogy károsak legyünk benne.

 

 

El is hajtotta a fiú a vásárra. Mindjárt akadt is vevője, meg is csinálta a vásárt a fiú, elcserélte a tehenet egy szem paszulyra. Vitte haza a paszulyt, mutatja az anyjának mit kapott. Az anyja sírt keservesen, hogy a tehénkét ennyiért adta oda, de a kisfiú vígasztalta:

 

Ne búsuljon édesanyám! Azt mondta az öregember aki megvette a tehenet, hogy még az este ültessem el, és meglátom mi lesz belőle!

 

Elültette Jankó az ablak alá a kis kertbe a paszulyt, de még vacsorázni sem tudott, úgy várta mi lesz vele. Hetekig nem történt semmi, de a fiú nem adta fel a reményt a paszuly iránt, noha édesanyja már kezdett beletörődni, hogy rossz vásárt csinált a fia. Sőt, NFL falva minden lakosa homlokát ráncolta, hogy a tehén mellőzése megért-e egy paszuly magvat, ami lehet ki sem kel már idén. Már az új évre fordultunk, amikor elsején felébredt, kinéz az ablakon, látta, hogy kikelt a paszuly – de nem látta a tetejét! Gondolta megnézi kívülről! Kiment, s megnézte. De bizony őkegyelme hiába bámulta, nem látta a tetejét.

 

 

Mondja az anyjának:

 

Na látja, édesanyám, mennyit ér a paszuly! Megyek, felmászom a tetejére!

 

Az anyja mind kérlelte, hogy ne menjen, de Jankó mégis elindult. Felkapta fekete sisakját, és ment felfelé a paszulyon. Addig ment mendegélt, míg már olyan magasságban volt, hogy szinte szédült. Akkor egyszer csak elérte az égboltot, ott volt egy nyílás. Bekukucskál a fiú, és hát látja, hogy nem is messze van egy stadion. Gondolja magában, itt szállást kérek, és reggel megyek haza. Hát ahogy benyit, ott talál egy asszonyt. Felkérdi az asszony:

 

Hol jársz itt te kisfiú, mikor az én uram a háromfejű sárkány? Ha meglát téged rögtön megesz, és engem is képes eltenni láb alól ha itt talál tégedet!

 

Jajj, könyörgött Jankó, hogy bújtassa el, mert ő a legutóbbi találkozásuk óta úgy fél a sárkánytól. Felkérdi az asszony: “Éhes vagy te kisfiú?”. Jajj bizony éhes én, vágta rá egyből. Az asszony adott vacsorát neki, Jankó pedig megköszönte szépen a szívességét. “Na már most gyere, rögtön bújjál el, mert jön haza az uram!”, mondta. Az asszony behozta a Gatorade-es hordót, aláborítja a kisfiút, és beteszi az oldalvonal mellé. Álmos volt a fiú, de úgy meg volt ijedve, hogy nem mert elaludni. Hát amikor üti az óra a magyar idő szerinti esti hetet, támad nagy dörömbölés, zúgás. Jön haza a sárkány!

 

 

Hoz egy márka nélküli focilabdát a hóna alatt. Büszkén újságolta szíve választottjának, hogy ezért a labdáért 17 héten át küzdött folyamatosan, nem egyszer kockára téve az életét, de végül ő szerezte meg, s kerekedett felül az offenzívákon. Leteszi az endzone-ba, s mondja: TÉDÉ! Hát rögtön hat pont lett az eredményjelzőn. A sárkány megint rákiáltott: MÉG EGY TÉDÉ! Ameddig mondta a sárkány, addig mindig hat ponttal nőtt a szám a kivetítőn. Jankó csodálkozva nézte a mutatványt a hordó alól kikukucskálva, nem hitte el, hogy ilyen csoda létezhet e világon – ugyanakkor még mindig reszketett mint a nyárfalevél a sárkány látványától. Erős tanakodásba kezdett.

 

Az a labda biztos megríkatná édesanyámat, annyira vágyik már a tédére. Bár ne félnék ennyire, akkor a világból is kiszaladnék.

 

Mert bizony a kisfiút sok mindenért csúfolták a faluban, például dobni nem tudott olyan jól, viszont a nyúlcipőjét felvéve senki nem érte utol, ha megiramodott. Varázslatos nyargalásai az Óperenciás tengeren túl is megihlették az ottani regealkotókat, és szájról szájra terjedtek Jankó történetei.

 

A nagy örömök közepette a sárkány beleéhezett a látványba. “Asszony, vacsorát ide!” – kiabálta. Ad az asszony vacsorát, vacsorázik a sárkány. Mikor megvacsorázott, azt mondja a feleségének, hogy adja oda a muzsikáját, hogy megénekelje Philip Rivers sikereit, mert az olyan megnyugtató. Azonban a sárkány gyanút fogott!

 

– Te asszony, miféle idegen szag van ebben a házban? Mintha már éreztem volna ezt korábban!

– Csak nyugodjék lelkem, nincs itt semmi féle idegen!

– Dehogy nincs! Add elő, mert esküszöm széjjel téplek!

 

Az asszony addig csitította azzal, hogy Rivers majd nyerni fog, amíg belenyugodott. Amint ott muzsikált, egyszer csak elérte az álom. Gondolta az asszony, jó lesz neki is lefeküdni, mert mindjárt megvirrad. Jankó amikor észrevette, hogy mind a ketten elaludtak, kibújt a hordó alól, hóna alá fogta a labdát, a másik kezébe a muzsikát, s gyerünk, szaladt vele ki a házból. Valahogy így:

 

Mikor jött volna lé a lyukon, gondolja visszanéz, látta, hogy a sárkány egészen a nyomában volt már. Mert nem ám csak Jankó története járta be a világot, de a sárkányról is rettegett históriák terjengtek, mint aki nem sok emberfiát enged futni hagyni. A kisfiúban még éltek a két héttel ezelőtti tapasztalatok, amikor a sárkány nem engedte őt elfutni, és falatnyi életének legrosszabb élményével gazdagodott. Ám az ifjonc akkor nem hagyta magát, és azt az énjét vette elő, amivel mindenki csúfolta a faluban: jól megdobálta kavicsokkal a galád bestia kobakjait, aki erre köpni-nyelni nem tudott!

 

 

Jankó gyorsan leeresztette magát a szár paszulyon. Egy darabka kavics éppen künn volt a karfán. Hamar megdobálta a tombóló fenevadat vele, a sárkány lebucskázott, a keze-lába kitörött, és a kisfiú agyonütötte.

 

Többet nem kell féljen tőle senki!

 

 

Akkor bement az anyjához, aki nagyon búsult miatta, hogy hova lett.

 

– Ne búsulj anyám, lesz ezután tédénk!

– Jajj, honnan lenne fiacskám…

 

Jankó felállította a labdát az asztalra, megsimogatta, s mondta neki: Tédé! Hát a kis tojáslabda rögtön felpakolta a hat pontot. Addig mondták, amíg meggazdagodtak. A kisfiú egész nap muzsikált, az anyja meg csak hallgatta, és hallgatta.

 

Aki nem hiszi, járjon a végére!

Los Angeles Chargers @ Baltimore Ravens

19:00, Sport TV

 

 

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!