Connect with us

Minden ami NFL

Egy McVay-klónnal próbálkozik a Bengals

Hivatalosan is kinevezte Zac Taylort a Bengals, a Rams korábbi WR- és QB-edzője lesz a csapat új főedzője. Fiatal, ismeri McVayt, támadó szellemű, vagyis minden megvan benne, ami manapság trendi a tulajdonosoknál. Potenciál természetesen van a kinevezésében, jó helyre is került, de van miért szkeptikusnak lenni vele kapcsolatban.

 

 

Taylor mindössze 36 éves lesz májusban, vagyis alig három évvel idősebb Sean McVaynél. Az egyetemen irányító volt, annak idején az év játékosának is megválasztották a Big12-ben, de nem volt nagy karrierje profiként. Draftolatlan volt 2007-ben, a Tampa Buy Bucsnál pedig csak pár hónapot bírt ki, soha nem játszott az NFL-ben.

 

Egy év alatt fel is hagyott a focival, majd elment asszisztens edzőnek a Texas A&M-be. 2012-ben a Dolphins elhozta asszisztens irányítóedzőnek, majd 2013-tól 2015-ig QB coach volt, illetve rövid ideig támadókoordinátor. Ryan Tannehillnek ez idő alatt karrierje legtöbb passzolt yardját osztotta ki, de összességében nem váltotta meg a világot, Taylor után nem is kapkodtak a csapatok.

 

2016-ban a Cincinnati egyetemi csapatánál dolgozott, majd 2017-ben igent mondott McVaynek, ahol előbb az elkapók, majd Jared Goff edzője lett. A fiatal irányító nem is teljesített rosszul a kezei alatt, bár nagyon nehéz megítélni, hogy ebből mennyi az ő, és mennyi McVay érdeme. A Bengalsnál mindenesetre úgy gondolták, hogy alaposan kivette a részét a Rams alapszakasz-menetelésében, és QB-edzőből rögtön főedzővé léptették elő.

 

Semmit sem tudunk róla

 

McVay egy zseniális edző – SB-vereség ide vagy oda – azonban sokan elfelejtik, hogy ő igen komoly edzők alatt tanult és évekig volt támadókoordinátor. Fiatalsága ellenére volt tapasztalata, mindenki láthatta mire képes koordinátorként, nem vállalt vele anno óriási nagy rizikót a Rams. Na de Taylor?

 

 

Fogalmunk sincs mit tud, miben jó és miben rossz. A Dolphinsnál 2015-ben 12 meccsen keresztül volt támadókoordinátor, év közben vette át az egységet, így pedig elég nehéz maradandót alkotni. Végül 27. volt a Dolphins szerzett pontokban, 26. megtett yardokban, illetve Tannehill játékán sem lehetett látni drasztikus fejlődést.

 

Majd egy évig volt a Cincinnati támadókoordinátora az egyetemi bajnokság 6. legerősebb konferenciájában, regnálása alatt 4-8-as szezont ért el a csapat, első sorban az offense miatt. Persze ez nem csak Taylor sara, hisz három irányítójának is volt legalább 70 passza, de kezdő Hayden Moore-tól látott 57,3 százalékos pontosság, 1744 yard, 11 TD és 7 INT távolról sem volt lenyűgöző.

 

Tehát a Bengals egy olyan olyan edzőt bízott meg, akinek minimális játékhívási tapasztalata van, ráadásul sehol nem volt annyi ideje, hogy a képére formáljon egy egységet. Így legkézenfekvőbb azt feltételezni, hogy egy McVay-klón lesz belőle – bár ha rájátszásba juttatja a Bengalst, ez aligha fog zavarni bárkit is Cincinnatiben.

 

Jól kell választania

 

McVay alatt a Rams tökéletesen használta ki az 11 personnel adta lehetőségeket (1 futó, 1 TE, 3 elkapó), kiválóan futott és passzolt is a csapat ilyen felállásokból. Ha a skillplayereket nézzük, akkor ez a Bengalsnál is működhet, sőt: A.J. Green bőven jobb elkapó, mint Cooks vagy Woods, Tyler Boyd pedig hozta a Rams két topelkapójának szintjét. A WR3 már problémásabb, Cooper Kupp, de még Josh Reynolds is jobbnak tűnik, mint a korábbi első körös John Ross vagy Alex Erickson, de papíron megoldható a dolog.

 

A TE-játék már aggasztóbb, hiszen az összes használható játékos szabadügynök lesz, így a korábbi 7. körös Mason Schreck, illetve a draftolatlan újonc Jordan Franks van most a rosteren. Ellenben Joe Mixont jobb játékosnak gondolom Gurley-nél, akit sokkal inkább McVay rendszerének terméke, illetve Giovani Bernard is rendben van. Ilyen téren tehát nincs probléma, ahogy Goffot sem gondolom Andy Daltonnál sokkal jobb játékosnak.

 

[quote]A két csapat támadófala viszont ég és föld.[/quote]

 

McVay egyik legnagyobb edzői húzása Aaron Kromer megszerzése volt, aki a támadófal mellett a futójátékért is felelős volt. Hozzá fogható szakember nincs jelenleg Cincinnatiben, a Glenn-Boling-Price-Redmond-Hart ötös pedig a liga egyik leggyengébb támadófalának számít. Ebből sokkal nehezebb lesz kihozni egy átlagon felüli egységet, a Bengals helyében támadókoordinátornak és/vagy helyettes főedzőnek mindenképp megpróbálnám megszerezni egy raklapnyi pénzért.

 

Továbbá nemcsak a két csapat támadófala, de a védelme között is óriási a különbség (a Bengalsé volt konkrétan a történelem egyik legrosszabb védelme idén). Wade Phillips pedig nincs minden bokorban, így kulcsfontosságú, hogy Taylor egy olyan DC-t válasszon magának, aki egyedül el tudja magas szinten végezni a munkáját, illetve elég jó kapcsolati rendszere van ahhoz, hogy tehetséges és jó asszisztenseket gyűjtsön maga köré.

 

Összegzés

 

Taylor egy fiatal, lendületes edző, aki az offense-t akár rendbe is teheti, de nagyon nehéz megmondani, hogy mire számíthatunk tőle. A Bengalsnak teljes átalakulás kell, egy új edzői stáb, a 16 évig regnáló Marwin Lewis sleppjét ki kell takarítani és teljesen új alapokra építeni a franchise-t.

 

 

Nagy kérdés lesz még, hogy mi lesz Andy Daltonnal, de nem gondolom, hogy most ő a legnagyobb probléma és valószínűtlennek tartom, hogy kipróbálás nélkül kipaterolná őt Taylor. Ha rosszul megy vele, akkor úgy is ott lesz a jövő év egy új QB-ra, a Bengalsnál pedig alapvetően jobb csapatot nem választhatott volna az edző: ahol Lewis évekig kapta meg az utolsó esélyt, ott nagy a türelem és ez soha nem hátrány egy újonc főedzőnek. Az már más kérdés, hogy a Bengals a legjobbat választotta-e.

 

Értékelés: C

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!