Connect with us

Minden ami NFL

Jimmy Haslam, aki döntéseivel majdnem tönkretette a Cleveland Brownst

Az elmúlt évek legtöbb beszédtémáját a Cleveland Browns adta az NFL-t kedvelőknek, nem egyszer viccek alapjaként. Sok bűnbak közül most a tulajdonosról, Jimmy Haslamról jelentek meg érdekes sztorik, amik hallatán nem lepődünk meg a sok éves clevelandi szenvedéstől.

 

 

Seth Wickersham, az ESPN újságírója publikált egy elég érdekes cikket, amiben bemutatja a Browns, egyúttal Jimmy Haslam elég, khm, érdekes döntéseit.

 

A kezdetek

 

Jimmy Haslam és felesége 2012-ben vásárolták meg a Cleveland Brownst, ami már akkor sem az amerikai futball fellegváraként szolgált a ligában. Irányító és jövőkép nélkül vágtak neki a kalandnak, amihez első lépésként a szakmai stábot kellett rendbe tenni. Haslam ugyebár a csoportrivális Pittsburgh Steelersnél volt kisebbségi tulajdonos, és szerette volna a Rooney család mintájára türelemmel és stabilitással irányítani a Brownst. A front office-ba az Eagles korábbi elnöke, Joe Banner érkezett CEO-nak, a GM székbe két edzőgéniusz, Bill Walsh és Bill Belichick neveltje, Michael Lombardi ült, míg vezetőedzőnek Rob Chudzinski, egy támadó agytrösztnek titulált szakember érkezett a Pantherstől. Sokan “sztárstábként” könyvelték el ezt a hármast, de mint tudjuk, ez is csak vágyálom volt.

 

Nem sokkal a Browns megvételét követően Haslam benzinkút vállalatának központjában razziát tartott az FBI, és 19 embert is bűnösnek találtak csalás miatt, így nagyjából $190 millió dollárt be kellett fizetnie büntetésként. Mindez azért fontos, mert sokan kételkedtek Haslam megbízhatóságában, és nem egy szakember mondta le a Browns megkeresését a hírek hallatán, de a szervezeten belül is akadtak olyanok, akik elvesztették felé a bizalmukat.

 

A sztárstáb bukása

 

Ami a szezont illeti, hiába érkezett Josh Gordon a csapatba, Chudzinski nem tudott élni a hype-jával, és 4-12-vel fejezte be a szezont. Az alapszakaszt követően 5-0-s arányban szavazták meg a kirúgását. Az edzőkeresésbe mind Banner, mind Lombardi véleményére számított, csak egy volt a bökkenő: a két segítője ki nem állhatta egymást, és képtelenek voltak együtt dolgozni. 2014 februárjában telt be a pohár, amikor a Browns draftjáról ment az egyeztetés, és Lombardi asszisztense, Ray Farmer hívta fel Haslam figyelmét arra, hogy így nem lehet dolgozni. Haslam előbb Bannerrel akart beszélni, ezért elhívta vacsorázni. Előtte azonban Banner irodájában találkoztak, ahol a szabadügynökökről beszélgettek. Nem sokkal később jelezte, hogy nagyon éhes, és folytassák ezt a beszélgetést az étteremben, mire Haslam csak annyit mondott:

 

Ki vagy rúgva.

 

Bannert lesokkolta a hír, válaszokat követelt, amit sosem kapott meg. Másnap Lombardi is távozott Clevelandből, így az ígéretes stáb egy szezont élt meg Clevelandben. Lombardi utódja Ray Farmer lett, aki ezzel a második legfiatalabb GM-e volt a ligának, míg vezetőedzőnek a Bills védőkoordinátora, Mike Pettine érkezett, és mindketten Haslamnak voltak kötelesek jelenteni. Farmer később elmondta, hogy nem hitte el ezt az egészet, hiszen nem hívták interjúra.

 

Johnny Manziel, a franchise irányító

 

A Trent Richardson csere következtében Farmer két draftpickkel készült a nagy eseményre. Ám mindenki tudta, hogy Haslam számára csak egy dolog a fontos: irányítót választani. Csakhogy Farmer nem így tervezte.

 

Farmer rögtön egy lecseréléssel kezdett (1/4 -> 1/9), majd Pettine kedvéért felment a 8. pozícióra, hogy kiválassza neki Justin Gilbertet. A következő elsőkörös pickkel Farmer Brandin Cookst nézte ki magának, de nem ő döntött. Haslam ugyanis telepakolta a Browns war roomját mindenféle vendégekkel, hiszen szeretett volna elsőkörös irányítót a csapatában látni, és ehhez kellettek emberek, akik tapsolnak hozzá. Amint meglátta, hogy Johnny Manziel csúszásba kezdett, nem volt számára kérdés, hogy őt KELL kiválasztania a Brownsnak.

 

 

Több szakember, aki eltűnt a vendégek tömkellegében jelezte, hogy szerintük érdemesebb lenne inkább Bridgewaterre várni a második körben, de Haslam hallani sem akart róla. Mindezt azzal a szakmai érvvel indokolta, hogy nem tetszett neki az irányító kézfogása. Közben az akkori QB edző, Dowell Loggains sietve rohant Haslamhoz, miután Manziel folyamatosan küldte neki a könyörgő sms-eket, hogy válasszák ki. Farmer nem értett egyet a döntéssel, de ki volt adva a 66-os parancs: fel kell cserélni, és kiválasztani Johnny Manzielt.

 

Haslam ünnepelt a vendégeivel, miközben Farmeren látszott, hogy borzasztó mód csalódott, és szinte forrt a dühtől. Hónapokon át való tervezést követően az edzője és a tulajdonosa kedvéért feladta az elképzeléseit az első körben.

 

A Rooney-modell arconköpése

 

Haslam a Steelershez hasonló felépítésű franchise-t akart, de nagyon kevés lépése volt olyan, ami ezt lehetővé tette. A 2014-es elsőkörös dráma után megkereste a Houston Texans a clevelandieket, akik második kört kínáltak volna a Manziel pick után csalódott Brian Hoyerért. Haslam röhögött a markában, Farmer azonban megfúrta a cserét, mondván nem bízik Manzielben annyira, hogy egyedül rá bízza a csapatot. Az ellentétek itt kezdődtek a felek között.

 

A Browns 7-9-cel fejezte be a 2014-es szezont, és bár Haslam meghagyta a párost dolgozni, szinte a fejük fölé hozta Sashi Brown analitikust, hogy tegye rendbe a salary capet. Farmernek érthető módon nem tetszett az ötlet, és félelmei beigazolódtak. Haslam bele volt szerelmesedve Brown analitikus gondolkodásába, ami mellett úgy gondolta, hogy Farmer ideái elavultak. Ráadásul a GM még 4 meccses eltiltást is kapott, amiért sms-ben informált egyes stábtagokat meccs közben. Ez pont jókor jött Haslamnak, ugyanis szerette volna Brown kezébe adni a draftot is, így meg már indoka is volt rá.

 

Paul DePodesta érkezésével végleg eldőlt, hogy Farmernek nem sok beleszólása maradt, ám kirúgni csak a szezon végén rúgta ki Haslam, a maga szokásos módján. A Steelers elleni zárómeccs előtt behívta Farmert az irodájába, majd 15 perc után a Cleveland Browns korábbi general managereként távozott. Farmer szintén magyarázatot kért, Haslam pedig nem adott, ezúttal sem. Később Pettine is lapátra került, Sashi Brown pedig előlépett.

 

Ne add oda a munkát, ha később el akarod baszni!

 

Így kérte meg Brown a tulajdonost, hogy ne szóljon bele a munkájába, ami a számokon alapul. Az új GM első dolga az volt, hogy az algoritmusait lefuttassa a vezetőedzők között. De Haslam csak beleszólt Brown dolgába…

 

Hue Jackson megérkezik

 

Sok-sok interjú után úgy tűnt, megvan a Cleveland Browns új vezetőedzője. A szűk szavazáson 4-1 arányban volt favorit a Panthers védőkoordinátora, Sean McDermott, amire Brown és DePodesta is helyeselt volna. Haslam azonban másban gondolkodott. Egy olyan alakban, akinek már van vezetői tapasztalata, aki inkább a támadó focihoz ért, és aki ért az irányítók nyelvén. Ez az ember Haslam képzeletében Hue Jackson volt.

 

 

DePodesta rögtön klaviatúrát ragadt, és írt egy emailt Haslamnak, hogy ez minden algoritmusukkal szembe menne, majd Brown személyesen is beszélt Haslammal arról, hogy rossz döntést készül meghozni. Haslam csak bólogatott, de semmi nem tántoríthatta el abban, hogy Jackson kezébe adja csapata irányítását. Személyesen repült el Cincinnatibe, hogy közölje a Bengals támadókoordinátorával az örömhírt. Állítólag Jackson nem hitte el, hogy kaphat második esélyt, és ő maga is kicsit ideges volt, hogy rá vár egy újjáépítési feladat. Haslam ugyanakkor leszögezte, hogy csak neki tegyen jelentést, senki másnak. A belső harc már akkor elkezdődött, amikor Jackson még alá sem írt a csapathoz.

 

A vezetőedzőnek ugyanis nem tetszett, hogy több játékost is eladnak alóla a számítógépes arcok, mert terve volt velük a taktikájában, és ezt Haslamnak is elsírta folyamatosan. Ő pedig csak hallgatott és hallgatott, de olyan szinten, hogy meghétszerezte a meetingek számát, miközben arra kérte Jacksont, hogy ő csak az edzősködésre koncentráljon. Azonban nem tetszett neki, hogy zsinórban második évében nem kapta meg azt az irányítót, akit szeretett volna. 2016-ban DePodesta nem találta elég jónak Carson Wentzet, így elcserélte az 1/2-t az Eaglesszel, egy évvel később pedig Myles Garrett és Mitchell Trubisky között dilemmáztak az 1/1-en – Hue az utóbbit szerette volna.

 

Két szezon után 1-31-es mérleget tudott felmutatni a Browns, ugyanakkor Brown választásai is rendre felsültek. Távozni azonban csak utóbbi távozott, Hue Jackson megtarthatta az állását, pedig több közeli barátja is azt tanácsolta neki, hogy rúgja ki. Haslam viszont hitt Jacksonban, így John Dorsey, az új general manager sem nyúlhatott hozzá.

 

A végjáték

 

A 2018-as szezon előtt a Steelerstől menesztett OC, Todd Haley érkezett Clevelandbe hasonló szerepkörbe, hiszen Haslam jól ismerte őt. Azonban ő és Jackson nagyon nem került közös nevezőre a támadósort illetően, ami a vezetőedző frusztráltságához vezetett. Hue Jackson ismerősei azt állítják, hogy Haslam a Steelers elleni októberi meccs hetén azt mondja Jacksonnak, hogy a bizalmat ő élvezi nála, és a mérkőzést követően Haley-t kirúgja. A tulajdonos egyik közeli forrása azonban azt mondta, hogy ilyen ígéretet sose tett Haslam, hiszen nem állt szándékában meneszteni támadókoordinátorát. A csapat kikapott a Steelerstől, ami már Haslam türelmét is felemésztette.

 

 

Másnap Dorsey és Haslam Jackson irodája felé vette az irányt, majd közölték vele, hogy más irányba szeretnék vinni a Brownst, aminek ő nem lesz a része a továbbiakban. Jackson csak annyit kérdezett vissza, hogy miért rúgták ki. Haslam szokásához hűen nem válaszolt, Dorsey pedig csak annyit felelt, hogy a csapat már nem támogat téged.

 

Takarodjatok az irodámból.

– válaszolta Hue Jackson.

 

Todd Haley mikor értesült a hírről, épp a futóedzővel, Freddie Kitchensszel beszélt arról, hogy ő nem szeretne megbízott vezetőedző lenni, és Kitchenst fogja javasolni, mint ideális jelölt erre a szerepre. Néhány órával később Haley-t is kirúgták, míg az ideiglenes főedző a védőkoordinátor Gregg Williams lett.

 

Haslamék beismerték, hogy rengeteg elhibázott döntést hoztak a múltban, de ez a hat év kellő tanulóidő volt számukra állításuk szerint. Minden reményük abban van, hogy Baker Mayfield, Freddie Kitchens és John Dorsey majd elhozza azt, amire 2012 óta vágynak.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!