Connect with us

Beharangozó

Donald bajnoki címmel vigasztalódhat, ha már MVP nem lehet

A Los Angeles Rams 1999 óta először söpörte a csoportját. Sőt mi több, 2011 után az első csapat lett az NFC-ben, aki képes volt erre. Itt azonban nem akar megállni Sean McVay legénysége és az idény első felében be is bizonyította, hogy megvan a játéka egy bajnoki címhez is. Az Eagles azt a szívességet is megtette nekik, hogy a három csapat közül, aki idén megverte őket, egy se jöhessen rögtön szembe a rájátszásban.

 

 

A Dallas defense kemény dió, de ezt a Rams támadósort azért fejlesztették Los Angeles boszorkánykonyháiban, hogy megverjen ilyen bivalyerős védelmeket is. Minden nyitja a futójáték, de ezúttal csak álcázás célját szolgálja majd. Minden tiszteletem a Seattle támadófaláé, akik idény végére korrekt kis futásblokkolást raktak össze, de az igazán életerős egység a csoport másik alakulatánál maradt. A Rams támadófala a szezon feléig uralta a ligát, majd kisebb visszaesés után továbbra is a top5-ben maradt. A Rams outside zone szisztémát használ, ami a Cowboys ellen hatásos is lehet, mert így könnyebben ki lehet venni a játékból a vendégek kiváló linebacker párosát. Az mindenesetre nagy segítség, hogy a csapat két guardja, akiknek gyakran lehet akár húzás is a feladatuk, a liga elejéhez tartozik. Rodger Saffold és Austin Blythe mellett is több mint 5 yardos átlaggal futnak a futók.

 

A futójáték azonban csak egy elterelés kellene, hogy legyen. A liga legjobb futóalakulata, a Seattle sem tudta lenyomni a Cowboys torkán, akkor a Rams is sansztalan lehet. Az igazi célja ezeknek a futásoknak, hogy megteremtse a lehetőséget a play action játékoknak. Ennek két fő oka van. Egyrészt Jared Goff sokkal hatékonyabb play action játékokból, mint nélküle. Másrészt a Dallas védelem egyetlen achilles pontja pont a play action. Az első megállapítást az támasztja alá, hogy Goff 7%-al pontosabban passzol ilyenkor, eladott labdáinak mindössze 9%-át hajította play action alatt és dobásonkénti átlaga is majdnem 4 yarddal jobb.

 

 

A Cowboys pedig könnyen sebezhető ekkor. A két fiatal linebackerük szereti nagyon agresszívan támadni a labdát, így hajlamosak korábban elindulni a fake handoffokra, így tér nyílik mögöttük. Így 10%-al megnövekszik az elkapott labdák száma és 2.3 yarddal többet érnek el ellenük a támadósorok. A vendégek dolga annyival is nehezebb lesz, hogy a Rams nagyon sok variációból indít play action játékokat, tehát a sima futunk középen mellett rengeteg end around mozgás, jet sweep, motion van a Rams backfieldjén, amik pont azt a célt szolgálják, hogy az ellenfél linebackereit mozgassák a boxban. Amennyiben Smith és Vander Esch nem lesz türelmes, hanem a szokásos agresszív hozzáállással támadja majd a playeket, annak könnyen nagy játék lehet a vége.

 

A mérkőzés másik kulcskérdése Dak Prescott és a nyomás viszonya. A harmadéves irányító ugyanis az egyik legrosszabb nyomás alatt a ligában. Már újonc éveiben sem kedvelte a nyomást, de inkább közepesnek tűnt, mint borzasztónak. Harmadik évére azonban nem hogy javult volna, de csak romlott. Labdáinak 52%-a ment csak jó helyre, mindössze 6 yardot tesz meg próbálkozásonként és mindössze 1070 yardot passzolt 240 ilyen játékból. A legrosszabb azonban nem ez. Prescott ugyanis a nyomásból nagyon ritkán tud kimenekülni. Az egyik legrosszabbul méri fel a területet és minden negyedik nyomásnál benne is marad a sackben. Ez a közel 25%-os mutató a hatodik legrosszabb a ligában. Tetézi a bajt, hogy a Ramsnek blitzelnie sem kell feltehetőleg, mert Prescott 56 sackjéból (ami mellesleg a 2. legtöbb), 44 blitz nélkül született, ami a legtöbb az irányítók közt az alapszakasz alatt. A ProFootballFocus statisztikái szerint pedig ebból a 44 darabból 15 tisztán az irányító hibája volt.

 

Rossz hír Prescott és a Dallas számára, hogy az ellenfélnél ott a liga legjobb védője, aki idén mellesleg a liga sackkirálya is lett. Aaron Donald jön, lát és pusztít, ha pedig nem lenne az irányítók kiváltsága az MVP cím, akkor alighanem kettő is lenne neki a vitrinben. Donald 106-szor helyezett nyomást az ellenfél irányítóira, 20.5 sacket ért el, nyomásainak ötöde tehát így végződött. Mindegyik adat ligaelső statisztika. Ezen kívül gyűjtött 25 darab negatív yardos szerelést is, ami a változatosság kedvéért szintén ligaelső. Donald mellett nem szabad megfeledkezni Suh-ról sem, aki társaként felpakolt 48 nyomást, valamint Ebukamet, aki a fal széléről hoz rémeket Prescottra.

 

 

A Rams védelmének egész szezonban nem az volt az erőssége, hogy kevés ponton tartja az ellenfelet, annak ellenére sem, hogy igazi gigász nevekből áll. Az ő erősségük a turnoverek kiharcolása és adott esetben a közvetlen pontszerzés. Az alapszakasz folyamán öt touchdownt is szereztek, ami a Bears után a második legtöbb, 14 kikényszerített fumble-t csináltak és leszedtek 18 interception, ami a harmadik legtöbb.

 

Ennek a védelemnek az elsődleges célja most a futás megállítása lesz, mert ők is tudják, hogy nyomás alatt Prescott összeomolhat, fizikai és lelki téren egyaránt. A Wade Phillips védelmektől amúgy sem áll távol, hogy agresszívan lépjenek fel a futás ellen, akár a nagy passzjátékok kockáztatása árán is. Nem lennék meglepve, ha sok teletömött boxot látnánk, a cornerek pedig folyamatosan az elkapók belső vállánál lennének, hogy tudjanak segíteni Elliott ellen. Az első és második kísérletek alkalmával így minél kevesebb yardot szeretnének majd engedni, hogy Prescottnak meg kelljen dobnia a hosszú harmadikokat. Egyáltalán nem lepne meg, ha a Rams defense alapvetően nem hagyna haladást a Dallasnak, de becsúszna például egy két nagyobb játék is.

 

Összességében a Cowboys védelem rettentően kemény ebben az évben, de a Rams offense az egyik legrosszabb matchup számukra. McVay most egészen biztos nem követi el azt a hibát, hogy hagyja bealudni játékosait a bye week után. A védelemnek meg az lesz a dolga, hogy a futást teljesen kivegyék a játékból, hogy aztán Prescott összeroppanjon a nyomás alatt.

 

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!