Connect with us

Szabadügynök

Eredmény kell! – Packers FA kitekintő

12 év után új vezetőedzővel vágnak neki a 2019-es idénynek Wisconsin állam legényei. Az elmúlt két év várakozásainak erős alulteljesítésének feledtetését és a csapat újbóli rájátszásba vezetését hivatott véghezvinni Matt LaFleur, a csapat újdonsült vezetőedzője. A Green Bay széke olyan lehetőség, amit nem szabad visszautasítani sosem, azonban a szinte azonnali eredménykényszer miatt nem minden szempontból irigylésre méltó Matt helyzete. 

Cap helyzet

Nincs rossz helyzetben a csapat. Jelenleg 35 millió dollár áll a Brian Gutekunst general manager rendelkezésére, azonban 1-1 játékos elküldésével ez a szám még emelkedhet.

Brian Bulaga továbbra is egy jó RT, a Green Bay-i hagyományokhoz híven főleg a passzblokkolásban jeleskedik, de hosszabb a kórtörténete, mint a Háború és Béke, és 6,75 milliót lehetne megtakarítani az elküldésével.

Egy másik érdekes helyzet Nick Perry esete. 2 éve írt alá a csapattal karrierje egyetlen kiugró éve után, azonban azóta is rengeteget sérült és amikor pályán van sem nyújtja azt a teljesítményt, amit várnak tőle. Jelenleg 11 milliónyi halott pénz mellett csak 3 milliót tudna felszabadítani a csapat az elküldésével, ami nem túl kecsegtető, de egy post june típusú cuttal idénre 10M-t lehetne felszabadítani mindössze 3 millió dead money mellett – ekkor persze jövőre tolódna a maradék halott pénz.

Egy utolsó opcióként pedig ismét Tramon Williamst kell elővenni. A maholnap 36 éves CB, újabban már S elküldésével 4.75 millió szabadítható fel és bár a safety poszton így is hiányos a csapat, ez az összeg akár még jól is jöhet máshova.

A két veterán elküldésével extra 11-, ha Perryt is valahogy beleveszik plusz 21 milliót tehetne elérhetővé a csapat.

Lejáró szerződések

A lista nem rövid, de hosszas keresgélés után sem találni rajta mindenképpen visszahozandó játékost. Az egykori helyi kedvencek közül Cobb karrierje minden bizonnyal véget ért északon, ugyanakkor a 33 éves Clay Matthewst talán érdemes lenne meggyőzni, hogy maradjon még egy évet. A múlt szezonban is 70%-ban a pályán volt, és bár már bőven nincs olyan formában, mint fényéveiben, kulcspillanatokban még mindig veszélyt jelenthet az irányítóra, vagy be tudna kapcsolódni az ILB rotációba.


Rajta kívül a két veterán TE Kendricks és Lewis közül valaki akár maradhat, de az újabb esélyt kapó Graham mögé akár a drafton is lehet hozni cserejátékost.

Muhammad Wilkerson tavalyi “prove it” éve jól indult, de a 3. fordulóban kidőlt az egész szezonra, így vélhetően újra csak egy egy éves szerződés nézhetne ki neki, amit nem biztos, hogy a Packers fog megadni.

Jake Ryan esete hasonló Wilkersonéhoz, ő mondjuk a teljes 2018-as szezont kihagyta, előtte azonban évről évre egyre jobban játszott, főleg mint early down LB. Egy utolsó opció még Bashaud Breeland, aki év közben csatlakozott a csapathoz és kapott év végére már egyre nagyobb szerepet.

A korlátozott és ezáltal egy évre még olcsón megtartható névsorból Geronimo Allison, Kentrell Brice vagy Justin McCray maradhat.

Egyik név sem a mélyen zsebbe nyúlós kategória, de ha a felét megtartja a csapat, már talán sokat mondtunk.

Hiányposztok

Ha Aaron Rodgers a csapatod irányítója, minden évben a rájátszás, sőt a Super Bowl a csapat célja. Ennek eléréséhez azonban komoly erősítésekre van szükség Green Bayben.

Bár sok az ígéretes tehetség a poszton, Davante Adams olyan egyedül van az elkapósorban, mint Super Bowl után kollégám az irodában. Ha ezt kiegészítjük azzal, hogy Jimmy Graham sem hozza a várt játékot, valaki mindenképp kell a passzjáték segítésére, aki a gyenge piac miatt inkább a draftról érkezhet talán.

A támadófal bal oldala adott, de egy jobb oldali guard és egy esetleges Bulaga távozással akár a tackle poszt is kiadó lehet, még ha a korábbi második körös Jason Spriggs talán az egyik betöltésére kaphat esélyt. A szabadügynök piac nem ígérkezik rossznak, így itt érdemes lehet szétnézni majd. G posztra Saffold, RT-be Ja’Wuan James, Daryl Williams esetleg Jared Veldheer lehet opció.

A védelemben az első számú prioritás ami egyben a csapat fő needje is a pass rusher. Perry olyan rossz, hogy akár a cut is szóba kerülhet, Matthews FA, így nemhogy egy, de akár rögtön két játékos is szükséges lehetne. A csapat régóta választhat ilyen elől az első körben, így a drafton a 12. pickkel ki kell majd húzni az elérhető legjobb edge rushert. Továbbá az idei FA-n is lehet találni ígéretes opciókat. Bár a 34-es sémába a vélhetően piacra kijövő játékosok közül nem illeszthető be mindenki, Anthony Barr, Frank Clark, Dante Fowler vagy Za’Darius Smith érdekes opciók lehetnek.


Bár a fontosságuk megítélése változó, azért nem árt, ha van kezdő szintű játékosod a safety pozícióba is. Josh Jones adott, aki talán elviheti az egyik kezdő szerepkört, de a csapat rosterén nehéz igazi, NFL-kezdő szintű full time single high safetyt találni. Ha Williams távozni fog, akkor főleg. A legviccesebb az volna, ha Clinton-Dixt hozná vissza a csapat azután, hogy tavaly év közben elcserélték, de rajta kívül is érdemes lehet szétnézni mennyire drága idén a safety poszt. Earl Thomas, Adrian Amos, Tyrann Mathieu, Lamarcus Joyner vagy a szomszédból nemrég elküldött Glover Quin is opció lehet.

Persze csak okosan a költekezéssel a jelenlegi 35, cutoktól függően (46-56) millió idén nem is tűnik rossznak, de jövőre olyan játékosoknak kell nagy szerződést adni majd, mint Blake Martinez, Kenny Clark, továbbá szabadügynök lesz Mike Daniels és a szituációs pass rusher Kyler Fackrell is. Így jól kell egyensúlyozni, mert már idén is meg kell erősíteni a csapatot, teljesen lenulláznia nem szabad magát a csapatnak.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!