Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LIII – A Mercedes-Benz Stadium

Mini-jubileumi ötödik alkalommal kezdi az FK a Super Bowl felvezetését a döntőnek helyet adó stadion bemutatásával. Ezúttal két kiemelt pontra fókuszálunk; a tetőre, és arra, hogy magyar alkotó szobra áll az aréna előtt! Íme az Atlanta Falcons (és az Atlanta United FC) otthona, a Mercedes-Benz Stadium!

Mercedes-Benz Stadium

A stadion története más városokkal és franchise-okkal ellentétben meglepően flottul alakult, nem kis részben annak köszönhetően, hogy minden érdekelt fél – tulajdonos, város, Georgia állam – lelkesen támogatta, és egy emberként a terv mögé állt. Ez a tervezés és az építkezés idejét is jelentősen lerövidítette; a végleges tervek 2013 nyarára lettek készen, a Falcons pedig a 2017-es szezont már a Mercedes-Benz Stadiumban kezdhette, ami összesen 4 évet jelent. Ez ekkora létesítmény esetén igen szép teljesítmény.

A tulajdonos Arthur M. Blank azért akart új stadiont, hogy a csapata végre szabad ég alatt játszhasson, valamint a város Super Bowlt és foci-vb meccseket rendezhessen, továbbá soccer csapatot is szeretett volna a városba. Mondhatjuk, hogy a Home Depot társalapítójának ezen vágyai kivétel nélkül teljesültek, a Super Bowlt már meg is kapták, 2026-ban Atlantában is lehetnek meccsek a foci-vb-n, és az Atlanta United FC képében MLS csapata is lett Blanknek és a városnak. Ez utóbbi, vagyis a United FC miatt a város is lelkesen támogatta az új aréna ötletét, jelentős összeggel – 200 millió dollárral – be is szálltak az építkezés költségeibe, és az NFL is hasonló arányban járult hozzá. Az öröm pedig decemberben még felhőtlenebb lett, amikor a United FC második szezonjában meg is nyerte az Major League Soccert.

A végül 1,6 milliárd dollárba kerülő létesítmény tulajdonosa Georgia állam, a működtetésért viszont az AMB Group, vagyis a Falcons és a United FC közösen felel. Befogadóképessége amerikai footballon általában 71 ezer, de Super Bowlon 75 ezer, gurulóson pedig 42.500 fő. Érdekesség, hogy nem a a Georgia Dome helyére építették – mint ahogy az más helyeken szokásos – hanem a régi aréna mellé, így a régi felrobbantásával is ráértek megvárni, amíg elkészül az új.

A stadion ezzel a hatalmas márkajelzéssel az oldalán szerintem erősen hajaz egy feltuningolt G-Mercire, amit még az orosz formatervezők is kezükbe kaptak, de az igazi feature, a szemet vonzó elem a tető. A hivatalos kommuniké szerint egy madár nyíló szárnyára kéne emlékeztetnie, de inkább virág lesz az. Amilyen bonyolult szerkezet annak megfelelően az építés befejeztével nem is működött tökéletesen. A 2017-es szezon előtti hivatalos megnyitóra, Cardinals elleni alapszakaszmeccsre például még csak manuálisan tudták mozgatni a tetőt, majd a 2017-es szezon alatt nem is nyitották ki többet, nem kis részben azért mert időnként beázott… Például a 2018 januári Bama-Clemson college döntő előtt is hiába csukták be az arénát felülről, az érkező nagy vihar hatására ismét beázott, de ezeket a hibákat érdemes inkább a beüzemelés számlájára írni, mostanra már minden tökéletes. Elég extravagáns megoldásról van szó, nézzétek csak, felér egy hipnózissal:

Jelenleg 8 perc alatt tudják kinyitni, és ugyanennyi idő alatt becsukni ezeket a virágszirmokat, így teljesülhetett a tulaj álma, végre nem csak dome-ban tud játszani a Falcons. Az építése sem volt egy egyszerű történet, tériszonyosok csak óvatosan kattintsanak:

A másik komolyabb érdeklődésre számot tartó része az arénának az a hatalmas, közel 6000 négyzetméteres LED-kivetítő, amely kategóriájában jelenleg a világ legnagyobbja. A MBS-on belül ugyanis nincsenek a másutt szokványos pálya végi lapos kivetítők, hanem egy hatalmas kör alakú, halo boardnak nevezett LED-fallal oldották meg a kérdést, amelyet a pálya fölött helyeztek el. A nézőtér minden részéről tökéletesen látszik, ami nem csak a 2010-es évek végén már bőven elvárható vizuális orgazmusért felel, hanem arra is jó, hogy több széket lehet beépíteni:

A harmadik igazán fontos része a létesítménynek – és ami miatt mi is úgy érezhetjük legalább egy kicsit, hogy közünk van az idei Super Bowlhoz – egy magyar művésznek köszönhetően a stadion előtti hatalmas madár szobor. Szőke Gábor Miklós alkotása jelenleg a világ legnagyobb madárszobra, és a Super Bowlnak köszönhetően bizony egy világ is fogja látni! Ez a sztori tavaly és tavalyelőtt meglehetősen alaposan körbefutott a magyar médiában is, aki olvas bármilyen újságot, azt nem kerülhette el legalább egy beszámoló, így nem feltétlen ismételném meg részletesen ezeket a cikkeket, interjúkat, inkább linkelek néhányat, és röviden összefoglalom a lényeget. Az igazán ismertté tulajdonképpen a budapesti Groupama Aréna előtti sassal, valamint különböző fa-szobraival váló szobrászt emailben keresték meg az amerikaiak, hogy tervezne-e nekik is egy szobrot. Természetesen igen volt a válasz, és ezzel előbb a szobor, majd a bonyolult logisztika megtervezése is kezdetét vette. Az alkotás Magyarországon készült el először, majd szétszedése és az óceánon való áthajóztatása után Atlantában újra összerakták. A madárszobor magassága 12,5 méter, szárnyfesztávolsága 20 méter és 36 tonnát nyom. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a stadion jelképe ez a mű, elég csak végignézni a cikkben szereplő videókat, előbb vagy utóbb, de mindenképpen feltűnik.

Még lehetne sorolni a stadion csodáit, például a 40 gigás Wi-Fit, hogy mennyi shop és étterem van az arénában, vagy a Vikingstól elirigyelt sideline suite-okat, de én inkább azt a ritka szimpatikus hozzáállást emelném ki, hogy a stadion működtetői egyáltalán nem törekszenek a nézők lehúzására. Ez olyan végtelen egyszerű dologban nyilvánul meg, hogy a sör, a kóla és a hot-dog ugyanannyiba kerül, mint a környéken máshol is. Mindössze 5 dollár egy sör – ráadásul nem is csak kommersz löttyöket lehet inni, hanem helyi craftsöröket is – 2 dollár egy hot-dog, és ugyancsak 2 dollár egy korlátlanul utántölthető kóla. Respect, bár a Coca-Cola városában ez utóbbi reklámnak se utolsó.

A végére a szokásos, ki járt már itt és hányszor rovat maradt, de ez már tavaly se volt túl hosszú, és idén sem lesz ez másként. Két év alatt ugyanis sem a Rams, sem a Patriots nem látogatott még Atlantába, de a Rams jövőre egy alapszakasz meccsre biztosan visszamegy.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!